O lege cu grătar, coaptă la foc mic

O lege cu grătar, coaptă la foc mic
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* În lipsa unor reglementări clare, singura soluţie pentru protecţia mediului este educarea populaţiei * Gălăţenii pot alege, în acest an, să facă grătare la Plaja Dunărea sau Lacul Vânători, decât să îşi afume cartierele *

Legea picnicului – o lege sublimă, care lipseşte cu desăvârşire, cam aşa s-ar putea traduce, în câteva vorbe, povestea unei iniţiative care, la vremea lansării ei, a fost primită cu braţele deschise de opinia publică.

Din păcate însă, totul a rămas şi acum la acelaşi stadiu, deşi a trecut aproape un an de la lansarea ei.

În lipsa unei astfel de reglementări clare care să explice tuturor că maşinile nu se spală în râuri, iar micii se frig la grătar doar în locuri special amenajate, în urma românilor, pe pajiştile patriei, rămân, după fiecare ieşire la iarbă verde, munţi de gunoaie, luaţi în seamă de autorităţi doar cu prilejul vreunei acţiuni de ecologizare, neapărat mediatizată în presa video!

Numai verde să nu fii!

De Florii a plouat. Slavă Domnului, s-ar putea spune, având în vedere trista experienţă a munţilor de gunoaie lăsaţi în urmă, în anii trecuţi, de gălăţenii veniţi să petreacă la iarbă verde.

În lunca Siretului (fosta pădurice care se vede de pe pod, cum mergi spre Selgros) se pot vedea cel mai bine locurile „roase” de focurile acestor indieni moderni care nu fac diferenţa dintre a petrece câteva ore la aer curat şi linişte şi a distruge natura, în muzică dată la maxim şi fum de mici…

Iar locurile înnegrite de grătarele de anul trecut, precum şi PET-urile răspândite prin iarba care abia se iţeşte te fac să te gândeşti cu groază la toate week-end-urile însorite care vor urma în acest an. Asta, ca să nu mai vorbim de tradiţionala ieşire la grătar de Paşti şi de 1 Mai…  

Nu avem o lege, dar o susţinem!

Din păcate, distrugerea mediului prin grătare nu este pedepsită aşa cum ar trebui, în România. Există o serie de legi şi ordine date de Ministerul Mediului, însă nu o lege unică.

A existat o iniţiativă a asociaţiei ecologiste Green Report, care s-a gândit să elaboreze o Lege a Picnicului, care să stabilească în ce mod se poate campa, face un grătar etc într-o pădure, pe malul unei ape sau pe un spaţiu verde.

Potrivit proiectului Legii Picnicului, consiliile locale care au în grijă spaţiile verzi ar trebui să amenajeze zone specifice pentru picnic, îngrădite, dotate cu puncte de colectare selectivă, toalete ecologice, locuri speciale pentru foc, fie delimitate cu pietriş, fie echipate cu grătare, precum şi locuri de parcare. Aceste locuri ar trebui să fie şi păzite.

Potrivit directorului editorial Corneliu Belciug, de la Green Report, în momentul de faţă, pentru a merge la iarbă verde este necesar „să cunoaştem 15 -16 legi şi ordine ale Ministerului Mediului”.

Printre ele,  Legea mediului – de aprobare a OG  195/2005 -, care „are foarte multe lacune în ceea ce priveşte protejarea naturii”, mai aflăm de pe site-ul aceste organizaţii (http://www.green-report.ro/).

La lansarea iniţiativei, şeful Gărzii de Mediu Galaţi, Mihai Turcu, a declarat că o astfel de lege ar permite sancţionarea celor care distrug spaţiile verzi cu grătarele, persoane care acum nu sunt „atinse” cu nici un fel de sancţiune.    

Din păcate însă, deşi se vorbeşte de acest proiect de cel puţin un an, el nu a fost adoptat în Parlament. Cel puţin la modul oficial, legea este susţinută şi de autorităţile centrale.

De pildă, la numirea în funcţie, anul trecut, ministra pe atunci interimară a Mediului, Elena Udrea, declara că va susţine toate proiectele aflate în derulare.

Este drept, Udrea a revenit ulterior, spunând că nu este nevoie de o astfel de lege, invocând reglementările din legea agriculturii şi legea silviculturii privind interdicţia aprinderii focului în zone neprotejate. Pentru o astfel de lege a picnicului se declara, toamna trecută, şi preşedintele Agenţiei Naţionale pentru Protecţia Mediului…

Locuri special amenajate

Cum lege nu avem, dar spaţiile verzi care încă mai există sunt în pericol de a fi distruse de furia grătarelor, mai bine este să previi decât să interzici.

