Chili vegan fără carne

Chili vegan fără carne
Evaluaţi acest articol
(2 voturi)

Chili este un preparat tex-mex (adică revendicat atât de texani, cât și de mexicani). Condimentele specifice unui chili sunt: ardeii iuți, boiaua, oregano și chimionul. Dacă nu sunteți pregătiți pentru experiențe noi, atunci puteți face acest chili de post doar cu sare, piper, boia și ceva iute (fără oregano și chimion).

Ingrediente: cca. 500 grame fasole boabe, gata fiartă în apă cu sare (neagră, roșie, pestriță sau albă) sau 2 conserve de 400 grame, 300 grame mix de legume mexicane (sau 1 conservă de 340 grame) sau boabe de porumb, 400 grame roșii decojite la conservă (pot fi și cuburi sau pastă), 1 ceapă mare uscată (roșie sau albă), opțional: 2-3 fire de ceapă verde, 6 căței de usturoi, 1 ardei roșu kapia sau gras, ½ de ardei gras verde sau galben, ardei iute proaspăt, după gust, 2 linguri de ulei, sare, piper negru proaspăt măcinat, 2 lingurițe boia dulce, sos Tabasco sau hot Chili - după gust; tot opțional: chimion și oregano uscat (câte ½ de linguriță), verdeață tocată pentru decor: coriandru proaspăt sau pătrunjel verde, cepșoară verde tocată.

Preparare: Într-o tigaie mai adâncă (antiaderentă) sau cratiță, se pune ceapa uscată și usturoiul la călit în ulei, cu un praf de sare, la foc mic. Se acoperă cu un capac și se înăbușă vreo 5 minute sau până când ceapa devine sticloasă. Se amestecă ocazional. Se adăugă ardeii grași tocați și se amestecă totul. Se poate mări focul de la mic la mediu și se sotează ardeii sub capac, circa 5 minute, cât să se înmoaie un pic. Imediat se adaugă roșiile din conservă și se zdrobesc cu dosul lingurii. Când sosul pentru chili vegan a ajuns din nou la fierbere, se setează cronometrul la 20 de minute (foc mediu, cu capac pus întredeschis). După circa 20 de minute de clocotit încet, se pun fasolea și porumbul (legumele mexicane), precum și ceapa verde și ultimii 2 căței de usturoi. La început e zeamă lungă, dar, în scurt timp, apa din sos se va evapora și sosul se va îngroșa. Nu trebuie scăzut foarte mult, pentru că și boabele de fasole îl vor îngroșa suplimentar. În 5 minute, sosul acestui chili fără carne devine cremos de la amidonul eliberat de fasolea boabe. Se stinge focul și mâncarea e gata de servit și savurat. În mod tradițional, chili se servește garnisit cu frunze tocate de coriandru (care nu sunt agreate de toată lumea), așa că se poate folosi altă verdeață: pătrunjel verde sau cepșoară verde.

Citit 199 ori Ultima modificare Miercuri, 17 Aprilie 2024 18:13

Mai multe din această categorie:

Lasă un comentariu

Utilizatorul este singurul responsabil de conţinutul mesajelor pe care le postează şi îşi asumă toate consecinţele.

ATENTIE: Comentariile nu se publică automat, vor fi moderate. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare, iar autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate.

Prin comentariul meu sunt implicit de acord cu politica de confidenţialitate conform regulamentului GDPR (General Data Protection Regulation) şi cu Termeni si condițiile de utilizare ale site-ului www.viata-libera.ro