Licoroase din import. Dulce natural în două ipostaze

Licoroase din import. Dulce natural în două ipostaze
Evaluaţi acest articol
(2 voturi)

Întotdeauna mi s-a părut ciudat că un vin dulce natural se obţine prin adăugare de alcool. Păi dacă tot îi spui "natural", poate ar fi o idee să nu adaugi nimic peste mama natură. În fine...

La noi oricum nu există sintagma. Conform legislaţiei româneşti există vin (care poate fi sec, dulce etc) şi vin licoros. Între noi le mai spunem şi fortifiate, pentru a indica mai bine faptul că au adaos de alcool din sursă exogenă. Poate n-am inspiraţie azi, dar în ce priveşte ultima categorie, din toată ţara noastră mare producătoare de vin şi cu tradiţie multimilenară, îmi vin în minte numai două etichete: Lacrima lui Ovidiu de la Murfatlar şi Studio de la Halewood.

Muscat de Rivesaltes 2012 "Cuvee Apinae" Domaine d' Aubermesnil este, în fapt, un private label Lidl, deoarece pe site-ul producătorului nu apare listat. Vinul e produs de cooperativa Vignerons du Cap Leucate, care fără a fi vreun campion al regiunii, stă de partea bună a lucrurilor, judecând după salba de medalii obţinute la diverse concursuri. E din Lidl şi a costat 25 de lei.  Aduce a alune de pădure şi migdale,  miere, dulceaţă de portocale şi caise confiate. Pare foarte dulce şi greu, iar alcoolul (15 la sută) e prea evident pentru naturelul meu simţitor. Plus că se creează un mix cam stinky la confluenţa dintre alcool şi aromatică. La 25 de lei, în doze mici, se poate bea.  

Mai satisfăcător a fost muscatul de Navarra Marques de Montecierzo "naturalmente dulce".  Mi-a fost oferit cadou din ţara de origine, dar pentru informare să ştiţi că preţul de pe site-ul producătorului este de 7,5 euro, sticla de 0,5l. Nu are anul de recoltă pe etichetă, dar pe timbrul DOC e menţionat 2012. Nu contează prea mult în cazul acestor vinuri. Sunt fortifiate şi oricum aciditatea e mică. Totuşi, în cazul acestuia, aromele flagrante de miere de salcâm, fructe confiate, sunt oarecum contrabalansate de un iz de coajă de lămâie conservată în zahăr, amănunt care conferă un caracter tonic binevenit. Însă tot cu păhărelul de lichior ar trebui băut, ca aperitiv sau la desert. Am apreciat şi nivelul redus de alcool - doar 11 la sută! Recomand să fie bine răcit.

George Mitea este blogger la lucruribune.blogspot.ro.

Citit 1501 ori Ultima modificare Marți, 29 Septembrie 2015 17:05

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.