Preşedintele CJ Nicolae Bacalbaşa: "Relația instituțională este respectarea legii"

Preşedintele CJ Nicolae Bacalbaşa: "Relația instituțională este respectarea legii"
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Din data de 10 aprilie a acestui an dl. Mihalcea Lucean, director al Direcției de Economie și Finanțe a CJ Galați a demisionat, anticipând cu câteva luni pensionarea sa.

O decizie de demisie este un act unilateral de voință, dar declarația domnului Mihalcea dacă nu ai o relație normală, instituțională cu președintele CJ…” îmi permite și, mai mult, mă obligă, să iau atitudine.

Dl. Mihalcea este cadru universitar, conferențiar, om cu vechime în aparatul CJ și nimeni nu îi contestă cunoștințele.

De altfel, urmează a fi înlocuit de o licențiată în drept și în economie, doctor în științe, d-na Carmen Chirnoagă.

Problema nu este câte facultăți ai terminat (una sau două), dacă ai sau nu doctorat, dacă ești cadru universitar și dacă ai publicat cărți. Problema este dacă în plan practic greșești sau nu, și acest lucru îl stabilește pentru banul public, Camera de Conturi.

Domnul Mihalcea a avut ani de zile o excelentă relație cu fosta conducere a Camerei de Conturi. Schimbarea conducerii la această instituție a dus la un alt tip de relație.

Personal, consider că și Curtea de Conturi a României este o instituție care atacă actualul guvern, abandonând imparțialitatea. Dar dacă o face, este prin ignorarea spiritului legilor și nu a literii lor. În ceea ce mă privește, sunt de părerea părintelui Buga, cel care califică dușmanii ca fiind prieteni mai exigenți. Prietenii mai exigenți i-au găsit o mulțime de hibe domnului director Mihalcea.

 

Camera de Conturi a judeţului Galaţi- Decizia nr. 53/22.10.2012

1)Necunoaşterea  prevederilor Legii 571/2003 privin Codul Fiscal, fapt concretizat în faptul că nu au fost virate sumele încasate în proporţie de 50% din taxele pentru eliberarea certificatelor de urbanism şi a autorizaţiilor de construcţie către bugetele locale, a taxei de timbru a arhitecturii ;

Valoarea abaterii 72.180,99 lei

Consecinţe economico--financiare:

-încasarea şi constituirea unor venituri necuvenite UATJ Galaţi urmare a nevirării taxei de timbru în contul Uniunii Arhitecţilor din România

-cuprinderea unor venituri necuvenite în situaţiile financiare anuale încheiate la nivelul UATJ Galaţi

Persoane cu atribuţii : Mihalcea Lucean, State Jana , Agache Maria

2)Neconcordanţe între datele raportate prin situaţiile financiare ( contul de execuţie al bugetului local-venituri) şi cele raportate în evidenţa contabilă, fiscală şi evidenţa tehnico-operativă

Valoarea abaterii  258.287 lei

Actul normativ încălcat art. 9 Legea contabilităţii nr. 82/1991 actualizată

Consecinţe economico—financiare

-situaţiile financiare raportate la 31.12.2011 nu refectă realitatea acestea, au fost întocmite fără a se utiliza informaţiile din evidenţa contabilă şi analitică şi fără a se efectua controlul concordanţei dintre contabilitatea analitică şi sintetică.

Persoane cu atribuţii : Mihalcea Lucean, State Jana , Agache Maria

3) decontarea unor lucrări contractate şi neefectuate şi a unor lucrări realizate suplimentar în lipsa unor documente justificative pentru obiectivul de investiţii Sediu Sală Consiliu

Valoarea abaterii 534.744,48 lei + beneficii nerealizate

Entitatea a decontat contravaloarea unor lucrări executate suplimentar, în compensarea celor constatate lipsă dar pentru care nu există dispoziţie de şantier şi documentaţie tehnică avizate de proiectantul lucrărilor şi nici confirmarea beneficiarului cu privire la necesitatea executării lucrărilor respective.

Camera de Conturi a judeţului Galaţi -Decizia nr. 42/02.08.2013

1)Plăţi efectuate nelegal pentru sprijinirea cultelor religioase, fără respectarea prevederilor OG 82/2001

Cauza care a generat apariţia acestor deficienţe a fost insuficienta cunoaştere a prevederilor legale în domeniu, organizarea defectuoasă a formelor de control intern.

Consecinţe economico-financiare – nu au fost asigurate cerinţele referitoare la justa alocare de fonduri pentru sprijinirea cultelor relligioase şi utilizarea sumelor alocate în scopurile pentru care au fost acordate, cu respectarea principiilor leglaităţii, regularităţii şi utilizării eficiente a fondurilor publice.

