Anul trecut, la Consiliul Judeţului (3)

Anul trecut, la Consiliul Judeţului (3)
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Chebac, şef şi pe Euroregiune *

Tot în 2009, Consiliul Judeţului (CJ) Galaţi a preluat conducerea euroregională. Euroregiunea „Dunărea de Jos” a aniversat anul trecut, la Galaţi, unde a şi luat fiinţă, 10 ani de viaţă.

Spre final de an, preşedintele  CJ Eugen Chebac a fost ales şi preşedinte al Euroregiunii. Preşedinţia este rotativă, fiind deţinută, câte doi ani, de reprezentanţi ai României, Ucrainei şi Republicii Moldova.

Chebac a fost ales totodată şi preşedinte al Asociaţiei de Cooperare Transfrontalieră „Dunărea de Jos”, asociere cu personalitate juridică ce are sediul la Galaţi şi poate atrage mari fonduri europene pentru Euroregiune.

Din care, amintim, fac parte: judeţele Galaţi, Brăila şi Tulcea, raioanele Cahul şi Cantemir, din Republica Moldova şi Regiunea Odesa, din Ucraina.

Preşedintele Consiliului Regional Odesa, Mykola Skornyk, fostul preşedinte al Consiliului euroregional care a predat ştafeta preşedintelui gălăţean, declara că îşi pune speranţa în modul în care vor administra gălăţenii în acest mandat de doi ani, că asociaţia deschide noi perspective şi recunoştea că în plan economic nu a reuşit să atingă toate obiectivele propuse.

La rândul său, preşedintele Chebac a declarat, la preluarea funcţiilor euroregionale: „Avem planuri mari”,

Proiecte cu regiuni din UE

Preşedintele Chebac puncta, după o întâlnire cu o delegaţie a Consiliului Regional Aquitaine, Franţa:  „Avem atât de multe proiecte, dar din păcate sumele alocate de Uniunea Europeana, pe Programul Operaţional România-Ucraina-Republica Moldova 2007-2013, sunt insuficiente şi de aceea insist pentru un parteneriat între regiuni şi euroregiuni de dezvoltare comună”.

Regiunea franceză, cu care judeţul Galaţi s-a înfrăţit în 2000, ne-a ajutat la înfiinţarea Facultăţii de Medicină şi este în continuare interesată de o colaborare pe viticultură. Francezii colaborează cu noi aşa cum colaborăm şi noi cu vecinii de la est, pentru a accesa în parteneriat fonduri europene. Ceea ce e bine pentru toată lumea.

2010: buget judeţean de cofinanţare

Ultima şedinţă a CJ a adus în final o veste, pentru care preşedintele Consiliului a riscat să rămână – şi a rămas – înzăpezit, dar în alt judeţ: de la Guvern se preconizează că va veni pentru judeţul nostru un buget foarte mic pentru acest an!

Şi preşedintele Chebac, şi directoarea Direcţiei de Dezvoltare Regională, Laura Delia Angheluţă, aveau la finalul şedinţei doar un lucru în vizor, drept colac de salvare: câştigarea fondurilor europene. Având în vedere reuşitele de până acum, pare un lucru mai sigur decât bugetul de stat. Rămâne grija asigurării cofinanţării…

Printre alte proiecte, CJ a pregătit unul tot cu finanţare europeană, vizând cursuri care să-i înveţe pe angajaţi să se descurce cu atragerea de finanţări externe, cu organizarea de licitaţii, cu transparenţa etc., dar şi de completarea cu aparatură performantă a unor departamente ale Consiliului.

Explicaţie foto: Consiliu euroregional la Cahul

Citit 688 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.