Complexul Ancora "face pui" în Micro 18. Alte GARAJE DEMOLATE fără proiect de restructurare (FOTO)
Foto: Foto Anca Melinte

Complexul Ancora "face pui" în Micro 18. Alte GARAJE DEMOLATE fără proiect de restructurare (FOTO)
Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

* Garaje demolate ori dezafectate, ruine, resturi de construcţii, mizerie şi noroi, pe terenul insalubru dintre blocurile L12, D9A şi D8A * După discuţii contradictorii, aleşii au dat, joi, undă verde amenajării unui parc în valoare de 1,4 milioane de lei


"Împreună construim Noul Galaţi - Marius Stan primar", scrie pe panoul într-o rână care domină peisajul dezolant din Micro 18, panou care anunţă că aici se va amenaja un parc după două luni de proiectare şi şase luni de execuţie. Din păcate, nu se precizează şi termenul de la care curg cele opt luni.

Cu ziduri groase de cetate, un garaj albastru infinit, din care au mai rămas doar trei pereţi fără acoperiş, sfidează mizeria din jur cu picturile pastelate din interior. Ruine, cărămizi, resturi de construcţie, noroi, pereţi sau bucăţi de garaj care încă se mai ţin în picioare, gropi, fundaţii trainice, demne de o cazemată, şi maşini parcate pe unde s-a putut în toată această mizerie. Nu e Complexul Ancora, aşa cum aţi putea crede, ci terenul din zona blocurilor L12, D9A şi D8A (la parterul căruia se află şi Grădiniţa „Ileana Cosânzeana”).

De peste străduţa dr. Petru Groza, câteva garaje întregi, ca o linie de apărare în calea demolării, se zgâiesc la panoul lui Marius Stan. Paradoxal, aici bateria de garaje a fost demolată fără un proiect aprobat de restructurare urbană! Proiectul a fost aprobat abia joia trecută, "la mustaţă", după ce zece consilieri s-au abţinut, considerând că proiectul parcului ar trebui regândit.

Parcul de beton

"Conform proiectului prezentat, acest parc va avea mai bine de jumătate din suprafaţă betonată. Eu nu ştiu ce parc poate să aibă peste 50 la sută betoane! Schiţa prezentată ca parc între trei blocuri este compusă din linii, cifre, cercuri, V-uri, din care nu reiese ce fel de parc se doreşte. Nu-mi aduc aminte ca bugetul anului 2015 să fi cuprins finanţarea pentru acest parc. Eu, personal, nu pot să votez acest proiect", au fost observaţiile consilierului local PC Eugen Găvan, la proiectul privind aprobarea Studiului de fezabilitate la obiectivul "Amenajare parc Micro 18".

Primarul Marius Stan a admis că schiţa parcului este nepregătită din vina Direcţiei de Dezvoltare. "Este vorba de o zonă unde oamenii şi-au demolat garajele, de bună voie şi nesiliţi de nimeni - majoritatea, iar pe celelalte le-am demolat noi. Este o zonă în care au predominat betoanele şi o să o adaptăm cât de cât, să iasă un loc civilizat pentru odihnă şi recreere, nu putem să plantăm peste tot numai flori şi iarbă. Putem să-l scoatem de pe ordinea de zi! Dacă stau oamenii cu ruinele încă o lună, mai contează? Nu contează deloc, sigur că da, pentru un moft!", a replicat primarul.

Consilierul PLR Cristian Dima a criticat valoarea ridicată a investiţiei: "o sută de euro pe metru pătrat". Deşi s-a cerut refacerea proiectului, edilul a impus supunerea lui la vot. Cu 11 voturi "pentru" şi zece abţineri, a fost aprobat.

Ce se va realiza

Conform proiectului aprobat, pe terenul insalubru în suprafaţă de 4.317 mp se va realiza un parc. Elementele lui definitorii sunt: fântână arteziană prevăzută cu iluminat subacvatic în trei culori şi cişmea, loc de joacă prevăzut cu un covor sintetic, tobogan, masă modelaj nisip, carusel, leagăn pentru copii 3-6 ani şi 6-14 ani, balansoar, alei pietonale din beton amprentat, plantaţii cu gazon, vegetaţie, bănci, coşuri de gunoi, cişmele şi mese de şah.

Parcul va avea alimentare cu apă şi canalizare, instalaţie iluminat public şi decorativ, sistem de irigaţii cu aspersoare telescopice. Valoarea totală a investiţiei se ridică la 1.483.713 lei cu TVA, de la bugetul local, iar durata de realizare este de 12 luni. Din aceşti bani, în bugetul Galaţiului pe 2015 s-au prevăzut doar 30.000 de lei, pentru proiectare! Aşa că e greu, dacă nu imposibil de crezut că până la finele anului peisajul insalubru se va schimba în bine!

"Ar trebui ca stimaţii consilieri care s-au abţinut să meargă în zona respectivă să vadă unde se joacă acei copii: pe ghenele de gunoi, pe rampele pentru persoanele cu handicap de la blocuri şi de la alimentară. Este inadmisibil! Dar probabil face parte dintr-o strategie legată de campanie, de a întârzia orice proiect, doar-doar, la final, când trage linie Stan şi aparatul pe care l-a condus, să se spună: Ia uite dom’le, câte minusuri!”, a conchis primarul Marius Stan.


CITEŞTE ŞI: CE GARAJE vor fi DEMOLATE în 2015 în Galaţi

Citit 5828 ori Ultima modificare Duminică, 01 Martie 2015 18:12

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.