REPORTAJ/ Portul, cartierul unde indiferenţa a prins rădăcini (FOTO)
Foto: Foto: Bogdan Codrescu

REPORTAJ/ Portul, cartierul unde indiferenţa a prins rădăcini (FOTO)
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Multe din străzile cartierului sunt ciuruite de gropi sau, pur şi simplu, neasfaltate * În tot cartierul nu există o piaţă sau un supermarket * După fiecare ploaie, unele artere devin total impracticabile


Deşi a trecut mai mult de jumătate de an de la ultima noastră vizită în Port, peste cartierul de pe marginea Dunării timpul nu pare să se fi scurs. Dincolo de poleiala dată de Palatul Navigaţiei şi de câteva alte clădiri mai arătoase de pe strada principală, odată intrat pe străzile secundare lucrurile se schimbă radical. Aproape totul pare învechit, murdar şi lăsat de izbelişte. Cele câteva străzi reparate de curând fac o puternică notă discordantă cu uliţele care încă nu au cunoscut asfaltul. Peisajul este condimentat de multitudinea de gropi, de gardurile ruginite şi de maşinile lăsate parcă fără nicio noimă pe trotuar.

Gropile care te trimit la service 

Cum expresii de genul „găurită ca după bombardament” sau „craterele din asfalt” au devenit deja clişee, ne vom limita să spunem că dacă te afli la volan prin Port, chiar şi o singură clipă de neatenţie poate fi de ajuns pentru a te trimite cu maşina la service. Străzile sau aleile care dau de o parte şi de alta în bulevardul Portului sunt presărate cu o mulţime de gropi şi gropiţe, dovezi cât se poate de evidente ale lucrărilor făcute cu simţ de „răspundere” de firmele care au asfaltat respectivele străzi.

„Măcar prin alte locuri au mai asfaltat şi au mai acoperit din hârtoape. La mine în faţa blocului (blocul Brateş 1 - n.r.), în schimb, nici nu-mi mai aduc aminte când au asfaltat ultima oară. Gropile acestea strică aspectul zonei şi sunt şi periculoase pentru cine nu este atent, indiferent că este şofer sau pieton. Lucrurile se înrăutăţesc şi mai mult după ce plouă şi totul este acoperit cu apă. Nu prea ai cum să le ocoleşti”, ne spune indignată Florina Chiriac, o gălăţeancă venită la întâlnirea cu cititorii.

Nici bulevardul Portului nu este însă ferit de asfaltul aruncat parcă cu lopata pe stradă. Chiar în apropierea Palatului Navigaţiei, pe sensul de mers dinspre Elice spre Liceul de Marină, asfaltul este destul de ondulat. Şoferii au astfel două opţiuni: fie reduc din timp viteza, în cazul în care observă porţiunea cu probleme, fie ocolesc denivelările, intrând pe sensul opus. Din păcate, cei mai mulţi aleg a doua variantă, cea mai facilă, chiar dacă astfel riscă să fie loviţi de cei care vin din sensul opus de mers. Mai mult, sensurile sunt delimitate de o linie dublă continuă, peste care în mod legal nu se poate trece. Cu siguranţă, nu ne înşelăm dacă spunem că mulţi dintre şoferii care circulă pe aici au fost fie nevoiţi să îi evite pe cei care le intraseră pe banda de mers, fie să intre ei înşişi pe sensul opus.

Piaţa încă lipseşte

Încă de la vizita precedentă din Port, una dintre principalele nemulţumiri ale gălăţenilor care locuiesc aici era legată de absenţa unei pieţe sau a unui magazin de mai mari dimensiuni. Situaţia nu s-a schimbat deloc în ultima jumătate de an, oamenii trebuind să ia autobuzul sau microbuzul pentru a se aproviziona din piaţa de la Spicu sau din cea din Piaţa Centrală.

Mai mult, gălăţenii din Port se plâng că patronii micilor magazine de cartier profită de lipsa unui supermarket sau a unei pieţe şi pun preţuri destul de ridicate. „Oare chiar nu se putea face ceva şi pentru noi, ăştia bătrâni şi bolnavi? E aşa un cartier mare, se suie lumea în autobuzul 15 şi pleacă în Piaţa Mare. Soţul meu nu poate merge, a avut accident vascular şi numai eu merg peste tot”, se plângea la întâlnirea trecută Alexandra Gheţău (77 de ani), o cititoare.

Nici problema unui punct unde oamenii să poată plăti facturile sau de unde să poată retrage bani nu a fost rezolvată. În vreme ce toate băncile şi-au deschis puncte de lucru în zonele „fierbinţi” ale oraşului, Portul a rămas uitat.

Cu apa în case

Dacă majoritatea locuitorilor din Port s-au obişnuit, de bine, de rău, cu gropile din asfalt şi cu absenţa unui spaţiu comercial adecvat, prea puţini pot privi cu detaşare la perioadele în care buletinele meteo anunţă ploi mai puternice. Asta pentru că o bună parte dintre apele colectate în restul oraşului ajung exact în canalizările din Port. În ciuda modernizărilor la sistemul de canalizare de aici, gurile de canal încă dau pe afară.

O altă problemă, tot legată de apă, se întâlneşte şi pe străzile secundare din cartier. Din cauza gropilor şi a trotuarelor care uneori sunt inexistente, oamenii care locuiesc la case se trezesc cu apa de pe stradă în curţi sau chiar în case. În vreme ce condiţiile sunt pe alocuri mai rele ca la ţară, taxele şi impozitele pe care cei de aici le plătesc sunt de oraş.

 

Citit 3933 ori Ultima modificare Marți, 29 Aprilie 2014 17:22

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.