Spectaculos! Elicoptere Apache și avioane Typhoon pe ”frontul” din Smârdan (FOTO și VIDEO)

Spectaculos! Elicoptere Apache și avioane Typhoon pe ”frontul” din Smârdan (FOTO și VIDEO)
Evaluaţi acest articol
(34 voturi)

Desfășurare de forțe de amploare joi, 15 iunie, sub semnul NATO, în Poligonul de la Smârdan, în cadrul exercițiului multinațional "Dacian Strike 23" (DAST23). Fie că a fost vorba de celebrele elicoptere Apache și Puma SOCAT, de avioanele de luptă Eurofighter Typhoon și IAR 99 Șoim, de puterea de foc a artileriei dotată cu lansatoare de rachete sau de capacitatea de penetrare a liniilor inamice a blindatelor, "pe câmpul de luptă" din apropierea Galațiului au fost etalate unele dintre cele mai complexe tehnici și tactici de luptă.

Desfășurarea de forțe, ce a inclus 600 de militari români și aliați - americani, francezi, italieni, portughezi - face parte dintr-un cadru mai amplu de exerciții planificate și conduse de Comandamentul Multinațional de Divizie Sud-Est, în subordinea căruia se află forțele terestre NATO dislocate în România și Bulgaria.

Exercițiul demonstrativ la care am asistat a fost unul de comandament de tip joint (întrunit) cu trupe în teren. Ideea a fost de a integra mijloacele de foc aeriene, fie că e vorba de avioane de luptă sau elicoptere, cu puterea de foc a forțelor terestre - aruncătoare de proiectile reactive, mortiere, obuziere, toate în sprijinul unei manevre a unei subunități de infanterie, ne-a explicat generalul maior Dorin Toma, comandantul Diviziei Multinaționale Sud-Est.

E nevoie de astfel de exerciții. Războiul din Ucraina, desfășurat cu o intensitate cum nu s-a mai văzut de la Al Doilea Război Mondial, a impus inclusiv o "recalibrare" a strategiilor NATO și, implicit, a tehnicilor de colaborare și interoperabilitate între unitățile sau structurile alianţei nord-atlantice.

"Comanda combinată este un concept standard, dar mult timp NATO a fost axat în special pe contrainsurgență. Acum ne antrenăm în vederea (re)familiarizării cu procedurile și cu modurile de acțiune în operații de intensitate majoră", a explicat gr.mr. Dorin Toma.

La rândul său, coordonatorul exercițiului din cadrul "Dacian Strike 23" - maiorul canadian Jordan Harpe - a arătat, printre altele, că acronimul exercițiului - DAST23 - nu este deloc întâmplător asemănător cu... Duster, modelul auto de succes al uzinelor Dacia/Renault. "Punem în practică un concept care nu este valabil doar pentru NATO, ci pentru România, de asemenea. Pentru forțele terestre și aeriene române creăm o capabilitate în stare să aplice acest concept în România. Și este un model și pentru alte divizii multinaționale, din alte țări. Este DAST/DUSTER! L-am numit «Experimentul Duster» pentru că e un concept eficient, avantajos din punct de vedere al costurilor și poate fi «exportat» pe scară largă. Exact ca Duster de la Dacia (uzina Dacia - n.r.), un model excelent, construit în România", ne-a explicat, într-un mod plastic, mr. Jordan Harpe.

În spiritul acestui concept de cooperare și multiplicare multinațională al "Dacian Strike 23", exercițiul de la Smârdan a fost sincronizat la nivelul structurilor de comandă cu un alt exercițiu, asemănător, desfășurat simultan în Bulgaria, în poligonul de la Novo Selo!

La pregătirea DAST23 au participat, în principal, capabilități ale Comandamentului Multinațional de Brigadă Sud-Est, Brigăzii 1 Luptă (SUA), Diviziei 10 Vânători de Munte (SUA), Grupului de Luptă NATO din România, Brigăzii de Informații Militare și Batalionului 52 LAROM. De asemenea, la exercițiu au fost prezente forțe și mijloace ale Forțelor Aeriene Române (IAR 99 Șoim, IAR 330 Puma Socat și IAR 330 în configurație MEDEVAC), Forțelor Aeriene Italiene (Eurofighter Typhoon EF2000), respectiv, din Poligonul de antrenament Novo Selo/Bulgaria și Grupul de Luptă NATO din Bulgaria.

Citit 9534 ori Ultima modificare Sâmbătă, 17 Iunie 2023 13:14

6 comentarii

  • postat de marr
    Sâmbătă, 17 Iunie 2023 20:18
    86.124.200.***
    Ca sa ai tehnologie Moderna tre' sa ai si Economia/banii Corespunzatori . Asta e mai greu pe meleagurile astea .
    Mare Adevar spune primul comentariu .
    0
    0
  • postat de IAR 99 Șoim tip 93, 109, 99C, I99 TD sunt competitive.
    Vineri, 16 Iunie 2023 18:06
    109.166.133.***
    IAR 99 Șoim se perfecționează permanent, mai ales avionica de la bord, prin tehnologie israeliană.. Este un avion mic, 10 m lungime, 11 m lățime, greu de depistat pe ecranul radarului de cercetare. Zboară la înălțime foarte mică, chiar la 10 m, urmărind relieful solului. Se află în concurență cu avi
    0
    0
  • postat de Cristi
    Vineri, 16 Iunie 2023 12:47
    86.34.187.***
    IAR Soim a pozat in ,,tinta miscatoare''?! Cum scoatem noi la rampa toate conceptele din toamna lui 1972....Soim, Bizonu, TAB urile si faimoasele camioane care probabil vor apuca 100 de ani in activitate.
    0
    0
  • postat de Puiu
    Vineri, 16 Iunie 2023 11:30
    5.13.239.***
    Dar nu mai bine sa nu fie nevoie de asemenea ''spectacol'' ?
    Ne entuziasmam imbecil in fata unor masinarii aducatore exclusiv de moarte si suferinta?
    Doamne fereste, ce timpuri traim!
    0
    0
  • postat de Tehnică de luptă cu înaltă tehnologie, NATO.
    Vineri, 16 Iunie 2023 00:13
    109.166.133.***
    Da, tehnologie ridicată militară de ultimă oră, pe care trebuie să o stăpânești, altfel pățești ca românul cu Piranha 3 C scufundat la mal, prin forțarea unei ape curgătoare, Brațul Borcea, parcă. Regulă inclusiv la TAB-rule noastre, niciodată nu se forțează trecerea unei ape curgătoare sau stătătoa
    0
    0
  • postat de ss
    Joi, 15 Iunie 2023 20:25
    5.13.211.***
    Mare sansa pt noi sa fim protejati de principala forta militara a planetei, NATO!
    0
    0

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.