Amenzi pentru ilegalităţi la mai multe brutării din Galați

Amenzi pentru ilegalităţi la mai multe brutării din Galați
Evaluaţi acest articol
(23 voturi)

Inspectoratul Teritorial de Muncă (ITM) Galați a efectuat, în perioada 9-12 aprilie, în cadrul unei campanii naționale, o serie de controale la mai multe brutării din Galați. S-au descoperit destul de multe neconformități, s-au dat avertismente, dar și amenzi de peste 20.000 de lei în total.

Din start trebuie spus, controalele inspectorilor de muncă au vizat numai respectarea prevederilor legale privind încheierea și executarea contractelor individuale de muncă, precum și a celor privind cerințele minime de securitate și sănătate în muncă. Alte aspecte, cum ar fi curățenia în brutării sau conformitatea ingredientelor folosite, țin de alte instituții de control, în cazul de față de Protecția Consumatorilor.

Verificările ITM au fost efectuate la angajatori din Galați care desfășoară activități din domeniul „Fabricarea produselor de brutărie și a produselor făinoase” - cod CAEN 107 (1071, 1072 și 1073). Este foarte greu de spus câte firme din Galați înregistrate cu codurile CAEN de mai sus „prestează” într-adevăr produse de brutărie. Se știe că, în momentul înregistrării unei firme la Oficiul Registrului Comerțului, un administrator trece „din burtă” cât mai multe CAEN-uri pe listă, pentru a fi acoperit pe viitor dacă va dori să-și extindă activitatea sau să se reprofileze.

Conform ITM Galați, în domeniul relațiilor de muncă, s-au efectuat 21 de controale în brutării, în urma cărora s-au aplicat șase sancțiuni contravenționale: patru avertismente și două amenzi totalizând 3.000 de lei. Au fost dispuse, de asemenea, 17 măsuri de remediere. Cele mai frecvente deficiențe constatate au fost nerespectarea de către angajatori a obligației de a ține la locul de muncă evidența orelor de muncă, precum și neevidențierea în contractele individuale cu timp parțial a repartizării programului de lucru.

În ceea ce privește domeniul securității și sănătății în muncă, s-au efectuat 14 controale, în urma cărora inspectorii ITM Galați au aplicat 15 avertismente și patru amenzi în valoare totală de 19.000 lei, dispunând și 19 măsuri de remediere a neconformităților constatate. Cel mai des întâlnite nereguli au constat în organizarea necorespunzătoare a activității de prevenire și protecție, măsuri necorespunzătoare pentru acordarea primului ajutor, stingerea incendiilor și evacuarea lucrătorilor, căi de acces și de circulație nemarcate corespunzător, neasigurarea pentru toți lucrătorii a echipamentului individual de protecție, precum și neasigurarea reviziilor și reparațiilor la echipamentele de muncă.

Controalele de mai sus au fost efectuate în cadrul campaniei naționale derulate de Inspecția Muncii. Asta nu înseamnă că nu vor fi verificări şi la celelalte brutării din Galați, ne-au asigurat reprezentanții ITM Galați.

Citit 2938 ori Ultima modificare Miercuri, 17 Aprilie 2024 19:19

3 comentarii

  • postat de Adrian
    Miercuri, 17 Aprilie 2024 12:27
    86.120.239.***
    De ce nu se spune cu subiect și predicat ce unități au fost controlate și unde au fost descoperite nereguli? Nu cumva se încearcă ținerea gunoiului sub preș cu bună știință? Dacă s-ar spune cine sunt cei sancționați am ști și noi de unde să nu mai cumpărăm. Așa însă...
    0
    10
  • postat de debilul
    Miercuri, 17 Aprilie 2024 10:05
    213.218.53.***
    numai gainarii! toti vin doar sa penalizeze angajatorii, niciodata sa-i consilieze! cum sa ai "curajul" sa deschizi o afacere daca esti continuu in "ilegalitate"?? daca nu e itm, e opc, care-ti ia banii ca zboara musca! daca nu e opc, e anaful care gaseste o sticla undeva si nu are factura ...
    8
    8
  • postat de ADYtza74
    Miercuri, 17 Aprilie 2024 09:49
    109.166.131.***
    Și unde se lucrează 12 cu 24 continuu fara sporuri și declarați la 8 ore luni - vineri nu se fac controale?
    0
    19

Lasă un comentariu

Utilizatorul este singurul responsabil de conţinutul mesajelor pe care le postează şi îşi asumă toate consecinţele.

ATENTIE: Comentariile nu se publică automat, vor fi moderate. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare, iar autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate.

Prin comentariul meu sunt implicit de acord cu politica de confidenţialitate conform regulamentului GDPR (General Data Protection Regulation) şi cu Termeni si condițiile de utilizare ale site-ului www.viata-libera.ro