Scenarii sumbre la Consiliul Local: Riscăm să tremurăm de la 1 noiembrie

Scenarii sumbre la Consiliul Local: Riscăm să tremurăm de la 1 noiembrie
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* În loc de o strategie locală de alimentare cu energie electrică a oraşului, aleşii locali au dezbătut o strategie a frigului


Deşi a mai rămas doar o săptămână până la 1 noiembrie, când legal ar trebui să înceapă furnizarea energiei termice, nu există nici măcar o garanţie că acest lucru se va întâmpla. „Riscăm să rămânem fără apă caldă şi fără căldură într-o iarnă care se anunţă extrem de grea. Pare un scenariu de film horror, dar, credeţi-mă, este cum nu se poate mai aproape de realitate: Apaterm nu are cum să primească banii pe care ar trebui să-i plătească la CET, iar CET la Romgaz, şi acumulează datorie curentă. În insolvenţă fiind, înseamnă falimentul societăţii şi automat 800 de şomeri. Acest lucru atrage falimentul CET şi alţi 550 de şomeri. Executorul judecătoresc va vinde creanţele, iar cei care ştiu să recupereze banii vor scoate oamenii din case în plină iarnă, fără să ţină cont că au copii. Peste tot acest scenariu sumbru, imaginaţi-vă şi o situaţie în care cei bun-platnici se învrăjbesc împotriva celor care nu plătesc şi iese un soi de război civil”. Acesta a fost mesajul primarului Marius Stan la dezbaterea celui mai important proiect de pe ordinea de zi a şedinţei de ieri a Consiliului Local. Este vorba despre "Strategia locală de alimentare cu energie termică a municipiului Galaţi" pe care, la propunerea primarului, aleşii au acceptat să nu o voteze, ci să o amâne pentru noi discuţii cu elaboratorii. Pentru că, oricât de complexă şi de bună era strategia, nu făcea nici cât o ceapă degerată în faţa datoriilor mari acumulate pe lanţul consumatori – Apaterm – CET – Romgaz.

Debranşare imposibilă

Consilierul local PDL Mihai Alin a cerut în planul şedinţei ca Apaterm să elibereze avizele de debranşare pentru că oamenii vor să-şi pună centrale. Administratorul special al societăţii, Adriana Stratulat, a replicat însă că legea interzice debranşările în perioada de încălzire. În plus, s-ar dezechilibra instalaţiile în cazul unor noi debranşări. Cert este că anul acesta au fost eliberate 2.400 de avize, dar 70.000 de apartamente depind în continuare de agentul termic al Apaterm. Singura veste bună în tot acest scenariu sumbru a venit din partea city-managerului Aurel Vlaicu: o companie şi-a manifestat interesul de a construi o instalaţie de cogenerare echipată cu motoare de combustie internă şi propune o soluţie de încălzire pentru aproximativ 24.000 de apartamente, la o investiţie de minim 27 de milioane de euro. Dar nimeni nu investeşte fără a avea garantată plata serviciilor pe care le furnizează. De aceea, la finalul şedinţei, primarul a făcut apel către datornici să-şi plătească restanţele. Pentru că e foarte probabil ca, de la 1 noiembrie, să nu avem căldură!

Citit 2501 ori Ultima modificare Joi, 24 Octombrie 2013 20:19

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.