Autori gălăţeni. Tudose Tatu şi Victor Cilincă, la Zilele Sulinei

Autori gălăţeni. Tudose Tatu şi Victor Cilincă, la Zilele Sulinei
Evaluaţi acest articol
(11 voturi)

 Doi autori gălăţeni de cercetare istorică, Tudose Tatu şi Victor Cilincă, au răspuns, în 14 august, invitaţiei Bibliotecii orăşeneşti "Jean Bart" de a participa la Zilele oraşului Sulina 2018, cu lucrări recente legate de istoria Dunării. Astfel, cercetătorul Tudose Tatu a prezentat volumul "Republica piraţilor de Dunăre. Sulina kesaro-krăiască", tipărit la Editura Sinteze Galaţi, iar ziaristul Victor Cilincă a venit cu cartea "Saga neştiută a Galaţilor 1917-1918", volum scos în ediţie proprie.

"Să fim înţelegători cu istoria, cât mai echidistanţi", a fost apelul lui Tatu, scriitor care, de zece ani, lansează în fiecare an câte o carte la Sulina, cercetând trecutul porturilor dunărene.

Sulina era, pe la 1842, o aşezare cu mulţi bărbaţi şi puţine femei, cu aproape o sută de case şi vreo 30 de bordeie, dar cu dughene, cafenele şi taverne, un amestec pitoresc de multe naţiuni. Autorul a desluşit şi semantici curioase, de pildă cuvintele "matrapazlâc", la începuturi însemnând o afacere neînsemnată, sau "ticălos", alcătuire grecească ce însemna de fapt frumos.

Cilincă şi-a însoţit cu imagini puternice expunerea despre rolul Dunării în salvarea României aproape învinsă în Primul Război Mondial, aducând date insolite, relatări pline de emoţie, interpretări în funcţie de izvoarele de informaţie inedite la care a avut acces.

Cu mare dărnicie, biblioteca a vernisat în această zi mai multe expoziţii de pictură, semnate de preţuitul plastician bucureştean Aurel Bulacu, profesorul Horia Cristina, de la Liceul de Arte Plastice "Nicolae Tonitza" din Capitală, plasticianul Octav Postolache, strămutat din Sighetul Marmaţiei în Deltă, şi Cristian Bâlea, artist din Sulina.

Maestrul Bulacu, iniţiatorul şi coordonatorul unei tabere naţionale de artă şi cercetare la Sulina, a fost o bună vreme director al Liceului "Nicolae Tonitza", dar şi grafician la Muzeul Naţional de Istorie a României. A expus la Roma, Belgrad, Nurnberg, Tokyo, Maastricht, Paris, Seul, Trelleborg, Buenos Aires, Caracas, Dortmund, Havana, Helsinki, Lisabona, Mexico, Rotterdam, Sofia, Tel Aviv, Viena, Grenoble, New Delhi. Strămutat din Capitală aici, la malul Dunării, "ca să vorbească cu oamenii",  cu o tabără de pictură în "curtea sa fabuloasă", sub "părul care face struguri", plasticianul Bulacu, "un om al asfaltului venit printre oamenii nisipurilor", după cum spunea Ilinca Mihailă, director, din 1984, al bibliotecii cu peste 23.000 de volume, înfiinţată de Comisia Europană a Dunării în 1897.

"Lupul de mare" Dănuţ Chiriac şi-a prezentat filmul documentar care spulberă o veche legendă a Sulinei, legată de fiinţa unei biserici. Scriitorul a prezentat şi cartea sa de proză umoristică "Vizită în depozitul cu imatariale", scoasă la Editura Sulina.

De asemenea, profesorul şi dirijorul Radu Cozarescu din Sulina s-a acompaniat la chitară, cântând un imn al Dunării, compoziţie proprie, pe versurile lui Nichifor Crainic, descoperite de compozitor la Maglavit.

 

Citit 1916 ori Ultima modificare Duminică, 19 August 2018 18:10

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.