PREZIDENŢIALE 2014/ Reacţii la cald: „Klaus Iohannis este PREŞEDINTELE ALES al României”
Foto: Foto: Bogdan Codrescu

PREZIDENŢIALE 2014/ Reacţii la cald: „Klaus Iohannis este PREŞEDINTELE ALES al României”
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Duminică seară, liderii ACL şi-au anunţat victoria * PSD l-a dat câştigător pe Ponta în judeţul Galaţi, conform numărătorii paralele a partidului


La scurt timp de la anunţarea rezultatelor exit-poll, deputatul Victor Paul Dobre, co-preşedintele Alianţei Creştin Liberale, a declarat că prezidenţiabilul ACL, liberalul Klaus Iohannis, primarul oraşului Sibiu, este „preşedintele ales al României”. „Urmează să-şi preia portofoliul atunci când procedurile legale de validare vor fi terminate şi când termenul constituţional îi va cere să se prezinte la Cotroceni. Bineînţeles că suntem încă în momentul exit-poll-urilor, bineînţeles că urmează toate procedurile legale electorale. Sunt foarte încrezător pentru că rezultatul este acolo, în urnă”, a afirmat liderul politic, care a ţinut să le mulţumească gălăţenilor pentru că s-au prezentat în număr mare la vot. „M-a surprins şi m-a surprins plăcut. Este impresionant şi o menţiune specială pentru cei care locuiesc în diaspora şi care au manifestat un spirit civic pe care trebuie să îl avem cu toţii întotdeauna. Îmi spunea domnul Toader că este o demonstraţie în plus că atunci când poporul decide nu poate nimeni să i se opună”, a declarat Victor Paul Dobre.

„Nu mai contează maşinăria de vot”

Dacă Victor Paul Dobre a fost ceva mai rezervat în declaraţii, deputatul democrat Mircea Toader nu s-a ferit să anunţe că sunt „câştigători cerţi”. „Ştiu ce s-a întâmplat în toate secţiile de vot şi chiar discutam cu colegii mei: nu mai contează maşinăria de vot, nici a noastră, nici a PSD. A demonstrat electoratul, cetăţenii României, că ei hotărărăsc peste ceea ce am vrea noi, oamenii politici. Vreau să subliniez meritul oamenilor, al cetăţenilor care au venit la vot, şi cred că fenomenul acesta a fost pornit de către cei din străinătate. Sper ca preşedintele României să fie cu adevărat cel pe care ni-l dorim cu toţii”, a comentat Mircea Toader.

„Teodor Meleşcanu trebuie să demisioneze”

A comentat şi Doru Resmeriţă, co-preşedintele ACL, care a afirmat că ministrul Afacerilor Externe, Teodor Meleşcanu, ar fi trebuit să îşi dea demisia chiar la Paris, acolo unde s-a aflat duminică, „pentru nenorocirea din ziua alegerilor”. „Dacă după 25 de ani, astăzi, 16 noiembrie 2014, noi încă mai fugărim să nu se ducă oamenii cu maşinile, încă se mai fură, mituieşte, încă se mai plătesc oameni prin cârciumi ca să voteze, este foarte grav. Cei din diaspora ne-au arătat că societatea de acolo i-a învăţat un spirit civic ceea ce noi, în 25 de ani, nu am reuşit. Şi acest spirit civic, transformat într-o vorbă românească – „Nu mor caii când vor câinii”. De fapt, trendul ei l-au dat, schimbarea a fost a tinerilor şi a celor care trăiesc în diasporă”, a precizat Resmeriţă.

Victor Ponta l-a felicitat pe Johannis

Europarlamentarul Dan Nica, liderul social-democraţilor gălăţeni, a anunţat, duminică seară, că la nivelul judeţului Galaţi Victor Ponta a obţinut 54,1 la sută, cu 24.000 de voturi mai mult faţă de contracandidatul său, conform numărătorii paralele a PSD, la centralizarea rezultatelor din peste 95 la sută din secţiile de votare din judeţ. „Aşteptăm numărătoarea la nivel naţional”, a afirmat Dan Nica. Spre miezul nopţii însă, Victor Ponta a făcut o primă declaraţie, preluată de televiziuni şi agenţiile de ştiri, prin care l-a felicitat pe Klaus Iohannis pentru victorie, declarând că el şi colegii săi îşi vor face treaba în continuare.


Biroul Electoral Judeţean Galaţi a centralizat, în această dimineaţă, rezultatele alegerilor prezidenţiale din cele 436 de secţii de votare organizate pe teritoriul judeţului nostru.

Astfel potrivit datelor oficiale, Victor Ponta, candidatul Alianţei Electorale PSD-UNPR-PC, a obţinut, la Galaţi, 162.011 voturi, adică 54,02 la sută din sufragii. Klaus Iohannis, candidalul Alianţei Creştin-Liberale PNL-PDL, a fost votat de 137.896 de cetăţeni, reprezentând 45,97 la sută din voturile valabil exprimate în judeţul Galaţi.

Trebuie spus că 4.900 de alegători şi-au anulat votul.

Conform BEJ Galaţi, la scrutinul decisiv al alegerilor prezidenţiale au votat 304.807 de persoane. Prezenţa la vot a fost de 58,37 la sută.

La nivel naţional, rezultatele centralizate de Biroul Electoral Central din peste 76 la sută din secţiile de votare indică un scor de 54,81 la sută în favoarea lui Klaus Iohannis, şi de 45,18 la sută pentru Victor Ponta, în condiţiile unei prezenţe la vot de peste 62 la sută.

 

Citit 3231 ori Ultima modificare Luni, 17 Noiembrie 2014 10:43

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.