Banii partidelor la control

Banii partidelor la control
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Partidele politice au fost luate la bani mărunţi de Autoritatea Electorală Permanentă * Cotizaţiile membrilor de partid i-au adus PSD Galaţi 866.134,20 lei în 2008 * PNL Galaţi a beneficiat de donaţii în valoare de 1.357.133,46 lei * PD-L a avut donatori mai puţin generoşi, dar tot a adunat 725.699 de lei * Câţi bani s-au adunat în conturile partidelor în 2009 vom afla în curând *

Partidele politice sunt obligate în fiecare an să dea seama pentru banii proveniţi din cotizaţii, donaţii, sau alte surse.

Potrivit rapoartelor pe care le-a făcut publice, Autoritatea Electorală Permanentă a controlat finanţarea filialelor PSD, PNL şi PD-L din judeţul Galaţi pentru anul electoral 2008, când au avut loc alegerile locale şi parlamentare.

La PSD şi PD-L nu s-a găsit nimic în neregulă şi s-au dat doar recomandări, liberalii au fost propuşi pentru sancţiune.

Comparând banii celor două partide constatăm că social-democraţii au cotizat la partid de 20 de ori mai mult decât liberalii şi de patru ori mai mult decât democrat-liberalii. PNL, însă, a primit donaţii de cinci ori mai consistente decât PSD şi aproape duble faţă de PD-L.  

PSD

Raportul Autorităţii Electorale Permanente (AEP) scoate la iveală sursele financiare ale PSD în 2008.

„Veniturile PSD Galaţi au fost obţinute din cotizaţiile membrilor de partid în sumă de 866.134,20 de lei, donaţii persoane fizice în sumă de 238.900 de lei şi alte venituri în sumă de 36.067,01 de lei”, se arată în raport.

Trebuie să vă spunem că, potrivit situaţiilor financiare naţionale depuse de PSD, parlamentarul Viorel Ştefan conduce în topul tuturor donatorilor de partid gălăţeni, indiferent de culoarea politică, cu o „ofrandă” financiară mai mult decât generoasă: 154.000 de lei. 

În urma verificărilor efectuate de AEP nu au fost constatate abateri sau prejudicii cu caracter financiar-contabil.

„Echipa de control a recomandat ca organizarea şi conducerea contabilităţii să se desfăşoare în conformitate cu reglementările legale în vigoare şi să se înainteze Autorităţii Electorale Permanente, în termenul legal, situaţiile prevăzute de Legea nr. 334/2006 privind finanţarea partidelor politice şi a campaniilor electorale”, se arată în raport.

PNL

Potrivit raportului Autorităţii Electorale Permanente, „…veniturile PNL, judeţul Galaţi, au fost obţinute din cotizaţiile membrilor de partid 42.586,50 de lei, donaţii - 1.357.133,46 de lei, alte venituri - 59.336,15 de lei (10.884,24 de lei reprezentând venituri din servicii interne, 44.880 de lei reprezentând venituri din transferuri, 3.571,91 de lei reprezentând venituri din dobânzi)”.

Potrivit situaţiei prezentate de PNL la nivel naţional, la noi, cea mai mare donaţie a venit din partea liderului PNL Galaţi, Victor Paul Dobre – 55.000 de lei, sumă donată în noiembrie, pe când era candidat la deputăţie.

Nu mai puţin de 170.000 de lei a fost cea mai generoasă donaţie primită de PNL Galaţi, de la Agro-Dunărea.

„În urma verificărilor s-a constat încălcarea prevederilor articolului 3, alineatul 3  din Legea nr. 334/2006 privind finanţarea partidelor politice şi a campaniilor electorale”, se arată în raportul AEP.

Articolul cu pricina prevede că partidele politice au obligaţia de a-şi organiza contabilitate proprie. Legea stabileşte că încălcarea acestei obligaţii constituie contravenţie şi se sancţionează cu amendă.

Echipa de control a AEP a propus sancţionarea PNL fără a preciza finalitatea acestei propuneri. Dar şi fără a preciza exact cu ce a greşit acest partid mai mult decât PSD.

PD-L

PD-L Galaţi a fost luat la puricat în perioada septembrie-octombrie a anului trecut. AEP a descoperit că formaţiunea a adunat numai din cotizaţiile membrilor de partid 184.292 de lei.

Donaţiile primite s-au ridicat la suma consistentă de 725.699 de lei, din care 237.370 de lei de la persoane fizice şi 488.329 de lei de la persoanele juridice.

Lista democrat-liberalilor gălăţeni care au făcut donaţii mai mari de zece salarii de bază minime pe economie, publicată la nivel naţional, cuprinde 12 nume.

De exemplu, senatorul Marius Necula nu s-a uitat la bani când a fost vorba de partid. Donaţia sa în valoare totală de 40.370 este comparabilă cu cea a lui Theodor Stolojan – 43.650 de lei.

PD-L a primit cea mai consistentă donaţie, 234.045 de lei, de la Proserv, firma lui Andrei Lişinschi. Suma nu a fost donată toată o dată, ci în nouă tranşe.

Din editarea, realizarea şi difuzarea publicaţiilor şi a altor materiale de propagandă şi cultură proprii, PD-L a strâns 393 de lei, iar din dobânzi o sumă modică de 119,61 de lei.

Echipa de control a Autorităţii nu a găsit nimic ne la locul lui, aşa că a recomandat organizaţiei să organizeze contabilitatea în conformitate cu reglementările în vigoare şi să înainteze Autorităţii Electorale Permanente, în termenul legal, situaţiile privind finanţarea activităţii şi a campaniilor electorale.

Citit 805 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.