REPORTAJ în Parcul CFR: Bănci ruginite, gunoaie aruncate şi buruieni cât gardul (FOTO)

REPORTAJ în Parcul CFR: Bănci ruginite, gunoaie aruncate şi buruieni cât gardul (FOTO)
Evaluaţi acest articol
(7 voturi)

* Printre dalele de beton creşte iarba, iar aşa-zisul spaţiu verde s-a transformat într-o adevărată pădurice * Bunicilor le este teamă să îi lase pe cei mici să se joace în iarbă, din cauza şopârlelor şi căpuşelor * Câinii şi golanii îi sperie pe toţi cei care intră în parc


Din punct de vedere arhitectural, Parcul Carol (sau CFR) este unul dintre cele mai frumoase din oraş. Dotat cu alei late, mai multe arteziene, un foişor, un teren de baschet şi mult spaţiu verde, Parcul CFR a reprezentat ani la rând o atracţie pentru gălăţeni, tineri şi bătrâni, deopotrivă. Din nefericire, ca mai tot restul oraşului, şi acest parc s-a degradat, în parte din cauza nesimţirii unora care-l frecventează, în parte din cauză că nu a fost întreţinut de autorităţi.

Băncile sunt ruginite şi, pe alocuri, îndoite, iar terenul de sub ele este plin de gropi. Coşurile de gunoi din parc, puţine cum sunt, există doar pentru decor, pentru că mai nimeni nu aruncă resturile în ele. Dovadă stau pungile de seminţe şi chipsuri de pe bănci sau din iarbă. Sub un coş de gunoi, am găsit chiar şi o cutie de pizza, evident goală.

La orele prânzului, de 1 Iunie, în parc nu era niciun copil. Erau doar câţiva bătrâni care stăteau la umbră, pe câte o bancă. De altfel, nici nu se poate altfel, pentru că micuţii nu au unde să se joace. Terenul de baschet este făcut praf, aleile sunt pline de gropi şi crăpături, iar fostul lac este şi el periculos.

"Era frumos cândva parcul ăsta. Plin de copii, plin de viaţă. Acum, a rămas doar amintirea şi bătrâneţea. Noi, bătrânii din cartier, mai venim aici să ne relaxăm. Dar nu prea mai putem, că sunt şi mulţi golani care îşi fac veacul pe aici", ne-a spus doamna Maria Ionescu, o bătrână de 81 de ani.

Potenţial mare, exploatare zero

"În Parcul CFR s-ar putea face loc de joacă, loc de relaxare, chiar şi un teren de sport. Ca să nu mai vorbim de faptul că aleile sunt foarte late şi oferă spaţiu de plimbare atât cu bicicleta, cât şi pe jos. Ar trebui refăcute gardurile, tunsă iarba, schimbate băncile. Că potenţial există. Dar ceva îmi spune că sunt alte lucruri care contează....", se plânge un tânăr pe o reţea de socializare.

La capătul parcului începe un cartier de case, iar pentru cei de acolo nu s-a putut face nici măcar o trecere cum se cuvine. Aceştia traversează şanţul dintre parc şi calea ferată cu ajutorul unor scânduri, un pod de lemn care se poate rupe oricând.

Primăria promite reabilitarea

Dorind să aflăm ce se poate face pentru ca parcul să renască, i-am contactat pe reprezentanţii Primăriei. Răspunsul a fost prompt şi la obiect. "Primăria Galaţi are în plan reabilitarea mai multor parcuri din Galaţi, prioritare fiind Parcul Cloşca, Parcul Eminescu şi Parcul CFR. Aceste planuri vor fi implementate pe etape, în funcţie de disponibilităţile bugetare şi de aprobările venite de la Consiliul Local", ne-a transmis Emanuela Turcu, purtătorul de cuvânt al municipalităţii.

Până la reabilitare, însă, gălăţenii care vin în Parcul CFR sunt nevoiţi să dea nas în nas în continuare cu mizeria şi incapacitatea autorităţilor de a rezolva cu promptitudine problemele edilitare.

Foto Florin Răvdan

Citit 6604 ori Ultima modificare Joi, 11 Iunie 2015 00:30

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.