Două proiecte „date la cheie” de Alianţa Romilor Galaţi

Două proiecte „date la cheie” de Alianţa Romilor Galaţi
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Alianţa a câştigat proiectele, UE a plătit, CJ a cofinanţat *

Reprezentanţi ai Direcţiei pentru Sănătate Publică, Direcţiei de Muncă şi Solidaritate, Jandarmeriei, Poliţiei, mediatoare rome din 16 localităţi ale judeţului, consilieri locali romi, mediatori romi şi nu în ultimul rând bulibaşi au fost prezenţi ieri în sala cursului de specializare a mediatorilor sanitari, acum la final.

Gazdă: Viorica Gotu, preşedinta Alianţei Romilor din judeţul Galaţi (un ONG) şi şefă a Biroului judeţean pentru romi din cadrul Prefecturii. Evenimentul – unul festiv: închiderea oficială a proiectului „SĂNĂTATEA - Un pas spre incluziunea socială a romilor”. 

Un curs pe o perioadă de nouă luni (câteva dintre romiţele care erau însărcinate la începutul proiectului au şi născut la sfârşit – semn bun!).

Alianţa a mai închis tot acum şi un alt proiect, pentru şcolirea romilor în diferite meserii, inclusiv cele tradiţionale ale romilor: proiectul „DIPLOMA – O şansă în plus pentru incluziunea socială a romilor”, desfăşurat tot în parteneriat cu CJ.

Viorica Gotu le-a mulţumit ieri consilierilor judeţeni, care au aprobat întotdeauna cofinanţările proiectelor romilor, Casei Judeţene de Pensii, care a sprijinit acordarea drepturilor pentru deportaţii din comunitate, Agenţiei Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă, colaboratoare în celălalt proiect, fără a se mai ajunge la instanţă, ca în alte judeţe, Direcţiei de Protecţie a Copilului, Jandameriei, Poliţiei, Prefecturii şi altor instituţii cu care a lucrat bine.

Ieri au spus câteva cuvinte dr. Costinela Georgescu, profesor la Facultatea de Medicină gălăţeană - „Cu siguranţă, nu ne oprim aici!”.

A luat cuvântul şi Valentin Boldea, directorul Direcţiei de Sănătate Publică Galaţi - „De câte ori veţi avea probleme, puteţi să vă adresaţi Direcţiei de Sănătate Publică, pentru că o colaborare cu mediatorii sanitari este foarte importantă pentru a scădea morbiditatea şi mortalitatea în rândul romilor”.

Mediatoarele sanitare îi ajută pe medici, fac legătura cu comunităţile altfel închise şi sunt implicate în campaniile de vaccinări, în medicina preventivă, informare, măsuri în timpul epidemiilor, educaţie sexuală şi multe altele.

Au fost apoi proiectate imagini de la curs, dar şi de acasă, cu familii care stăteau în cort şi altele cu palate în spate, totul pe muzică, cum altfel?, ţigănească.

Iar fetele au primit diplomele de absolvire, plus câte o umbrelă-amintire, odată cu urările şi o provocare din partea dr. Georgescu: următorul curs să fie dedicat bărbaţilor, care până acum  doar şi-au condus nevestele la curs. 

O singură mediatoare şcolară,  din Negrileşti, nu a fost încă angajată de primărie – s-a trecut ieri la capitolul „încă nu”.

Citit 2597 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.