Urare de criză din partea autorităţilor gălăţene: Sărbători sărăcite!
Foto: Foto: Sorin Pană

Urare de criză din partea autorităţilor gălăţene: Sărbători sărăcite!
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Dacă vreţi ghirlande şi luminiţe de sărbători pe străzi uitaţi-vă pe pozele din anii trecuţi sau mergeţi în alt oraş * La noi, urarea „Sărbători fericite!” s-a transformat în „Sărbători sărăcite” * Dacă noi nu avem parte de feerie, vă spunem cum s-au împodobit de Crăciun Sibiul, Ploieştiul, Timişoara şi Tulcea *

Ghirlande şi salbe de beculeţe multicolore sau albe, steluţe, ţurţuri din leduri, candelabre strălucitoare, perdele de luminiţe, figurine - fulgi de nea, figurine 3D, reni şi Moşi Crăciuni... pe scurt o adevărată feerie de Crăciun a cuprins arterele principale ale marilor oraşe. Desigur, nu e şi cazul Galaţiului, care parcă n-a fost niciodată mai întunecat, mai amărât şi mai sărac. Indiferent de explicaţiile pe care le dau autorităţile – că licitaţia a fost întârziată, că li s-au pus beţe în roate, că nu e vina nimănui – important este că oraşul este departe de adevărata atmosferă de Crăciun.

Cei trei brazi care au fost montaţi în oraş – unul artificial la Sindicate şi doi naturali în Parcul Eminescu şi în Orăşelul Copiilor se încadrează perfect în sărăcia şi încropeala care ne înconjoară. Conştiente probabil de acest fapt, autorităţile gălăţene nici nu au mai organizat, ca în anii trecuţi, mici festivităţi, spectacole şi focuri de artificii cu prilejul aprinderii luminilor de Crăciun şi al inaugurării brazilor. Dacă bradul artificial de la Sindicate e o „splendoare” de kitsch, bradul din Centru e marcat de-o sărăcie lucie. Podoabele pot fi numărate pe degete: cinci funde (una tuflită în vârf), vreo zece fulgi şi cam tot atâtea globuri mari. Mai vesel era bradul acela împodobit cu ambalaje şi cutii goale, făcute din poleială, care se înălţa în acelaşi loc, înainte de 1989. Instalaţia de iluminat a bradului e cea de anul trecut. Vă sfătuim să nu încercaţi să-l admiraţi şi din spate, pentru că e şi mai chel de podoabe. Pentru a putea face o comparaţie am aruncat o privire prin presa locală din alte oraşe să vedem cum arată pe la alţii sărbătorile:   

Sibiu

La Sibiu, primarul Klaus Johannis a semnat încă din 27 octombrie contractul pentru montarea şi asigurarea întreţinerii instalaţiilor luminoase cu firma câştigătoare, SC Electro-Con Impex SRL, şi a şi început montarea ornamentelor. Este vorba despre „candelabre luminoase, cilindri, stele, perdele luminoase, medalioane colorate, figurine sub formă de fulgi de nea, figurine cu simboluri ale sărbătorilor de iarnă care împodobesc stâlpii. Valoarea contractul pentru iluminatul festiv este de 63.535 de lei, fără TVA”, scrie presa sibiană precizând că, în contextul reducerii de cheltuieli, numărul ornamentelor luminoase este redus faţă de anii anteriori. Să vă mai spunem şi că sibienii au parte de cinci ani încoace de un minunat Târg de Crăciun? Şi că anul acesta au o adevărată operă de artă amplasată la baza bradului - o sculptură realizată din lemn de tei, ce reprezintă, în mărime naturală, scena Naşterii Mântuitorului în iesle? Mda.

Ploieşti

Primarul Dumitru Nicolae nu ratează nicio ocazie să compare Galaţiul cu Ploieştiul. Fireşte, nu e cazul în ceea ce priveşte atmosfera de sărbătoare. Presa locală din Ploieşti anunţa că mii de beculeţe colorate s-au aprins în ajun de Moş Nicolae. La Ploieşti sunt peste zece kilometri de ghirlande, plase cu leduri, medalioane şi figurine de sărbători. În plus, s-au amenajat mai multe locuri pentru distracţii şi cumpărături de sezon: Zona Cadourilor, Zona Vieneză cu vin fiert şi plăcinte, Târgul de Bunătăţi, Căsuţa lui Moş Crăciun, Ieslea Naşterii Domnului, iar copiii se vor putea plimba gratuit dintr-o parte în alta, cu un trenuleţ special. „Preţul total al ornamentelor de sărbători se ridică la 1,7 milioane de lei, sumă asigurata, parţial, din sponsorizări”, scriu jurnaliştii ploieşteni. Mda.

Timişoara

Străzile Timişoarei beneficiază, scriu ziariştii locali, de „peste 500.000 de leduri şi beculeţe de Crăciun”. Unele decoraţiuni sunt noi, altele sunt recuperate din anii trecuţi: perdele de lumini, şiraguri de beculeţe albe sau colorate, steluţe, lumânări, reni, Moş Crăciuni şi ţurţuri din leduri. Iluminatul festiv a fost pornit de 1 decembrie. Dacă Piaţa Victoriei se scaldă în lumini, pentru că e criză, multe artere importante au rămas neîmpodobite, sau doar cu câteva perdele de lumini, scrie presa locală.

Tulcea

Cum s-a gătit Tulcea de sărbători am aflat de la colegii noştri ziarişti: un brad artificial de 14 metri în Piaţa Tricolorului, un brad artificial de 7 metri în Parcul personalităţilor, încă trei brazi artificiali de câte trei metri în Piaţa Tricolorului şi încă un brad natural împodobit în curtea Bisericii „Sf. Trei Ierarhi”. Primarul Constantin Hogea spune că a renunţat de aproape trei ani la achiziţionarea de brazi naturali din cauza costurilor, dar şi din motive ecologice. În cel mult o săptămână, pentru unităţile şcolare din oraş şi pentru câteva puncte din urbe se vor achiziţiona încă 20 de brazi de vreo 3-4 metri. În ceea ce priveşte iluminatul de sărbători, sunt instalaţii cumpărate în cursul anilor de circa 25.000 de euro, dar pentru că mereu şi mereu apar instalaţii mai frumoase, iluminatul de sărbători a fost închiriat. Anul acesta, instalaţiile vor costa primăria 90.000 de euro pentru două luni. Preţul include montarea şi demontarea lor, în condiţiile în care Tulcea numără şi minorităţi etnice care sărbătoresc Crăciunul şi Anul Nou pe stil vechi şi trebuie să se bucure şi ele de aceleaşi privilegii ca şi populaţia majoritară.

Brăila

Pentru că Brăila este un veritabil şantier, toată plină de săpături, nu prea va avea parte de atmosfera de sărbătoare. După cum am aflat de la colegii noştri de la Brăila, Calea Călăraşilor din faţa Prefecturii este în lucru şi nu va fi plină de beculeţe, chiar dacă va arăta sinistru. Primarul Aurel Simionescu a promis însă că vor fi montaţi câţiva brazi şi că intenţionează să lumineze Casa Albă, deşi platoul din faţa ei este în lucru.

Citit 2540 ori Ultima modificare Miercuri, 14 Decembrie 2011 23:51

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.