Ce nu se cheltuie, se fluieră !

Ce nu se cheltuie, se fluieră !
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

 

* Primarii gălăţeni sunt cătrăniţi pe Victor Ponta, care a decis să se recupereze la bugetul de stat sumele primite şi necheltuite în teritoriu, conform HG 255/2012 (de la fondul de rezervă al Guvernului Ungureanu) *

Cum ministrul de Finanţe nu a putut răspunde la întrebarea simplă (câţi bani se vor colecta la bugetul de stat), de miercuri, toţi primarii din ţară care au primit fonduri pe HG 255 vor întocmi câte un raport în care să spună pe ce au dat banii. Decizie care se înscrie în declaraţiile ulterioare ale lui Ponta, care a precizat că cei care au cheltuit banii vor fi verificaţi dacă nu au făcut ceva ilegalităţi, în timp ce restul va returna fondurile.

La Galaţi, prin HG 255 s-a alocat suma totală de opt milioane de lei unui număr de 29 localităţi (28 de comune şi Tecuci), din care 14 localităţi sunt conduse de primari aleşi de pe listele PDL, nouă - PSD, cinci - PC şi una singură a PNL (Folteşti). Directorul general executiv al Direcţiei Generale a Finanţelor Publice a judeţului Galaţi, Costică Onica, trebuie să raporteze la Bucureşti, până astăzi, ce primării nu au cheltuit banii: "Conform OG 15/2012, cei care nu au cheltuit, până pe 8 mai inclusiv, banii primiţi pentru plata arieratelor, îi vor restitui la buget".

Unii primari s-au mişcat rapid

Primarul Tecuciului, Eduard Finkelstain (PDL) a primit cea mai mare sumă 1,54 milioane de lei pe care spune că a cheltuit-o integral: „900.000 de lei am dat-o pentru acoperirea cheltuielilor curente la şcoli, iar restul am plătit lucrări de deszăpezire şi reparaţii străzi”. Şi primarul Dorin Codreanu (PSD) din Bălăbăneşti (care a primit doar 80.000 de lei) spune că „am achitat restanţele, dar nu total, i-am dat unei firme care lucrează la una din cele două grădiniţe noi din comună, dar mai am să-i dau încă 20.000 de lei”.

Au avut sau nu nevoie de bani?

Sunt şi alţi primari care se văd acum cu proiectele blocate din cauză că Guvernul Ponta le ia banii pe care nu au apucat să îi cheltuie. Pe de altă parte, edilii care nu s-au folosit de alocări poate nu au avut aşa datorii presante de achitat, de unde se poate deduce că sumele suplimentare date de Guvernul Ungureanu nu prea se justifică. Deşi, în aprilie, premierul de atunci spunea că banii s-au dat în special pentru „plata arieratelor” şi apoi pentru cofinanţarea proiectelor europene.

În plus, niciun edil nu recunoaşte că nu s-a grăbit să utilizeze banii în aprilie, lăsând „infuzia de capital” pentru campania electorală, ca să vadă tot satul ce buni gospodari sunt ei! Acum, primarul comunei Folteşti (Alexandru Dinu, ales în 2008 de pe listele PNL, dar care aspiră la un nou mandat din partea UNPR) spune că: „Din cei 160.000 de lei trebuia să plătesc transportul pentru a aduce zgură din combinat şi cu care puteam să asfaltez şase kilometri de drumuri comunale, dar alocam şi 40.000 de lei pentru organizarea alegerilor locale. Acum nu ştiu ce voi face, căci nu am cerut Finanţelor să-mi aloce în teritoriu banii din contul de la Trezorerie. Ce să mai spun? Guvernul a dat, Guvernul a luat, fie numele Guvernului lăudat!”.

Proiecte locale blocate de noul Guvern

Primarul comunei Griviţa, Niţă Chebac (PC), spune că „banii urma să îi cer de la Direcţia de Finanţe de pe 20 mai, pentru a cumpăra pompe de distribuţie şi aducţiune apă. Mă lasă mască aşa o decizie, dar, dacă e dorinţa lor de a ne lua banii, ne conformăm!”. Şi primarul Vasile Prodan (PDL), din Corni, spune că din cauza conturilor blocate nu va putea asigura cofinanţarea proiectului pe măsura 322 (alimentarea cu apă, reţea de canalizare, asfaltări, başca achiziţia de costume populare!): „Recepţia proiectului urma să o facem înainte de alegeri. Cinci ani m-am chinuit să câştig proiectul. Ce să fac? O să mă duc în faţă la Guvern cu o pancartă să-mi dea banii!”.

Citit 1886 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.