Guvernul se opune modificării Legii 544. Iniţiativa senatorului Paul Ichim a primit aviz nefavorabil

Guvernul se opune modificării Legii 544. Iniţiativa senatorului Paul Ichim a primit aviz nefavorabil
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Iniţiativa legislativă a senatorului gălăţean Paul Ichim, prin care acesta solicită modificarea Legii 544/2001 privind liberul acces la informaţiile de interes public, astfel încât orice cetăţean care solicită informaţii din partea instituţiilor publice să nu mai fie obligat să plătească pentru a obţine copii ale documentelor solicitate, nu este susţinută de Guvern. În şedinţa din 29 octombrie, Executivul a acordat aviz negativ iniţiativei liberalului. Întrucât avizul are rol consultativ, iniţiativa senatorului de Galaţi va fi supusă votului, în primul rând, în plenul Senatului, după care va ajunge în Camera Deputaţilor, aceasta fiind forul decizional.

Reamintim că Paul Ichim cere abrogarea articolului 9, al. I, din Legea 544/2001, care precizează că, "în cazul în care solicitarea de informaţii implică realizarea de copii de pe documentele deţinute de autoritatea sau instituţia publică, costul serviciilor de copiere este suportat de solicitant", susţinând că această prevedere nu face altceva decât să îngrădească oricărui cetăţean accesul liber la informaţiile de interes public.

"În practică, multe dintre autorităţi şi instituţii publice se ascund după introducerea unor taxe de xerocopiere în cuantumuri foarte mari, astfel încât solicitarea de copii după documentele publice este descurajată din start", se arată în expunerea de motive a proiectului.

Ideea senatorului Paul Ichim de a modifica Legea 544/2001 a plecat chiar de la Galaţi, "de la ce s-a constatat la Consiliul Judeţului", unde jurnaliştii şi simplii cetăţeni sunt obligaţi de către conducerea Consiliului Judeţului, prin preşedintele Nicolae Bacalbaşa, să achite nu mai puţin de trei lei pentru fiecare copie a unei pagini a unui document cerut. Nu cu mult timp în urmă, şi Prefectura a introdus un sistem de tarifare pentru solicitările de informaţii de interes public.

Rămâne de văzut dacă senatorii şi deputaţii vor da undă verde acestui proiect legislativ.

Citit 1582 ori Ultima modificare Joi, 06 Noiembrie 2014 14:40

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.