Cât mai durează lucrările pe strada Traian
Foto: Foto: Bogdan Codrescu

Cât mai durează lucrările pe strada Traian
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Nu mai puţin de trei companii lucrează, în prezent, pe trei tronsoane diferite, la modernizarea reţelelor de apă şi canalizare de pe strada Traian, iar o a patra va veni să asfalteze * Primul tronson al arterei trebuie să fie complet gata până la finele acestui an * Primăria plănuieşte ca, anul viitor, să înceapă procedurile de expropriere pentru lărgirea străzii şi speră să nu aibă "succesul" exproprierilor din Ancora


Din octombrie 2012, firma Mari Vila Com SRL, care a câştigat licitaţia organizată de Primărie pentru asfaltarea străzii Traian, cu un contract de 29,7 milioane de lei, aşteaptă să se apuce de treabă. Şi are mari şanse ca până la finele anului să asfalteze primul tronson al arterei, unde lucrările de reabilitare a reţelelor edilitare sunt aproape de final. Despre stadiul lucrărilor pe această importantă arteră a oraşului şi despre ceea ce urmează a fi realizat am discutat, recent, cu primarul oraşului, Marius Stan.

Cine şi ce lucrează

Marius Stan este optimist şi susţine că lucrările de reabilitare a reţelelor edilitare de pe strada Traian, pe cele trei tronsoane începute, până la Piaţa Centrală, vor fi gata până la finele acestui an.

Cel puţin lucrările în valoare de 1,3 milioane de lei, de pe primul tronson Metro - strada Dumbrava Roşie, demarate la începutul verii de SC Rovis Lider SRL, ar trebui să dureze, conform graficului, şase luni. Edilul spune că până la finele anului chiar va fi finalizat tronsonul, pentru că s-au realizat reţelele şi mai urmează, în scurt timp, carosabilul şi trotuarele.

Pe segmentul cuprins între strada Dumbrava Roşie şi Rizer se ocupă de reabilitarea reţelelor de apă potabilă şi de canalizare SC Constructa Mecanique SRL din Galaţi, care a câştigat licitaţia, cu o ofertă de 3,1 milioane de lei. Marius Stan spune că şi în acest caz termenul de rezolvare a problemelor la reţele este finele anului.

Cea mai dificilă lucrare se desfăşoară pe cel de-al treilea tronson, cuprins între Parcul Rizer şi strada Tecuci. Aici lucrează la reabilitarea reţelelor de apă potabilă şi de canalizare firma Lemacons SRL din Tuluceşti. Societatea a câştigat licitaţia organizată de Primărie, cu o ofertă de 1,7 milioane de lei. Primarul a primit, însă, asigurări că în noiembrie şi aici vor fi gata lucrările la reţele, dar depinde mult de vreme.

De asfaltarea celor trei tronsoane se va ocupa numai SC Mari Vila Com SRL.

Lărgire cu bani din credit românesc, nu european

Continuarea lucrărilor de modernizare pe strada Traian implică lărgirea carosabilului pe tronsonul strada Tecuci – strada Brăilei. Lucrarea nu se va mai realiza cu bani din creditul pe care Primăria vrea să-l contracteze de la Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare. Primăria a luat decizia de a-l scoate de pe lista de investiţii pentru că nu putea şti cât vor dura exproprierile necesare şi risca să încurce proiectul. Aşa că modernizarea va fi realizată cu bani de la bugetul local, dar şi cu bani din creditul contractat în 2011 de fostul primar Dumitru Nicolae, de la BRD, credit care va fi prelungit şi în 2015.

Pentru această situaţie, Marius Stan dă vina pe proiectul iniţial de modernizare a străzii, care nu cuprindea şi reabilitarea reţelelor, ci doar o simplă asfaltare şi reabilitare a trotuarelor. „Ar fi fost bani aruncaţi pe geam să facem doar asfaltare şi borduri, pentru ca apoi, la orice defecţiune, să spargem strada”, a spus Stan”.

Nu va fi ca în Ancora

În acest moment, evaluatorii calculează valoarea sumelor pe care municipalitatea va trebui să le plătească gălăţenilor expropriaţi, care au primit deja notificări în acest sens. Marius Stan crede că nu se va repeta povestea din Ancora, unde proprietarii de garaje au blocat, momentan, proiectul de restructurare urbană. „Îmbucurător este faptul că, din cei contactaţi, o singură familie a avut reţineri faţă de acest aspect, restul sunt cooperanţi. De ce spun asta, pentru că dacă trebuie să ajungem şi prin instanţă, termenele se pot prelungi foarte mult şi ar fi păcat. O axă nord-sud ar fi grozavă pentru noi. Corelată cu Bulevardul Marii Uniri şi drumul care va trece prin curtea Poliţiei de Frontieră, practic ar da posibilitatea în 10-15 minute să poţi să intri şi să ieşi din Galaţi”, spune Stan.

CITEŞTE ŞI: INTERVIU cu primarul Galaţiului, Marius Stan: "În final, toate GARAJELE vor fi LA PĂMÂNT"

Citit 3027 ori Ultima modificare Vineri, 17 Octombrie 2014 00:26

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.