Problema maidanezilor din Galaţi va fi gestionată de un serviciu special nou înfiinţat la Primărie
Foto: Foto: Bogdan Codrescu

Problema maidanezilor din Galaţi va fi gestionată de un serviciu special nou înfiinţat la Primărie
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Fundaţiile, asociaţiile şi cetăţenii care adoptă câini şi apoi îi abandonează pe stradă riscă amenzi de până la 5.000 de lei


Înfiinţarea Serviciului pentru gestionarea câinilor fără stăpân din municipiul Galaţi a fost cel mai discutat subiect al şedinţei de ieri a Consiliului Local. Serviciul, atribuit în gestiune directă către Serviciul Public Ecosal Galaţi, se va ocupa de capturarea câinilor fără stăpân, transportul acestora în adăpost, cazarea, hrănirea, deparazitarea, vaccinarea, sterilizarea lor, identificarea şi înregistrarea patrupedelor şi eutanasierea celor care suferă de boli cronice şi incurabile ori care nu au fost revendicaţi sau adoptaţi în termen de 14 zile lucrătoare de la cazarea în adăpost. Potrivit directorului Ecosal, Ionuţ Pucheanu, se face tot posibilul pentru a încuraja adopţiile maidanezilor, inclusiv adopţia la distanţă, iar pentru abandon amenzile sunt, în cazul persoanelor fizice, între 500 şi 1.000 de lei.

Pentru a preveni abandonul câinilor chiar de către asociaţiile şi fundaţiile care îi adoptă, consilierul local PDL Alin Mihai a propus ca amenzile pentru persoane juridice şi ONG-uri să fie între 2.500 şi 5.000 de lei, amendament acceptat de primarul Marius Stan. Tot Alin Mihai a propus ca persoanele fizice şi juridice care îşi asumă adopţia unui căţel să fie scutite de taxa de ecarisaj pe o perioadă de trei ani, estimând că nu vor fi mai mult de 500 de adopţii, iar efortul bugetar nu va fi împovărător, dar edilul nu a acceptat amendamentul, amânându-l.

Când scăpăm de haitele de pe străzi

Consilierul local PDL Victor Dobrea a ţinut să afle care este rata de colectare zilnică a maidanezilor şi când vor dispărea de pe străzi. „Până săptămâna aceasta am avut o mică problemă în ceea ce priveşte logistica. În momentul de faţă avem trei echipaje, cu trei maşini, capacitatea fiecărui autovehicul este de aproximativ 20 de cuşti. Printr-o minimă logică, dacă am reuşi să încărcăm o dată pe zi o maşină, rata ar fi de 60 de câini pe zi adunaţi, şi cam asta e ceea ce ne-am propus. În oraş sunt aproximativ 16.000 de câini”, i-a răspuns Pucheanu. Un calcul matematic arată că am putea scăpa de maidanezii de pe străzi în mai puţin de un an, dar, din păcate, în padoc mai sunt disponibile doar 500 de locuri libere. Deşi s-au ferit să vorbească explicit despre acest lucru, autorităţile au prevăzut eutanasierea în regulamentul de funcţionare a Serviciului nou-înfiinţat.

Citit 3147 ori Ultima modificare Joi, 27 Martie 2014 22:51

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.