Ministerul Sănătăţii aruncă bomba: MURIM CU ZILE din cauza Consiliului Judeţului Galaţi

Ministerul Sănătăţii aruncă bomba: MURIM CU ZILE din cauza Consiliului Judeţului Galaţi
Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

* Ministrul Sănătăţii, Nicolae Bănicioiu, confirmă neglijenţa şi neimplicarea autorităţilor judeţene * Ce trebuia să facă şi nu a făcut Consiliul Judeţului Galaţi pentru achiziţia unui accelerator liniar de particule


Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă „Sf. Ap. Andrei” din Galaţi ar fi avut mari şanse să fie dotat cu un accelerator liniar de particule, cea mai modernă metodă de radioterapie din lume, dacă Consiliul Judeţului s-ar fi implicat, nu doar verbal, pentru obţinerea unei astfel de aparaturi, extrem de necesară celor care suferă de cancer. CJ ar fi trebuit să îşi ia angajamentul că va susţine această achiziţie prin alocarea de fonduri de minimum cinci la sută din valoarea investiţiei. Cel puţin asta afirmă ministrul Sănătăţii, Nicolae Bănicioiu, într-o informare transmisă senatorului Paul Ichim. „Spitalele publice din reţeaua autorităţilor administraţiei publice locale pot primi sume de la bugetul de stat şi din veniturile proprii ale Ministerului Sănătăţii, care se alocă prin transfer către autorităţile administraţiei publice locale pentru: dotarea cu echipamente şi aparatură medicală, în condiţiile în care autorităţile administraţiei publice locale participă la achiziţionarea acestora cu fonduri în cuantum de minimum cinci la sută din valoarea acestora”, a declarat ministrul Sănătăţii.

Nicolae Bănicioiu a ţinut să facă o precizare, însă, din care reiese că aleşii din fruntea Consiliului Judeţului nu şi-au luat acest angajament. „Fără a fi îndeplinite prevederile mai sus menţionate, Ministerul Sănătăţii nu are bază legală de alocare de prevederi bugetare necesare pentru investiţii unităţilor sanitare pentru care a fost transferat managementul asistenţei medicale către autorităţile administraţiei publice locale. În funcţia de evoluţia procesului bugetar şi de posibilitatea de susţinere financiară a costurilor, solicitările unităţilor medicale din judeţul Galaţi ar putea fi avute în vedere, coroborat şi cu programul de achiziţii centralizate pentru echipamente medicale pe care Ministerul Sănătăţii îl are în anul 2015”.

Reacţia ministrului Nicolae Bănicioiu a venit ca urmare a unei interpelări a senatorului Paul Ichim, în care acesta i-a cerut să spună când va sosi la Galaţi acceleratorul liniar de particule, promis chiar de către ministru în luna octombrie, într-o vizită la malul Dunării.

L-am contactat pe preşedintele Consiliului Judeţului Galaţi, Nicolae Bacalbaşa, pentru a-l întreba de ce instituţia pe care o conduce nu a luat măsuri pentru asigurarea unui sprijin financiar necesar achiziţionării unui astfel de aparat, de care depinde viaţa multora dintre pacienţii care suferă de cancer, însă după ce ne-am prezentat ne-a spus scurt: „Vă adresaţi în scris”. Ceea ce am şi făcut.

Dr. Mihaela Debita, managerul Spitalului Judeţean, nu a putut fi contactată pentru a ne spune ce a întreprins pentru a obţine finanţare în acest caz.

Nicolae Bacalbaşa declara, în primăvara anului trecut, că în România urma a fi achiziţionate 10 acceleratoare liniare de particule, iar unul dintre acestea ar putea ajunge la Spitalul Judeţean, una dintre cele trei unităţi medicale din ţară care deţine două „buncăre” dedicate, în special, unor astfel de tratamente.

Nicolae Bacalbaşa a povestit că a purtat o serie de discuţii cu reprezentanţi ai Ministerului Sănătăţii, cărora le-a solicitat să asigure Galaţiului un sprijin financiar de 50 la sută din valoarea aparatului, iar restul banilor să fie obţinut de CJ prin contractarea unui împrumut, în valoare de 1,5 milioane de lei. Din păcate, însă, totul a rămas la stadiul de intenţie.

Chiar miercuri, 4 februarie, a fost marcată Ziua Mondială a Luptei Împotriva Cancerului!

Vom reveni cu un punct de vedere al conducerii CJ, în măsura în care acesta ne va fi furnizat.


Citit 16448 ori Ultima modificare Joi, 05 Februarie 2015 10:22

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.