Consiliul Local şterge datoriile de 10 lei

Consiliul Local şterge datoriile de 10 lei
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

OG nr. 92/2003 privind Codul de procedură fiscală prevede anularea creanţelor fiscale aflate în sold, la finele anului, mai mici de 10 lei.

Potrivit art. 178 al. 3 din Codul de procedură fiscală, „în cazul creanţelor datorate bugetelor locale, suma de 10 lei reprezintă limita maximă până la care, prin hotărâre, autorităţile deliberative pot stabili plafonul creanţelor fiscale care pot fi anulate”.

În consecinţă, Consiliul Local Galaţi a decis anularea tuturor acelor creanţe de până în 10 lei, astfel încât anul fiscal să se încheie pe zero. Nu doar legislaţia a fost cea care a contribuit la luarea acestei decizii.

După cum se ştie, pentru recuperarea datoriilor restante, administraţia locală poate trece şi la executarea silită a datornicului. Însă, pentru urmărirea, identificarea şi deschiderea preocedurilor de executare silită s-ar cheltui sume mai mari decât cei 10 lei care trebuie recuperaţi de la fiecare datornic. Aşadar, s-a luat decizia anulării acestor datorii.         

„Având în vedere cele de mai sus precum şi faptul că cheltuielile generate de urmărirea şi executarea silită a acestor creanţe depăşesc valoarea creanţelor în sine, propunem aprobarea anulării tuturor debitelor restante provenite din impozite, taxe şi  alte venituri inclusiv accesoriile ale căror solduri la finele anului vor fi până la limita sumei de 10 lei inclusiv pe fiecare rol nominal unic”, se precizează în raportul de specialitate care însoţeşte hotărârea de Consiliul Local.

Potrivit datelor primăriei, la începutul lunii decembrie 2009, din totalul de 180.000 de roluri, aflate în baza de date a Direcţiei de Fiscalitate,   figurează circa 1.000 care au sold până la limita sumei de 10 lei inclusiv.

În total, datoria însumată de cei 1.000 de restanţieri este de 6.500 de lei, sumă anulată de la plată de legislativul gălăţean.

Aşadar, gălăţenii care nu puteau dormi noaptea de grija „codiţei” de 10 lei de plată la stat pot sta liniştiţi; datoria a fost ştearsă.

Citit 782 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.