INTERVIU cu Dorin Otrocol, prefectul judeţului Galaţi: "Vrem să punem lucrurile pe roate"

INTERVIU cu Dorin Otrocol, prefectul judeţului Galaţi: "Vrem să punem lucrurile pe roate"
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Declară noul prefect al Galaţiului, Dorin Otrocol, într-un interviu în exclusivitate acordat ziarului "Viaţa liberă"


Reprezentantul Guvernului în teritoriu a vorbit despre relaţia Galaţi-Brăila, tot mai tensionată, dar şi despre obiectivele sale în perioada următoare.

- Ce v-a determinat să reveniţi la malul Dunării, după aproximativ patru ani petrecuţi în Bucureşti?

- Un motiv este acela că aveam o obligaţie morală, după atâţia ani petrecuţi în Galaţi, ca activitate profesională. Al doilea - hotărârea de Guvern.

- Aţi avut rezerve să veniţi în fruntea Prefecturii, având în vedere scandalul de corupţie în care a fost implicat fostul prefect de Galaţi?

- Rezerve am avut, dar nu din acest punct de vedere. Am avut rezerve pentru că eu m-am mutat la Bucureşti din dorinţa de a-mi ajuta familia: pe fiica mea, pe ginerele meu şi nepoata. Rezervele au fost strict din punct de vedere personal.

- Ce obiective v-aţi propus?

- Să încercăm să punem lucrurile pe roate în judeţ, ca totul să funcţioneze corect şi în limitele legii, la fel şi instituţiile.

- Aţi identificat probleme deosebite până acum?

- Probleme sunt în toate judeţele, nu numai în Galaţi. Nu am niciun motiv să cred că sunt probleme atât de grele, care nu pot fi rezolvate. Sigur că, din prima zi în care am venit, m-am confruntat cu două probleme majore. Prima, legată de asigurarea căldurii în municipiu şi, cea de-a doua, situaţia spitalului de la Tecuci. A treia a venit la scurt timp: pregătirile de iarnă. Sigur că a trebuit să mă informez cum este pregătit Consiliul Judeţului, cum este pregătită Primăria, cum sunt pregătite celelalte autorităţi locale. Astăzi, nu mai am motive de îngrijorare. Am avut, legat de deszăpezirea judeţului, pentru că primul contract expiră pe 31 decembrie. Ştiam că nu s-a prezentat nimeni la licitaţie. Am găsit suficientă deschidere la Consiliul Judeţului, constat suficientă preocupare, au fost identificate câteva soluţii şi activitatea va funcţiona aşa cum trebuie.

- Aţi schimbat ceva la nivelul Prefecturii, din momentul în care aţi fost numit în funcţie?

- Mă adaptez condiţiilor. Atunci când am fost învestit într-o funcţie, nu am schimbat nici secretara, nici şoferul, nici alţi angajaţi. Atâta timp cât oamenii îşi văd de treaba lor, de ce să îi schimbi? De dragul de a schimba? Nu.

- Aţi luat decizia, împreună cu preşedintele Consiliului Judeţului, de a organiza, săptămânal, vizite în localităţile din judeţ. Care este scopul acestor deplasări?

- În primul rând, trebuie să mă asigur că, la nivelul unităţilor administrativ-teritoriale, se desfăşoară o activitate corespunzătoare, în sensul în care funcţionează şcolile, grădiniţele, dispensarele, dacă sunt toate condiţiile asigurate, dacă au sau nu căldură, dacă sunt pregătiţi pentru iarnă şi situaţii de urgenţă, dacă au utilaje proprii. Lucruri de acest gen. Cred că astfel de întâlniri, la faţa locului, sunt benefice. Senzaţia mea, ca urmare a reacţiilor din teritoriu, este că acest lucru este foarte bine primit de către primari. Ne-am propus să acoperim toate comunele judeţului, astfel încât şi preşedintele să ştie exact cu ce se confruntă comunitatea, iar eu să ajut cu ceea ce îmi permite funcţia, să punem umărul ca lucrurile să se mişte într-o direcţie pozitivă. Nici preşedintele şi nici eu nu ne-am propus să mergem acolo pe poziţie de şefi, mai ales că nu suntem şefii primarilor. Există această colaborare, care trebuie făcută, şi informare reciprocă. Cred că este un lucru bun atunci când fiecare ştie ce are de făcut şi, mai ales, dacă putem sprijini cu ceva să o şi facem.

- Pod peste Dunăre sau tunel pe sub fluviu? Proiectul tunelului a generat noi tensiuni în relaţia Galaţi-Brăila, preşedintele Consiliului Judeţului Brăila exprimându-şi, recent, nemulţumirea vizavi de acest proiect.

- Aş putea să îmi exprim un punct de vedere atâta timp cât am lucrat la societatea de drumuri şi am şi ceva cunoştinţe. Cred că aici este rolul specialistului: să spună care este cea mai bună variantă. Trebuie analizate argumentele pro, argumentele contra, costurile. Toate aceste lucruri trebuie să fie puse în balanţă. Specialiştii vor spune, iar pe baza a ceea ce vor comunica specialiştii, Guvernul va lua cea mai bună hotărâre. Pentru că suma este foarte mare, nu poate fi suportată de către cele trei consilii judeţene. Cred că varianta optimă, în acest sens, este comunicarea între cele trei entităţi, dialogul, pentru a găsi soluţia cea mai bună, cu specialiştii alături, evident. Altfel, nu. Ştiu, de 15-20 de ani, dacă nu mai mult, că există discuţii între Galaţi şi Brăila. Tulcea a fost mai mult spectator. Discuţii şi tot felul de orgolii au fost. Cred că este nevoie de mai multă înţelepciune, mai mult tact din partea ambelor părţi şi cred că cea mai bună soluţie este să se aşeze la masă şi să stea de vorbă. Soluţii se găsesc.

- Până la acest moment, aţi discutat cu autorităţile din Galaţi sau Brăila despre cele două proiecte? Vi s-a solicitat un punct de vedere sau sprijin în acest sens?

- Nu, pentru că nu am fost consultat, nu am fost invitat. Dacă voi fi solicitat să îmi spun punctul de vedere, o voi face. Deocamdată, nu este cazul şi nici nu vreau să mă implic mai mult, pentru că nu este atributul instituţiei pe care o reprezint.

- Credeţi că cea mai bună variantă pentru progres şi dezvoltare economică rămâne crearea conurbaţiei Galaţi-Brăila?

- Acest lucru există, într-o oarecare măsură. Apropierea dintre cele două judeţe reprezintă un avantaj, dacă luăm în considerare că Bucureşti ocupă primul loc, din punct de vedere al numărului populaţiei. Cele două oraşe sunt pe locul doi. Depinde cât de înţelepţi sunt cei care conduc consiliile judeţene şi municipiile, să îşi dea mâna şi să găsească o soluţie viabilă şi benefică pentru ambele părţi.

Cine este Dorin Otrocol

Noul prefect de Galaţi s-a născut pe 24 decembrie 1954, iar de profesie este inginer. A activat atât în mediul privat, cât şi în sectorul de stat, ocupând mai multe funcţii de conducere, printre care director general al Drumuri şi Poduri, director general al Administraţiei Fluviale a Dunării de Jos, subprefect, vicepreşedinte al Consiliului Judeţului, consilier principal în cadrul Ministerului pentru Societatea Informaţională, dar şi director general în cadrul aceluiaşi minister. Prefectul judeţului Galaţi este căsătorit, are o fiică, dar şi o nepoată.

Citit 4371 ori Ultima modificare Miercuri, 11 Decembrie 2013 12:48

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.