Periferia uitată a Galaţiului. Fileşti, cartierul fără post de poliţie, canalizare şi gaze (FOTO)

Periferia uitată a Galaţiului. Fileşti, cartierul fără post de poliţie, canalizare şi gaze (FOTO)
Evaluaţi acest articol
(9 voturi)

"Era mai bine când eram sat. Dar asta era acum aproape 60 de ani!". Aşa şi-a început pledoaria o gălăţeancă din Fileşti, Caliopia Budescu, joia trecută.

Cartierul în care locuieşte nu s-a schimbat deloc, de la ultima noastră vizită. Poate, doar, cu mai mult noroi şi ceva mai multe gropi. Şi s-a mai prelungit un pic traseul autobuzului. În rest, linişte. Şi ruine...

Reporterii "Vieţii libere" au ajuns, din nou, în cartierul Fileşti joia trecută, 2 februarie, pentru a sta de vorbă cu oamenii din zonă. Problemele nu s-au schimbat, dar, spre deosebire de dăţile trecute, când cetăţenii evitau să-şi exprime nemulţumirile, de data asta oamenii s-au strâns şi ne-au spus tot ce aveau pe suflet. Lipsa drumurilor de calitate, a canalizării, absenţa unui post de poliţie, a unei şcoli, a unui centru medical sau a unei farmacii, toate acestea îi macină pe locuitorii din Fileşti.

Drumuri betonate şi pietruite, pline de gropi

La stânga groapă, la dreapta groapa, iar dacă eşti cu maşina nu prea ai cum să le ocoleşti. Asfaltul se termină la intrarea în Fileşti, iar oamenii spun că drumurile din anii '60, când Fileştiul era încă sat, cu primărie proprie, arătau mai bine. Autorităţile mai dau, ocazional, cu pietriş sau toarnă beton, dar nimic mai mult.

"Eu locuiesc aici de când m-am născut, şi am ani mulţi. Am prins şi perioada când Fileştiul era sat şi pot spune că drumurile arătau mai bine. Ştiţi cum se face treaba acum? Vin muncitorii, cu sacii de ciment, dar merg din poartă în poartă pentru nişte balastru. Toarnă ce toarnă, fără să ţină cont de vreme, şi e normal să nu reziste nimic", ne-a spus Caliopia Budescu.

"Eu sunt aciuat pe aici acum câţiva ani, nu am state aşa vechi în cartier. Dar m-am săturat de drumurile astea proaste. Sunt străduţe acum, iarna, pe care dacă intri cu maşina nu ştii dacă mai ieşi. E noroi, amestecat cu pietre şi cu gheaţă. Şi aşa e şi vara, mai ales dacă plouă. Dezastru. Nu avem un cartier aşa de mare, iar nişte asfalt şi câteva rigole ar fi ideale. Sunt sate care au mai multe decât avem noi", ne-a explicat şi Ştefan Bob.

De altfel, toţi oamenii cu care am stat de vorbă ni s-au plâns de starea proastă a drumurilor din cartier. "Nu se poate aşa ceva. Suntem primul cartier al Galaţiului pentru cei care vin dinspre Smârdan şi arătăm mai rău decât un sat. Nu avem deloc asfalt, nici măcar la intrare, aşa că, evident, oamenii presupun că încă nu au ajuns în oraş. Ce e asta? Cu autobuzul e groaznic, mai ales că sunt şi vechi maşinile. Când trec prin gropi, te zgâlţâie din toate încheieturile", ne-a mai spus o doamnă.

Am fost şi noi cu maşina prin cartier şi putem confirma spusele oamenilor. E drept, pentru deszăpezire, se vede că s-a intervenit, chiar şi pe străduţe, dar gropile din beton şi piatră nu le-a putut astupa nimeni. Pe unele străduţe, spre exemplu, nici nu ai loc să întorci maşina, în timp ce drumul dintre ultimele două staţii ale traseului 25 arată mai mult a uliţă de cătun, decât a drum de cartier de oraş.

Golanii au băgat frica în oameni

"Ţi-e şi frică să trimiţi seara, după o anumită oră, copilul la pâine. Umblă golanii cu gluga pe cap, cu mâinile în buzunar şi, cum e mai întunecat pe aici, imediat te lovesc şi fug. Nici nu ştii cine a dat sau de unde a dat. Şi nu e vorba că fură de la copii, că mai mult de o pâine sau un litru de borş nu au ce să ia, dar îi sperie. Dacă sunăm la poliţie, nu se întâmplă nimic. De ce nu se poate deschide un post aici?", ne-a explicat Caliopia Budescu.

Şi Ştefan Bob, un alt locuitor al zonei, este de aceeaşi părere. "În alte cartiere avem secţia 1, secţia 2, etc. La noi nu e nici măcar un post sătesc, cu un poliţist de zi şi unul de noapte. Suntem ai nimănui. Şi se fură ca în codru", ne-a mărturisit bărbatul.

Cartierul este unul părăsit de autorităţi, iar asta o spun chiar oamenii. Politicienii locali îşi mai arată faţa în Fileşti doar în preajma alegerilor, când vin cu diverse promisiuni, iar apoi uită de fileşteni pentru următorii ani. "Nu zic, s-a deszăpezit bine, avem promisiuni de modernizare. Dar nu e de ajuns. Cu o floare nu se face primăvară. Vrem să fim un cartier al Galaţiului, nu un sat la marginea oraşului", ne-a mai spus un cetăţean.

