Pe urmele unei decizii controversate / Ciopârţirea teilor, scandalul ecologic al anului la Galaţi

Pe urmele unei decizii controversate / Ciopârţirea teilor, scandalul ecologic al anului la Galaţi
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

În 2013, au fost aplicate 89 amenzi de mediu în valoare de 971.500 de lei * Printre sancţionaţi, s-a numărat şi societatea Gospodărire Urbană, pentru modul cum a fasonat teii din oraş


De la începutul anului, până în noiembrie 2013, Garda de Mediu a aplicat 129 de sancţiuni, din care 89 de amenzi în valoare totală de 971.500 de lei. Potrivit comisarului şef al Gărzii de Mediu, Mărioara Gătej, cele mai mare amenzi aplicate au avut valori cuprinse între 30.000 şi 50.000 de lei şi s-au aplicat pentru lipsa actelor de reglementare, respectiv lipsa autorizaţiei de mediu pentru activitatea desfăşurată, pentru nerespectarea prevederilor autorizaţiei de mediu, pentru existenţa depozitărilor necontrolate de deşeuri, nerespectarea măsurilor stabilite prin documentele de control anterioare, dar şi pentru nerespectarea prevederilor legislaţiei privind spaţiile verzi şi nerespectarea prevederilor legislaţiei în domeniul apelor.

Comisarul şef ne-a explicat că, din motive legale, nu poate dezvălui numele operatorilor economici care au primit cele mai mari amenzi în acest an. „Practic un sfert din procesele verbale de contravenţie sunt contestate şi din acest motiv nu putem menţiona operatorii economici până când nu se soluţionează litigiul de pe rolul instanţei. S-ar putea să fie numărul mai mare în ideea în care nu aflăm de existenţa contestaţiei decât în momentul în care se pune pe rolul instanţei. Chiar dacă încălcarea legislaţiei este evidentă, operatorul are dreptul de contesta decizia şi de a-şi expune punctul de vedere şi în justiţie”, ne-a spus comisarul şef.

Procesele durează, potrivit reprezentantului Gărzii, că astfel de procese pot dura şi câte un an, un an şi jumătate sau chiar mai mult, până se soluţionează, atâta timp cât există şi calea recursului.

Scandalul anului

Subiectul de mediu care probabil a fost cel mai vizibil şi dezbătut în acest an, în municipiul Galaţi, a fost fasonarea teilor de către societatea Gospodărire Urbană, societate care a şi fost amendată de către Garda de Mediu cu 50.000 de lei pentru nerespectarea prevederilor legislaţiei privind spaţiile verzi. Instituţia de mediu a amendat, în iulie, societatea municipalităţii pentru tăieri în coroana copacilor în mod nejustificat şi fără supervizarea unui specialist în domeniu.

După cum ştim, Gospodărire Urbană este unul dintre operatori care a contestat amenda, iar procesul este încă pe rolul instanţei.

„Noi am aplicat sancţiune, suntem în litigiu cu dânşii, suntem pe rolul instanţei de judecată, vom vedea ce decide şi instanţa. Oricum, între timp, au pus la punct o procedură pentru executarea acestor tăieri, au o colaborare cu o persoană care este de specialitate, deci am făcut un pas înainte. La data controlului nu aveau”, ne-a mai spus comisarul şef.

Citit 1478 ori Ultima modificare Vineri, 20 Decembrie 2013 14:31

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.