BANI PUBLICI pentru TRANSURB/ Primăria plăteşte câte 79 de călătorii pe an pentru FIECARE gălăţean!

BANI PUBLICI pentru TRANSURB/ Primăria plăteşte câte 79 de călătorii pe an pentru FIECARE gălăţean!
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Peste 34 milioane de lei (7,7 milioane de euro) a plătit Primăria, în 2013, ca subvenţie societăţii Transurb * Pentru reparaţia străzilor s-a cheltuit doar 15,2 milioane de lei, adică nici jumătate faţă de subvenţia pentru transportul în comun


Aşa cum v-am promis în ediţia de ieri a ziarului nostru, vă vom dezvălui, într-o serie de articole, cum şi pe ce a cheltuit Primăria municipiului Galaţi banii din bugetul generos al anului 2013, aşa cum rezultă din contul de execuţie bugetară aprobat de aleşii locali.

Pentru că transportul public local de persoane şi starea străzilor constituie un subiect fierbinte, vă vom spune astăzi ce s-a întâmplat cu banii din capitolul bugetar numit „Transporturi”.

Potrivit documentelor votate de aleşi, suma totală cheltuită de municipalitate, din bugetul de funcţionare al oraşului, numai pentru Transporturi a fost de 58,7 milioane de lei. Din aceşti bani, 34 milioane de lei s-au dus ca subvenţie pentru transportul public de persoane. Adică la Transurb. Raportat la o populaţie de 286.530 de gălăţeni, cât reiese că am fi, din scriptele Primăriei, putem spune că, din punct de vedere statistic, municipalitatea a plătit, în medie, câte 118 lei (aproape 27 de euro) pe cap de gălăţean. Cei 118 lei acoperă costurile pentru 79 de bilete de transport cu o călătorie.

Bani pentru străzi

Tot din cele 58,7 milioane de lei alocate pentru Transporturi, Primăria acoperit şi sumele necesare pentru rambursarea ratelor la creditul pentru achiziţia autobuzelor de către operatorul local de transport şi pentru creditul contractat la BRD pentru reparaţii străzi - 9,4 milioane de lei. Ceilalţi 15,2 milioane de lei au fost cheltuite în special pentru reparaţiile curente ale străzilor.

În bugetul instituţiilor publice finanţate din venituri şi subvenţii de la bugetul local am descoperit că, pentru activităţile de întreţinere străzi în municipiul Galaţi, Serviciul Public Ecosal a cheltuit suma de 9,7 milioane de lei. Pe scurt, străzile au beneficiat de mult mai puţini bani (nici jumătate!) faţă de subvenţionarea Transurb.

În loc de concluzii

Concluzia generală nu e deloc optimistă. În vreme ce pentru investiţii şi dezvoltarea oraşului Primăria a scos din buget 76,8 milioane de lei, adică 17,4 milioane de euro, pentru subvenţia Transurb a dat 34 de milioane de lei, adică 7,7 milioane de euro. Un calcul matematic arată că, din banii bugetului, s-au cheltuit 61 euro pentru investiţii pe cap de gălăţean şi 27 de euro pentru transportul fiecărui cetăţean al oraşului.

Citeşte şi: PARADOXUL anului 2013/ Primăria Galaţi a avut BANI de INVESTIŢII, dar NU i-a cheltuit

Citit 2028 ori Ultima modificare Joi, 05 Iunie 2014 07:06

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.