REPORTAJ la Spicu - MAHALAUA din centrul oraşului (FOTO)

REPORTAJ la Spicu - MAHALAUA din centrul oraşului (FOTO)
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Unii locuitori ai cartierului aruncă pungile cu gunoi menajer pe stradă sau pe spaţiile verzi * Oamenii se plâng că numărul maidanezilor este tot mai mare * Trotuarele, bordurile şi grădinile te trimit cu gândul la un oraş-fantomă


La câteva luni de la momentul în care am fost ultima oară la Spicu, aproape nimic nu pare să se fi schimbat în cartierul din centrul Galaţiului. Aceleaşi trotuare crăpate şi denivelate, aceleaşi străzi nemăturate şi aceleaşi grădini neîngrijite în care zac abandonate pungi cu gunoi menajer sau ambalaje aruncate cu indiferenţă. Doar maşinile parcate fără noimă, dar sfidător, pe stradă sau pe trotuar şi câte o nouă groapă apărută în asfalt sunt „ noutăţile” care ne-au întâmpinat la cea mai recentă vizită în zona de la "Nespălata".

Gunoi, gunoi, gunoi!

Pentru că se află chiar în punctul urbanistic 0, cartierul de la Spicu este, fie că vrem sau nu să admitem, o carte de vizită pentru oraşul nostru. Având în vedere că o mare parte dintre străinii care ne vizitează se cazează într-unul dintre hotelurile din această zonă, şansele ca aceştia să treacă pe la Spicu sunt destul de mari. Ce vede însă aici călătorul poposit de pe alte meleaguri? Primul lucru care te izbeşte este gunoiul aruncat la fiecare pas. Fie că vorbim de trotuare, de străzi, de grădini sau de tomberoane, resturile menajere şi murdăria par să izvorască din pământ.

Dacă străinul pe care priveliştea îl surprinde fără îndoială neplăcut rămâne totuşi doar un trecător, lucrurile devin cu adevărat supărătoare pentru locuitorii cartierului, cei care sunt nevoiţi să dea zi de zi nas în nas cu mizeria. „Ne plângem de gunoiul care ne înconjoară, dar trebuie să fim conştienţi că tot unii dintre locuitorii din cartier sunt cei care aruncă pur şi simplu ambalajele pe unde apucă. Unii dau dovadă de şi mai multă nesimţire şi lasă pungile cu gunoi menajer prin grădini sau pe stradă. Dacă aşa am fost educaţi, nu avem ce face. Problema este că, din cauza căldurii din timpul zilei, gunoiul va începe să miroasă”, ne-a spus M. I., unul dintre cititorii care au răspuns invitaţiei noastre.

Tot mai mulţi câini

La fel ca în restul oraşului, haitele de câini reuşesc de minue şi la Spicu să împartă locuitorii în două tabere. Pe de o parte sunt cei care se plâng de zgomotul, mizeria şi ameninţarea reprezentată de maidanezi. De cealaltă parte sunt locatarii care au luat prea în serios proverbul „Câinele este cel mai bun prieten al omului” şi hrănesc zilnic patrupedele strânse în jurul blocurilor.

Dincolo însă de punctele de vedere diferite, câinii fără stăpân rămân o problemă. „După ce se odihnesc în timpul zilei, maidanezii devin activi noaptea, pe răcoare. Astfel, indiferent dacă ai sau nu geamul de la cameră deschis, te trezeşti noaptea în lătrături. Nici când ieşi din casă nu-i mai bine. Dacă nu sar să te muşte, trebuie să fii atent să nu calci în excrementele lor. Aici nu doar maidanezii sunt de vină, ci şi stăpânii care nu strâng după câinii lor. Trebuie să mergeţi dimineaţa pe aleea de la P-uri şi veţi vedea cum  se comportă cei care ies cu animalul la plimbare. Stau şi se uită nepăsători în timp ce câinii îşi fac direct pe asfalt nevoile. Cred că poliţia ar trebui să fie mai vigilentă şi să-i amendeze”, este de părere Ioniţă Pricopie, alt cititor.

Aproape în fiecare noapte, mai spun oamenii, câinii aflaţi în căutare de mâncare răstoarnă din containere pungile cu gunoi menajer şi împrăştie resturile în jurul punctelor de colectare dintre blocuri.

Dale lipsă şi crengi până-n pământ

Lipsa de bun-simţ a unora dintre gălăţeni merge mână în mână cu dezinteresul arătat de autorităţi. În prag de vară, nici parcul de la Spicu, nici aleea pietonală de la P-uri nu sunt în cea mai bună formă. Toaletarea copacilor pare să se fi făcut în grabă, asta în cel mai fericit caz. Băncile din parc sunt murdare, iar unele au rămas incomplete. De pe aleea care duce spre Elice lipsesc numeroase dale, iar pe alocuri pământul de dedesubt a început să se surpe, fără ca nimeni să ia vreo măsură de o perioadă bună de timp.

Dacă aceasta este situaţia „la stradă”, pe aleile şi în grădinile din cartier lucrurile arată deplorabil. Ceea ce în urmă cu decenii forma una dintre cele mai frumoase zone din oraş arată acum ca după exod. Lăsaţi în voia lor, arbuştii care formează gardurile vii s-au întins pe alei, formând pe alocuri bariere în calea celor care se încumetă să treacă pe aici. Priveliştea de abandon este completată şi de asfaltul crăpat, de scările lăsate în totală paragină şi de trotuarele ştirbite de bordurile lipsă.

Citeşte şi: Barboşiul, cenuşăreasa Galaţiului

Portul, cartierul unde indiferenţa a prins rădăcini

Mazepa, raiul maidanezilor şi al răufăcătorilor

Citit 5357 ori Ultima modificare Marți, 03 Iunie 2014 09:46

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.