Autorizaţie de construire pentru salvarea Palatului „Gheorghiu”

Autorizaţie de construire pentru salvarea Palatului „Gheorghiu”
Evaluaţi acest articol
(22 voturi)

Salvarea din ruină a Palatului "Simion Gheorghiu", clădirea de patrimoniu de pe strada Domnească nr. 24, ar putea începe în curând. După cum am aflat de la Asociaţia "Galaţi, oraşul meu", în urmă cu doar câteva zile, pe 9 aprilie 2024, s-a obţinut autorizaţia de construire fără de care nu poate demara proiectul de "Reabilitare imobil strada Domnească nr. 24".

După cum ziarul nostru a semnalat deja, a trecut mai bine de un an de când a fost semnat contractul de finanţare europeană pentru renovarea Palatului "Simion Gheorghiu". Şi tot mai bine de un an de când a fost semnat şi contractul de proiectare şi execuţie a lucrărilor! Am ajuns deja în aprilie 2024, iar proiectul de salvare din ruină a clădirii de patrimoniu părea blocat într-un hăţiş birocratic al obţinerii avizelor.

"Când cei de la Cultură ne vor fi dat avizul, emitem şi noi autorizaţia de construire", declara, recent, la Pro Lider FM, primarul municipiului Galaţi, Ionuţ Pucheanu. Edilul-şef explica faptul că, în premieră, administraţiei locale i s-a cerut un studiu de parament. Potrivit explicaţiilor din dicţionar, paramentul este materialul care căptușește (cu scop ornamental) partea exterioară finită a unei construcții. Mai exact, cu ajutorul unor nacele, s-au luat probe de pe straturile de zugrăveală din Palatul Gheorghiu, pentru a se afla dacă nu cumva clădirea a avut, cândva, vreo pictură interioară.

Tot în luna martie, Asociaţia "Galaţi, oraşul meu" a cerut Primăriei explicaţii cu privire la stagnarea proiectului de renovare a imobilului. În documentul pe care ni l-a pus la dispoziţie Bogdan Radu Brînzan, vocea Asociaţiei "Galaţi, oraşul meu", Primăriei i se atrăgea atenţia că "s-au scurs 14 luni în care nu s-a întâmplat nimic. (…) Suntem convinşi că o instituţie ca Primăria Galaţi are pârghiile necesare pentru a pune presiune instituţională pentru obţinerea unor avize. Considerăm că tot ce se întâmplă este o lipsă de implicare a factorilor decizionali, altfel cum vă explicaţi că în alte oraşe în care administraţiile lucrează exact cu aceeaşi legislaţie se pot restaura zeci de clădiri istorice?".

Răspunsul transmis de Primărie şi pus la dispoziţie de Bogdan Radu Brânzan ne îndreptăţeşte să credem că situaţia Palatului "Gheorghiu" este pe cale de a se schimba: "În data de 9 aprilie 2024 s-a obţinut autorizaţia de construire nr. 179/ 09.04.2024. În momentul de faţă, suntem în faza de achitare a cotelor legale către Inspectoratul de Stat în Construcţii, ulterior vor avea loc predarea amplasamentului şi emiterea ordinului de începere, după care vor începe efectiv lucrările. Pe această cale, vă mulţumim pentru interesul arătat şi vă comunicăm că informaţiile transmise către dumneavoastră au fost corecte. Chiar dacă a fost un proces mai îndelungat de la promovarea obiectivului de investiţie şi până la obţinerea autorizaţiei de construire, fiind necesare întocmirea de numeroase studii şi expertize în completare la documentaţie", a transmis Primăria Asociaţiei "Galaţi, oraşul meu".

În consecinţă, aşteptăm cu interes ca administraţia locală să anunţe începerea lucrărilor la Palatul "Gheorghiu".

Citit 4918 ori Ultima modificare Vineri, 12 Aprilie 2024 20:16

3 comentarii

  • postat de Gradina Publica
    Duminică, 14 Aprilie 2024 10:00
    194.34.105.***
    bai Primarie , dar voi cand montati TOATE robinetele la fantanile de baut apa ??? V-ati gasit sa faceti economie. la fantana arteziana cand ii dati drumul ??
    2
    5
  • postat de un cetatean
    Sâmbătă, 13 Aprilie 2024 23:59
    86.127.162.***
    Iar acum s-a aprobat doar pastrarea fatadei. Oricum orasul va disparea si trebuie sa se arate ca "a fost inventat de comunisti", cum zicea o "mare" personalitate da la Bucuresti pe didi24, nu are istorie si deci nici o pretentie la viitor.
    2
    1
  • postat de eu
    Joi, 11 Aprilie 2024 19:15
    86.124.200.***
    Câte clădiri,din toate categoriile,stau neutilizate și noi măcelărim și ultimul petec de verdeață.Cu extinderi în primul rând,gherete,chioșcuri,garaje.Imobile care pot găzdui afaceri,la asta mă refer.Generatoare de venitu
    8
    50

Lasă un comentariu

Utilizatorul este singurul responsabil de conţinutul mesajelor pe care le postează şi îşi asumă toate consecinţele.

ATENTIE: Comentariile nu se publică automat, vor fi moderate. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare, iar autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate.

Prin comentariul meu sunt implicit de acord cu politica de confidenţialitate conform regulamentului GDPR (General Data Protection Regulation) şi cu Termeni si condițiile de utilizare ale site-ului www.viata-libera.ro