Potrivit Agenţiei de Mediu, calitatea aerului s-a îmbunătăţit la Galaţi

Potrivit Agenţiei de Mediu, calitatea aerului s-a îmbunătăţit la Galaţi
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Dacă, în 2008, municipiul Galaţi şi localităţile Şendreni şi Vânători aveau o problemă în ceea ce priveşte depăşirile la indicatorii de pulberi de suspensie faţă de valoarea-limită, în ultimii ani lucrurile s-au îmbunătăţit, potrivit unei informări a Agenţiei de Mediu Galaţi.

Din 2008, calitatea aerului, la nivelul judeţul Galaţi, este monitorizată prin intermediul staţiilor automate de monitorizare, care fac parte din Reţeaua Naţională de Monitorizare a Calităţii Aerului şi care sunt amplasate în municipiul Galaţi, după cum urmează: una pe strada Brăilei, pentru măsurarea emisiilor provenite din trafic, una pe bulevardul Dunărea, pentru determinarea nivelului de poluare influenţat din surse industriale, una pe strada Domnească, pentru evaluarea expunerii populaţiei la combinaţii de poluanţi, şi una pe strada Traian, pentru a evalua expunerea populaţiei şi vegetaţiei de la marginea oraşului. De asemenea, mai este o staţie pentru determinarea nivelului de poluare influenţat de surse industriale şi în Tecuci, pe strada 1 Decembrie.

Informarea Agenţiei de Mediu arată că indicatorul de pulberi în suspensie cu diametrul mai mic de 10 microni (PM 10) a avut în 2008 şase depăşiri ale valorilor-limită, în anul 2009 a avut loc o singură depăşire, iar între 2010 şi 2014 nu a fost nicio depăşire. Totodată, informarea arată că "pentru ceilalţi indicatori (dioxid de sulf, dioxid de azot, oxizi de azot, plumb, benzen, monoxid de carbon şi ozon, n.r.) nu s-au depăşit valorile-limită, valorile ţintă, obiectivele pe termen lung, pragurile de informare şi de alertă stabilite prin Legea 104/2011, pentru perioadele de mediere corespunzătoare, de la punerea în funcţiune a staţiilor până în prezent".

Modernizarea Grădinii Publice, amenajarea Parcului din Micro 13 B, aferent blocurilor ANL, amenajarea Parcului din Micro 21, modernizarea Parcului Rizer, dar şi reducerea numărului de microbuze care asigură transportul în comun în Galaţi au fost numai câteva dintre măsurile realizate la nivelul municipiului Galaţi, din 2010 încoace, pentru reducerea emisiilor de pulberi în suspensie, dar şi îmbunătăţirea calităţii aerului printr-un program de gestionare a calităţii aerului. Programul a fost realizat de către o Comisie Tehnică numită prin ordin de prefect în 2009, revizuit şi aprobat de Consiliul Judeţului în 2010. Realizarea unui astfel de program a fost impus şi de directive ale Parlamentului European, cât şi de prevederile H.G. 543/2004 privind elaborarea şi punerea în aplicare a programelor.

Citit 1617 ori Ultima modificare Marți, 22 Aprilie 2014 18:27

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.