Cum să ai grijă de un cățeluș

Cum să ai grijă de un cățeluș
Evaluaţi acest articol
(4 voturi)

 

Aducerea unui cățeluș în casa ta îți va schimba viața pentru totdeauna. Cățeii înseamnă cu siguranță multă muncă, însă aduc și foarte multă bucurie în viața ta. Fie că este vorba despre primul tău cățeluș, fie că ești în căutarea unui curs de perfecționare, iată ce trebuie să știi pentru a-ți ghida cățelușul pe drumul cel bun spre maturitate.

  1. Alegerea cățelușului potrivit

Dacă simți că este momentul potrivit pentru a avea un cățeluș, va trebui acum să alegi cea mai bună pereche pentru tine. Poate că viitorul tău prieten te va găsi. Un cățeluș poate intra în viața ta din întâmplare, poți simți o conexiune instantanee și poți ști că este cel potrivit, dar nu se întâmplă întotdeauna așa. De multe ori, trebuie să îți asumi sarcina importantă de a merge să găsești cățelul potrivit pentru tine.

În primul rând, analizează-ți stilul de viață și gândește-te la ceea ce cauți la un cățeluș. Vrei un câine de rasă pură sau unul de rasă mixtă? Mare sau mic? Există mai mulți factori de luat în considerare, cum ar fi nevoile de îngrijire și de exerciții fizice, temperamentul, dar și eventualele probleme de sănătate.

Apoi, trebuie să decizi unde să cauți noul prieten blănos. Vei vizita un adăpost de animale pentru a-ți găsi noul câine? Poate că vei căuta un crescător responsabil. Căutarea și răbdarea sunt esențiale pe tot parcursul acestui proces. Când în cele din urmă ai găsit cățelul potrivit, vei avea un prieten pentru toată viața. Poți adopta un cătel de la un adăpost sau poți vorbi la un cabinet veterinar din zona ta, multe au in grijă caței abandonați.

  1. Pregătirea casei pentru cățeluș

Înainte de a aduce acasă micuțul tău animal, trebuie să te asiguri că locuința ta este foarte sigură, atât pentru el, cât și pentru bunurile tale. Procesul de pregătire a casei pentru cațeluș este similar cu cel de pregătire a unei case pentru copii mici, însă există și cateva diferențe.

În primul rând, fă-ți o idee despre cum vede câinele casa ta. Cablurile electrice, potențialele toxine și obiectele fragile ar trebui să fie plasate complet în afara razei sale de acțiune. Nu uita că animăluțul tău poate sări, se poate cățăra, mesteca și zgâria, așa că așează ce poți foarte sus sau într-un dulap încuiat.

Fii conștient de faptul că încuietorile "de siguranță pentru copii" nu prea funcționează în cazul cățeilor curioși și hotărâți. Cel mai bine este să asiguri dulapurile și sertarele inferioare cu încuietori sau feronerie metalică. Acestea ar trebui să fie rezistente la mestecat.

Este o idee bună să îți ții câinele departe de bucătărie (în special de coșul de gunoi) și de scări. Protejarea adecvată a cățelușului nu numai că îl ține în siguranță, dar îți oferă și liniște sufletească.

  1. Provizii esențiale pentru căței

Noul tău cățeluș va avea nevoie de anumite lucruri încă de la început. Unele sunt esențiale pentru bunăstarea lui, în timp ce altele sunt destul de utile. Cele mai importante articole includ o lesă și o zgardă cu identificare, boluri pentru mâncare și apă și jucării de mestecat. De asemenea, ar trebui să ii procuri un pat confortabil pentru căței și, de preferință, o cușcă sau un coteț.

Unele dintre aceste articole pot rezista pe măsură ce cățelul tău îmbătrânește, dar multe dintre ele vor trebui înlocuite pe măsură ce acesta crește. Gulerele pot fi reglabile până la un anumit punct, o cușcă poate fi achiziționată într-o dimensiune mai mare pentru viitor.

De asemenea, este important să te pregătești corespunzător pentru cheltuielile asociate cu deținerea unui câine. Creează un buget și încearcă să te ții de el. Asigură-te că aloci bani în plus în buget pentru costuri neprevăzute.