Valoarea abaterii  224.000 lei

Persoane cu atribuţii: Mihalcea Lucean

Camera de Conturi a judeţului Galaţi -Decizia nr. 60/2014

1)Modul de stabilire , evidenţiere şi urmărire a încasării veniturilor bugetului general consolidat în cuantumul şi la termenele prevăzute de lege

Consecinţe economico financiare – diminuarea veniturilor proprii raportate prin situaţiile financiare întocmite la 31.12.2013 de către UATJ Galaţi

2)Înregistrarea eronată în contul de cheltuieli a studiilor de feyabilitate/prefeyabilitate pentru obiectivele de investiţii care în prezent nu sunt realizate de către entitate. Nerespectarea prevederilor legale privind achiziţiile publice

Valoarea abaterii  530.914,83 lei

Consecinţe economico-financiare  - se constată alocarea de fonduri din bugetul local pentru documentaţii a căror valorificare prin punere în practică este incertă.

Neînregistrarea acestor active în conturile corespunzătoare au condus la diminuarea profitului iar situaţiile financiare ale entităţii nu conţin în totalitate date exacte şi conform cu realitatea.

Persoane cu atribuţii:  Mihalcea Lucean , Oprişan Lila

2)Efectuarea de cheltuieli fără respectarea dispoziţiilor legale prin decontarea unor contribuţii anuale alocate pentru Fondul de dezvoltare regională

Valoarea abaterii 450.000 lei

Consecinţe economico-financiare  - prin efectuarea de cheltuieli fără respectarea dispoziţiilor legale prin decontarea unor contribuţii anuale allocate pentru Fondul pentru dezvoltare regional, apare posibilitatea plăţii unor sume într+un cuantum neaprobat de către Consiliul Judeţean.

Persoane cu atribuţii: Mihalcea Lucean, Agache Maria

3)Efectuarea unor plăţi mai mari faţă de cele cuvenite în baza reglementărilor legale, reprezentând sprijinul financiar acordat cultelor religioase pentru completarea drepturilor salariale ale personalului neclerical ( plăţile au fost efectuate la valoarea rezultată prin utilizarea salariului minim brut pe economie în loc să fie utilizată valoarea de referinţă stabilită de lege.

Valoarea abaterii 1.268.988 lei

Consecinţe economico-financiare  -sumele plătite nelegal puteau fi utilizate pentru alte cheltuieli descentralizate ale judeţului, asigurându+se astfel utilizarea eficientă a fondurilor publice în interesul colectivităţilor.

Cauzele care au condus la abaterile constatate se datorează interpretării eronate a prevederilor legale, în lipsa preocupării managementului de a analiza  în vederea clarificării oricăror incertitudini legate de aplicarea actelor normative.

Persoane cu atribuţii : Mihalcea Lucea, Agache Maria, Oprişan Lila

4)Amenda contravenţională aplicată de ANRMAP

Valoarea abaterii 35.000 lei

Consecinţe economico-financiare  -nu este asigurată utilizarea eficientă a fondurilor publice în condiţiile în care se efectuează cheltuieli care nu au legătură cu scopul şi obiectivele instituţiei de realizare a serviciilor publice de interes judeţean.Amenda contravenţională este o cheltuială nelegală, iar sumă plătită este un prejudiciu pentru bugetul local, care trebuie recuperate conform legii.

Persoane cu atribuţii : Mihalcea Lucean, Simion Paula

 

Cred că inteligența este capacitatea de a te adapta rapid unor situații în schimbare. Personal, l-am apreciat pe omul și specialistul Mihalcea. Mi s-a sugerat, când am venit la conducerea CJ, să îl înlocuiesc și eu l-am apărat și păstrat. Posibil să fi greșit.

Domnul Mihalcea a determinat-o pe doamna Chirnoagă, cea care îl înlocuiește astăzi, să dea un bun de plată fără situație legală la contractul cu Casa de Avocatură Ieremia și Asociații, susținând că în trei zile se va ține ședința de CJ care să legalizeze. Ședința s-a ținut peste șase luni. Odată obținută semnătura doamnei Chirnoagă, domnului Mihalcea nu i-a mai păsat.

Față de mine s-a purtat neloial în raport cu semnarea în termen a imputărilor impuse legal de Curtea de Conturi. Personal, cred că o relație normală cu un om este respectarea minimei moralități. Cu atât mai mult în condițiile în care te declari religios și practicant.

Țin să-i reamintesc domnului Mihalcea că atunci când o subordonată directă a domniei sale a fost depistată de furt prin falsificare de acte (acte ce trebuiau să fie verificate de DEF) nu a suferit nicio consecință și nici un reproș. Dacă dl Mihalcea a confundat domnia cu prostia sau slăbiciunea, este o problemă ce îl privește.

Relația instituțională este respectarea legii.

 

 Președinte CJ

Nicolae Bacalbașa

Citit 2870 ori Ultima modificare Miercuri, 15 Aprilie 2015 17:12

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.