Un gălăţean a fost mâna stângă a preşedintelui Iohannis (VIDEO)

Un gălăţean a fost mâna stângă a preşedintelui Iohannis (VIDEO)
Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

Cunoscutul caricaturist gălăţean Viorel Baciu a fost, în campania electorală, mâna stângă a viitorului preşedinte al României, Klaus Iohannis. Concret, Viorel Baciu a fost cel care a ilustrat „România lucrului bine făcut începe cu tine” clipul în care Klaus Iohannis îşi prezintă programul electoral şi care a devenit unul dintre cele mai vizionate clipuri electorale de pe youtube. Uimitoare nu este doar împletirea mesajului politico-electoral cu caricatura, ci şi faptul că mesajul unui politician de dreapta este realizat cu mâna stângă! De la Viorel Baciu am aflat totul despre cum s-a născut „România Normală”.

Provocarea

Totul a început cu un e-mail prin care staff-ul lui Iohannis îi invita pe caricaturist să ilustreze „România lucrului bine făcut”. „Trebuia ca fiecare cuvânt să aibă în spate un desen, ceea ce mi s-a părut foarte greu. În momentul în care ai o frază «România începe şi se termină cu cetăţenii ei», pare greu de presupus că cineva poate face un desen cum se termină cetăţenii şi cum încep ei. Dar citind textul am văzut că este, de fapt, o poveste. O poveste de dreapta, făcută de o mână stângă. Stângă, nu stângace! Eu sunt ambidextru. Mi s-a părut că e una dintre formulele în care nu ataci pe nimeni, nu spui nimănui «Ba pe-a mă-ti!», un concubinaj de marketing politic între un om foarte serios, cum este actualul preşedinte, şi un lucru pe care lumea în consideră neserios – caricatura, care e, de fapt, foarte serioasă”, ne-a mărturisit Viorel Baciu.

Culisele

După patru zile de gândire, caricaturistul avea deja schiţa pe hârtie. Filmările au durat aproape patru zile, şi, la finalul fiecărei filmări, camera era sigilată!

                                                                                                                     Sursa YouTube

„Chinul mare a fost să nu mi se vadă urechea sau vârful nasului şi a trebuit să întind mâna, iar tabla aceea pe care desenam era alunecoasă. Cadenţa de vorbire a preşedintelui este mai rară. Nu puteam desena ca barca pe valuri. Am desenat normal. Dânsul a citit normal, şi, ca să facă legătura, au mărit viteza mâinii. Trebuia să o luăm precum acele ceasornicului, de la stânga la dreapta ca povestea să aibă un contur”, îşi aminteşte caricaturistul.

Ce-a câştigat

„Şi dacă mergeam şi făceam piaţa unei bătrâne, tot câştigam ceva. Câştigul meu a fost că am învăţat cum se face un lucru bine făcut. Şi am cunoscut oameni extraordinari”, ne-a mărturisit Baciu. „Ştiam că lucrez pentru viitorul preşedinte al României. Unii comentează pentru că, fiind şi stângaci, am prieteni, cunoştinţe în partea stângă. Dar în zonele de campanie, când mergi pe mijlocul străzii, nu mai era loc pe stânga, era ocupat şi m-am dus puţin pe dreapta, unde erau două locuri în picioare. Ca să nu fiu ipocrit, mi-ar fi plăcut să lucrez şi pentru Victor Ponta, dar în zona stângii ştiţi cum e, dacă apari, se spune „bine că eşti tu deştept!”, spune caricaturistul.

Ce urmează

Fireşte, Klaus Iohannis are deja o caricatură semnată Viorel Baciu. Dar îi va fi înmânată cu alte două surprize: un calendar pe zece ani, şi o lucrare care are la bază o bucată de stofă nemţească – fetru – şi pe care scrie în română şi în germană „stofă de preşedinte”. Aluzie la vechea remarcă interbelică de recunoaştere a calităţii. Maestrul Baciu pregăteşte, însă, o replică la fel de vie la „România normală, România lucrului bine făcut” – „România lucrului bine corupt”. Despre acest proiect, în alt desen însă.

Citeşte şi: CARICATURIŞTI GĂLĂŢENI despre ATENTATUL de la Charlie Hebdo: „Unii au atacat cu peniţa, ceilalţi au atacat cu armele”

Citit 3867 ori Ultima modificare Vineri, 09 Ianuarie 2015 18:44

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.