Asta, şi pentru că, se ştie, tot ce este interzis, este şi mai tentant… Deci, dacă tot nu poţi interzice grătarele, măcar să le muţi dintre blocuri, gunoaie, câini vagabonzi, sau din mijlocul pădurii, în locuri special amenajate.

Şeful Serviciului Administrarea Domeniului Public, Eduard Grosu, a declarat: „am solicitat primarului avizul de a deschide, în acest an, înainte de sezonul oficial, Plaja Dunărea şi Lacul Vânătorii.

Astfel, îi vom putea primi pe gălăţenii care vor să facă un grătar, la aceste două obiective”. Teoretic, sezonul începe la Lacul Vânători pe 15 aprilie, iar la Plaja Dunărea, pe 1 mai.

Cum Paştele s-a grăbit în acest an şi dacă vremea va fi frumoasă (deşi, se spune că aşa cum e vremea de Florii, aşa va fi şi de Paşte), gălăţenii vor putea face grătare la Plaja Dunărea sau Lacul Vânători.

Pentru plajă, intrarea pentru adulţi este de 4,5 lei, iar pentru elevi, studenţi, pensionari – trei lei, plus alţi trei lei pentru parcarea maşinii. La Lacul Vânători, intrarea este patru lei (adulţi), trei lei (elevi, studenţi, pensionari), plus alţi trei lei pentru parcarea maşinii.

Aici se mai poate închiria cu 20 de lei şi unul din cele patru foişoare, ne-a mai spus Eduard Grosu. Atât la Plaja Dunărea, cât şi la Lacul Vânători, sunt amenajate câte 15 grătare.

„Se vor plăti taxe, pentru a putea avea fonduri de salubrizare, pentru că anii trecuţi am avut trista experienţă de a curăţa cu fonduri proprii mizeria lăsată în urmă de gălăţeni…”.

Ca să nu mai vorbesc de alte surprize neplăcute – mi-au pus pe foc, pentru grătare, mobilier urban din lemn… nu zic, din pădure mai pot aduna vreascuri, dar nu să pună pe foc băncuţele!”, a explicat Eduard Grosu.

Cine va veni la grătarele amenajate trebuie să ştie că grupurile sanitare vor funcţiona, va fi apă curentă, însă barurile de pe plajă nu vor fi deschise – deci berea se aduce la pachet.

Tot la pachet este bine să aduceţi combustibilul, pentru că, de această dată, băncuţele de lemn vor fi păzite de personalul SADP ca să nu mai ajungă jar pentru mititei…

Mai sunt grătare şi la Gârboavele

Cei care au chef, de Paşte, de un grătar în mijlocul naturii, nu trebuie să uite de Pădurea Gârboavele. Aici, vă aşteaptă în jur de 60 de grătare amenajate, în jurul cărora se găsesc mese şi băncuţe.

Pentru ca gunoiul să nu fie lăsat prin pădure, au fost montate şi în jur de 60 de coşuri de gunoi, am aflat de la Picu Apostol Roman, şeful Serviciului public judeţean de Administrarea Domeniului Public şi Privat al CJ.    

Faţă de amenajările de anul trecut, în această primăvară, la Pădurea Gârboavele, în locurile tradiţionale de grătare vor fi şi trei locuri de joacă pentru copii, amenajate cu fonduri de la CJ – 37.000 de lei (pentru patru locuri, unul fiind la Zătun).

Iar atmosfera va fi „înviorată” şi de cele trei fântâni arteziene. Pentru intrarea în Pădurea Gârboavele, cel puţin de Paşte nu se va plăti nimic, deşi CJ a aprobat introducerea unei taxe de ecologizare de trei lei pe maşină.

„Noi nu am putut încasa, pentru că nu aveai ce oferi oamenilor de aceşti bani. Acum însă, cu toate amenajările făcute, e altă discuţie”, a explicat Picu Apostol Roman, de ce nu s-a încasat până acum taxa.

Care taxă ar putea fi modificată chiar astăzi, în şedinţa CJ, unde se propune creşterea ei la cinci lei de maşină şi un leu de persoană.

Pescarii, la Zătun

Cei care nu vor să facă grătar la grămadă, în Pădurea Gârboavele, pot opta pentru Balta Zătun, administrată tot de CJ.

Şi aici există în jur de zece grătare (pe care le poţi duce lângă baltă să frigi peştele scos din apă), dar şi foişoare (unul pescăresc, de 12 metri lungime şi alte patru, mai mici).

Însă atenţie la câţi bani aveţi prin buzunare! Aici accesul pentru un pescar costă 100 de lei, dar „dacă vine cu copiii, pentru ei nu mai plăteşte nimic”, a mai spus Roman.

Citit 2758 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.