Preşedintele CJ, Nicolae Dobrovici Bacalbaşa: „Nu suport organic hoţia!”
Foto: Foto: Bogdan Codrescu

Preşedintele CJ, Nicolae Dobrovici Bacalbaşa: „Nu suport organic hoţia!”
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* „Arta de a face bine” va fi principiul după care susţine că se va ghida noul preşedinte al Consiliului Judeţului Galaţi, dr. Nicolae Dobrovici Bacalbaşa

    - Domnule preşedinte, care vor fi primele măsuri pe care le veţi lua de îndată ce veţi începe mandatul la şefia Consiliului Judeţului?

    - Când intri să iei o gestiune, în primul rând trebuie să afli în ce constă ea. Eu înlocuiesc un om a cărui lozincă a fost „Omul faptelor”, dar faptele care s-au petrecut au dat naştere unei cercetări penale privind un program de importanţă majoră, „Cornul şi laptele”. În calitate de consilier judeţean, nu ai, de fapt, acces la starea de fapt a lucrurilor şi cred că starea de fapt se poate afla numai printr-un audit făcut de oameni extrem de corecţi, audit care să fie adus la cunoştinţa cetăţenilor Galaţiului, plătitori de taxe şi impozite. Transparenţa şi respectul faţă de cetăţean sunt primele lucruri la care m-am angajat concurând la această funcţie. Doi, cred că trebuie să stabilim cu toţi primarii care sunt priorităţile lor, care sunt proiectele care există, care sunt posibilităţile de a apela la finanţări europene. Această întâlnire cu toţi primarii şi stabilirea nevoilor lor exprimate în proiecte şi în priorităţi pe care şi le asumă sunt obligaţii morale şi reprezintă o bază tehnică de lucru indispensabilă. Pentru că ceea ce a deranjat până acum a fost aleatoriul şi voluntarismul unor şefi care de fapt nu sunt şefi, ci numai coordonatori de echipă, lucru pe care îl uitau şi credeau că au moştenit de la tata şi de la mama un consiliu judeţean. Şi mai cred că trebuie definită o listă de priorităţi care nu poate fi definită decât în contact cu primarii şi eventual cu populaţia.

    - Sunteţi medic. Ce veţi face cu Spitalul Iveşti?

    - Sigur, avem pe braţe spitalul Iveşti, a cărui desfiinţare a fost semnată de către preşedintele Consiliului Judeţului, lucru după părerea mea imprudent, pentru că el nu putea funcţiona din cauză că nu mai era finanţat de Casa de Asigurări de Sănătate, şi putea fi desfiinţat fie de guvernul portocaliu, prin Prefectură, fie de CJ. Faptul că s-a cedat şi CJ şi-a asumat desfiinţarea a fost o greşeală. Este o zonă de 30.000 -40.000 de oameni pe care o deserveşte un spital cu o dotare foarte serioasă, sigur că trebuie conceput ca o unitate polifuncţională şi găsite sursele multiple de finanţare, ceea ce vom face. Nu va fi şters de pe harta Galaţiului.

    - Aveţi deja în plan un prin proiect de hotărâre pe care să îl propuneţi CJ?

    - În opinia mea, conducerea trebuie să fie colectivă, cel puţin prin schimbul de informaţii, de idei, prin ierarhizarea de nevoi, şi în funcţie de asta, văzând ce bani avem la dispoziţie, ce nevoi sunt stringente, vom elabora proiecte de hotărâri. Consiliul Judeţului nu este condus de preşedintele CJ, ci de către consilierii judeţeni, de către primarii care reprezintă prin alegerea lor voinţa publicului şi cred că trebuie să ne sprijinim mult pe cadrele universitare de la „Dunărea de Jos”, de la „Danubius” şi pe specialişti. Banul este atât de puţin, nevoile sunt atât de mari, încât a te arunca orbeşte după bunul tău chef ar fi o gravă greşeală.

    - Care va fi principiul după care vă veţi ghida în acest mandat?

    - Cred că aici poate fi aplicat motoul principelul Henric Navigatorul al Portugaliei, cel care a creat flota modernă în secolul al XVI-lea şi imperiul colonial portughez, şi a cărui lozincă era „Arta de a face binele”. Acesta va fi un principiu de ghidare personală.

    - Ce veţi face cu licitaţiile cu probleme?

    - Toate vor fi cercetate de organele abilitate ale statului, am promis chestia asta. Nu suport organic hoţia!

    - Care este echipa pe care v-aţi dori-o alături de dumneavoastră?

    - Am avut un cuvânt de spus în alegerea consilierilor, cred că pot să-mi desemnez consilierii personali. În ceea ce priveşte vicepreşedinţii, există PSD, care este în alianţă cu o altă alianţă, între PNL şi PC. PSD are un post de vicepreşedinte, alianţa are un alt post de vicepreşedinte. Decizia mă depăşeşte în mare măsură, fiind şi o decizie politică. Mă voi baza pe consilierii judeţeni USL pentru că la desemnarea lor am avut un punct de vedere de care s-a ţinut seama într-o oarecare măsură. Sunt nume sonore pe care mă bazez: dl Cornel Hamza şi dl Dan Lilion Gogoncea cu expertiză foarte mare în proiecte europene, dl Eugen Durbacă, la fel ca şi dl Gogoncea, a fost preşedinte, Tania Bogdan – vicepreşedinte CJ, cu o experienţă extraordinară în învăţământ, ori noi avem învăţământ special, şi am foarte mulţi economişti în rândul consilierilor.

    Şi ce aş mai vrea să adaug este că a fost o campanie electorală foarte grea fizic pentru mine, în care s-au folosit tot felul de trucuri murdare. Am deschis procese, aceste procese nu sunt parte a Consiliului Judeţean, dar vor fi foarte interesante…

Citit 4673 ori Ultima modificare Luni, 11 Iunie 2012 21:27

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.