Linişte mormântală la Colegiul Prefectural: Proiecte de investiţii pe cursurile de apă, dar fără buget aprobat

Linişte mormântală la Colegiul Prefectural: Proiecte de investiţii pe cursurile de apă, dar fără buget aprobat
Evaluaţi acest articol
(6 voturi)

* Nu se ştie dacă vor fi bani pentru consolidarea şi supraînălţarea digurilor


Potrivit unui raport prezentat, miercuri, în cadrul Colegiului Prefectural, de directorul Sistemului de Gospodărire a Apelor Galaţi, Ion Ardean, în 2016 sunt programate mai multe lucrări de decolmatare, întreţinere şi reparaţii pe cursurile de apă din judeţul Galaţi, precum şi continuarea, teoretic, a unor lucrări de investiţii aflate în derulare. Nu există însă şi certitudinea că sunt şi bani pentru acestea.

Conform raportului, în acest an este prevăzută continuarea lucrărilor de investiţii aflate în derulare precum cele de la amenajarea râului Siret pe sectorul Homocea - confluenţa cu fluviul Dunărea, consolidarea malului fluviului Dunărea în zona digului de apărare Bădălan şi supraînălţare dig şi consolidări de mal în zona Şendreni. Pe de altă parte, raportul mai arată şi că, până la această dată, nu se cunosc sumele alocate pentru continuarea lucrărilor şi nici dacă vor fi finanţate, pentru că nu este alocat bugetul. Directorul SGA, Ionel Ardean, a spus că toate aceste lucrări sunt prioritare, numai că nu poate răspunde dacă există vreun risc să nu fie finanţate lucrările şi nici ce se întâmplă în cazul în care nu ar fi continuate. Un fapt surprinzător a fost liniştea reprezentanţilor instituţiilor la Colegiul Prefectural. Nimeni nu a avut nimic de întrebat sau de adăugat, nici măcar Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă, cu toate că, în 2013, precipitaţiile torenţiale au dat de furcă întregului judeţ.

Întreţinerea cursurilor de apă

SGA îşi mai propune ca în 2016 să decolmateze albiile râurilor Suhu, Călmăţui şi Negrea, să refacă secţiunea de scurgere a albiei minore a cursului de apă Berheci pe o lungime de un kilometru, cât şi o secţiune transversală a digului râului Siret. Totodată, planul mai prevede consolidarea digurilor şi a secţiunilor de scurgere a râului Bârlad, în comunele Umbrăreşti şi Barcea, dar să realizeze şi activităţi de întreţinere şi de igienizare a cursurilor de apă. Valoarea lucrărilor care ar asigura menţinerea în stare de bună funcţionare a cursurilor de apă se ridică, potrivit planului tehnic, la suma de 2.571.000 lei.

Citit 1471 ori Ultima modificare Joi, 25 Februarie 2016 10:03

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.