  1. Păstrarea cățelului sănătos

De preferință, va trebui să găsești un medic veterinar înainte de a-ți lua un cățeluș. La câteva zile după ce îți aduci noul prieten acasă, ar trebui să-l duci la veterinar pentru un examen general. Ia măsuri pentru ca aceasta să fie o experiență plăcută, astfel încât cățelul tău să fie mai puțin predispus la teamă de cabinetul veterinar.

„Pe parcursul primelor șase luni de viață ale cățelușului tău, îl vei vedea foarte des pe veterinar. Acest lucru începe cu vaccinurile pentru cățeluși și, de obicei, duce la sterilizare sau castrare. De obicei, cățeii trebuie sterilizați în jurul vârstei de șase - douăsprezece luni pentru a evita anumite riscuri de sănătate, cum ar fi tumorile mamare, piometrul și problemele de comportament, precum și anumite tipuri de cancer.” spune doctorul veterinar Brăgea Ruxandra din cadrul Joyvet – Cabinet Veterinar Sector 3.

Păstrează contactul unui medic veterinar cu ambulanta veterinara sau de la o clinica veterinara non stop, nu se stie niciodată cand vei avea nevoie de el.

Medicul veterinar poate ajuta la identificarea din timp a oricăror potențiale probleme de sănătate și te poate consilia cu privire la îngrijirea câinelui tău pe termen lung. Vizita inițială deschide, de asemenea, ușile comunicării între tine și veterinarul tău.

  1. Dresajul de bază și educarea cățelușilor

Dincolo de educația domestică, există mult mai multe lucruri pe care va trebui să îl înveți pe câinele tău. Începi prin a lucra la socializare. Apoi, dresajul în lesă va pregăti terenul pentru predarea comenzilor de bază, cum ar fi șezi, vino și nu te mișca. Predarea diferitelor comenzi de bază te poate ajuta să limitezi unele probleme de comportament.

Nu uitați că puii sunt curioși, activi și că le ies dinții. Ei bagă totul în gură, inclusiv mâinile tale. Lucrează la acest aspect prin înlocuirea obiectului nepotrivit cu o jucărie sau un obiect de mestecat acceptabil și sigur. Distrage-ți câinele de la comportamentul răutăcios oferindu-i ceva mai plăcut, cum ar fi un joc, o plimbare sau o altă activitate. Recompensează-ți cățelul cu dulciuri sau laude pentru schimbarea atenției sale.

Deși dresajul cățelușilor poate fi o provocare, rezultatul va face ca eforturile tale să merite. O bază solidă de dresaj oferă structură și îi conferă câinelui tău încredere. Câinii bine dresați sunt câini mai fericiți. Cățeii care socializează bine sunt câini mai puțin anxioși și mai confortabili pe măsură ce cresc.

  1. Stabilirea legăturii cu cățelul tău

Legătura pe care o ai cu cățelul tău începe în momentul în care acesta intră în viața ta și nu se oprește niciodată. Poți dezvolta această legătură prin afecțiune, hrană, dresaj, toaletare, timp de joacă, exerciții fizice și participare la diverse activități. Este posibil să dorești să te înscrii la un curs de supunere, să începi să te antrenezi în sporturi canine, sau să participi la expoziții canine.

Una dintre cele mai bune modalități de a stabili o legătură cu câinele tău și de a-i permite acestuia să stabilească legături cu ceilalți este să te implici în terapia cu ajutorul animalelor. Dacă cățelul tău este potrivit pentru terapie, poate începe să se antreneze pentru a vizita oameni în spitale și azile de bătrâni sau pentru a ajuta copiii să citească și să învețe. Consolidarea și păstrarea legăturii dintre om și câine aduce beneficii pentru sănătatea și bunăstarea ta și a câinelui tău.

 (P)

Citit 882 ori Ultima modificare Vineri, 19 Aprilie 2024 11:04

Lasă un comentariu

Utilizatorul este singurul responsabil de conţinutul mesajelor pe care le postează şi îşi asumă toate consecinţele.

ATENTIE: Comentariile nu se publică automat, vor fi moderate. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare, iar autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate.

Prin comentariul meu sunt implicit de acord cu politica de confidenţialitate conform regulamentului GDPR (General Data Protection Regulation) şi cu Termeni si condițiile de utilizare ale site-ului www.viata-libera.ro