În timpul verii, colcăie şerpii pe uliţe

Una dintre nemulţumirile oamenilor din zonă este legată de vegetaţia care este lăsată să crească necontrolat, mai ales în albia pârâului care traversează cartierul. "Vara este şerpărie la noi în cartier. Nici nu poţi merge cum trebuie, de frică să nu calci peste vreo reptilă. E groaznic", ne-au spus, la unison, mai mulţi cetăţeni.

Doamna Caliopia Budescu ne-a şi arătat locul unde se strâng cei mai mulţi şerpi în anotimpul călduros. "Podeţul ăsta (care face legătura între două maluri ale pârâului menţionat) este acoperit vara de verdeaţă. Dacă nu eşti atent, calci pe cel puţin trei şerpi dintr-un capăt în altul. Sunt din ăştia de apă, dar copiii se sperie, vă daţi seama. Dacă nu ar fi lăsată vegetaţia asta să crească aiurea, nici şerpi nu ar fi. Asta e părerea mea", ne-a spus femeia.  

Câinii maidanezi îi terorizează pe cetăţeni

O altă mare problemă semnalată de cei din Fileşti este cea a câinilor maidanezi. Din câte ne-au spus oamenii, numărul lor continuă să crească, din cauza celor care vin cu patrupedele în maşină şi le dau drumul în cartierul lor. "Am văzut un astfel de om, m-am luat de el şi ştiţi ce mi-a zis? Să am grijă să nu îmi dea una, că mă aruncă în şanţ. Ce poţi să mai spui?", ne-a mărturisit Caliopia Budescu.

În preajma staţiei de autobuz unde a fost stabilită întâlnirea cu cititorii, erau cel puţin zece câini, iar în cartier am mai dat şi peste mulţi alţii. Aparent, toţi sunt obişnuiţi să fie hrăniţi de trecătorii cu maşinile, dat fiind că la oprirea noastră veneau, gudurându-se şi aşteptând un os sau ceva de mâncare.

De altfel, în tot Galaţiul, problema maidanezilor continuă să fie una presantă, dat fiind că numărul patrupedelor din stradă nu s-a micşorat deloc.

Gara e în ton cu restul zonei

În trecut, întâlnirile cu cititorii se desfăşurau în zona gării din Fileşti, însă distanţa mare a acesteia faţă de zona de case, precum şi pustietatea de care este înconjurată ne-au determinat să mutăm locul de întâlnire. Gara e de fapt mai mult o haltă, cu peroane dezgolite şi o sală de aşteptare friguroasă şi dezolantă. La exterior, tencuiala de pe pereţi aproape că nu mai există, fiind vizibile cărămizile. Până şi casa de bilete are program scurt, două ore dimineaţa şi cinci ore seara.

Case cu WC-ul în fundul curţii

"Până şi în cel mai înalt sat de pe munte există gaze şi posibilitatea de a avea o canalizare", ne-a spus Ştefan Bob. În Fileşti, mulţi dintre locuitori încă au WC-ul în fundul curţii, iar cei care stau în apropierea pârâului sunt acuzaţi că aruncă dejecţiile direct în albia acestuia, făcând din cartier o hazna urât mirositoare. "Eu fac vidanjă regulat, alţii nu. Nu ar trebui amendaţi pentru asta?", ni s-a plâns o doamnă.

Cu containerele în mijlocul străzii

Lipsa coşurilor de gunoi pe stâlpi şi prezenţa containerelor fix în mijlocul drumului duc la situaţii în care resturile menajere ajung direct pe stradă, la mila câinilor şi a căutătorilor în gunoi. De altfel, multe sate din judeţ arată mult mai bine decât Fileştiul, din punct de vedere al curăţeniei, deşi oamenii de aici plătesc taxe şi impozite la fel de mari ca în oraş. Pentru majoritatea, nici măcar speranţa unor vremuri mai bune nu a mai rămas.

Capătul autobuzului, după CAP-uri

Una dintre doleanţele cetăţenilor din Fileşti a fost ascultată de autorităţi şi implementată în a doua jumătate a anului trecut. Dacă, vara trecută, autobuzul 25 oprea la trecerea de cale ferată din cartier şi întorcea acolo, acum ajunge până după fostele sedii ale CAP-urilor din zonă, la aproximativ 400 de metri mai departe. Asta îi mulţumeşte pe cei din zonă, însă tot ei spun că mai este nevoie de câteva schimbări.

Joi, venim la Spicu

"Viaţa liberă" continuă raidurile în cartierele Galaţiului pentru a afla direct de la cititori ce anume îi nemulţumeşte la zona în care locuiesc. Astfel, joi, 9 februarie, între orele 9,00 şi 9,30, vă aşteptăm la chioşcul nostru din zona Spicu, pentru a le sugera autorităţilor ce anume trebuie schimbat la cartierul dumneavoastră.

Dacă nu puteţi ajunge la întâlnirea cu cititorii

În cazul în care nu reuşiţi să ajungeţi la întâlnirea săptămânală din cartierele gălăţene, pentru a ne spune, faţă în faţă, problemele cu care vă confruntaţi în zona în care locuiţi, "Viaţa liberă" vă pune la dispoziţie o adresă de e-mail la care puteţi face sesizări. Astfel, este suficient să scrieţi sesizarea dumneavoastră pe adresa Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea., de unde va fi preluată spre publicare. Vă mulţumim!        

       

       

        

       

     

Citit 10962 ori Ultima modificare Sâmbătă, 11 Februarie 2017 00:40

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.