O şansă pentru Portul Galaţi / Memorandumul de cooperare cu austriecii a fost semnat

O şansă pentru Portul Galaţi / Memorandumul de cooperare cu austriecii a fost semnat
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Nicolae Bacalbaşa, preşedintele Consiliului Judeţului, Marius Stan, primarul municipiului Galaţi şi Carmen Costache, reprezentantul Administraţiei Porturilor Dunării Maritime (APDM) au semnat, miercuri seară, la sediul CJ, Memorandumul de înţelegere privind instituirea unei cooperări între Comunitatea de Lucru a Statelor Dunărene cu regiunile din vestul Mării Negre şi porturile lor. Alături de delegaţii austrieci, Peter de Martin (secretarul general al organizaţiei) şi Otto Schwetz (consilier în cadrul Senatului oraşului Viena, preşedinte al Coridorului Pan-european de transport VII – Dunăre, vicepreşedinte al Asociaţiei „Pro Danube Austria” şi preşedinte al Grupului de lucru pentru transport şi căi navale din cadrul Comunităţii de Lucru a Statelor Dunărene) şi Alexandru Capatu (reprezentantul porturilor la Viena şi, totodată, preşedintele Prodanube International), atât Marius Stan, cât şi şeful CJ şi reprezentantul AFDJ au rostit discursuri, subliniind importanţa actului parafat miercuri seară, la Galaţi. „La începutul mandatului, pe această hartă a oraşelor Dunărene nu prea existam. Cei din Consiliul Oraşelor Dunărene, pe harta pe care o aveau afişată în toate locaţiile, după Giurgiu urma Constanţa. Galaţiul era inexistent. Faptul că am aderat şi noi la acest Consiliu este o realizare. Mărturisesc că după numeroase întâlniri, chiar îmi puneam întrebarea: oare când şi semnăm ceva? Iată că momentul pe care mi-l doream a sosit şi pot să spun că semnez acest Memorandum ca primar: nici nu mă uit pe el”, a declarat Marius Stan, primarul municipiului Galaţi.

„Aproape uitasem că avem un port”

Nicolae Bacalbaşa a ţinut să puncteze, printre altele, faptul că „realitatea nouă a Galaţiului înseamnă o foarte bună colaborare între judeţ şi municipiu, înseamnă o consultare permanentă şi o dorinţă comună de a ieşi spre orizonturi ceva mai largi”. „Iată că după un lung concubinaj libertin explorator, ne luăm cu acte. Din punctul nostru de vedere, suntem perfect conştienţi că ne aflăm în faţa unei Europe regionalizate, birocratizate, în care, ca entitate singurală nu rezişti şi, deşi eşti cotizant, nu capeţi porţia de buget. Se lucrează în cadrul unor asociaţii care au o altă forţă de penetraţie socială şi o altă finalitate financiară. Cred că, din motive subiective, s-a pierdut foarte mult timp. Realitatea nouă a Galaţiului înseamnă o foarte bună colaborare între judeţ şi municipiu, înseamnă o consultare permanentă şi o dorinţă comună de a ieşi spre orizonturi ceva mai largi. Portul Galaţi este cel mai important port maritim dunărean (…) Ceea ce facem astăzi este un act care poate servi potenţial interesele vitale, bazice, a fiecărui cetăţean din această zonă geografică (…) Aproape uitasem că avem un port”, a precizat Nicolae Bacalbaşa.

După semnarea Memorandumului, Guvernul Austriei va asigura, timp de cinci ani, finanţarea secretariatului şi va aloca fonduri pentru realizarea unui proiect de prefezabilitate. „Ne bucurăm că suntem aici la Galaţi, mai ales că este a doua vizită care se face, prima a fost în iunie 2012. Finalitatea acestor vizite este un Memorandum de asociere a regiunilor port din Vestul Mării Negre, făcut sub umbrela Asociaţiei Regiunilor Dunărene. Noi am considerat că această asociere nu are un viitor fără un secretariat, care va avea asigurată finanţarea, cu bani austrieci, pentru o perioadă de cinci ani. Totodată, se va finanţa şi un prim studiu care să arate stadiul infrastructurii acestor regiuni. Sperăm ca acest Memorandum să ducă la realizarea de multe proiecte transnaţionale pentru că prin această asociere nu mai este nevoie să mergi prin alte căi pentru a accesa fonduri europene, ci o poţi face direct”, a declarat Alexandru Capatu. Reamintim că printre obiectivele Memorandumului de înţelegere se numără definirea unor proiecte comune cu cofinanţare europeană, precum şi distribuirea între părţi a oricăror fonduri şi resurse ca urmare a unui acord separat.

Citit 2244 ori Ultima modificare Miercuri, 27 Noiembrie 2013 16:02

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.