Unde îşi petrec iarna gălăţenii fără adăpost?

Unde îşi petrec iarna gălăţenii fără adăpost?
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Avem un Centru de urgenţă pentru persoane fără adăpost * Din 64 de locuri, 63 sunt deja ocupate *

Se anunţă zile de gheaţă pentru mulţi dintre gălăţenii pe care iarna i-a găsit, din nou, fără adăpost. Răzbiţi de frig, îmbibaţi cu alcool şi suferinzi de tot soiul de boli cronice, unii ajung în spitale, cu sau fără probleme acute de sănătate.

Dar cum nu au asigurări de sănătate (şi nici măcar buletine de identitate, în majoritatea cazurilor), nici medicii nu îi pot caza şi trata decât pentru scurtă vreme, atât timp cât starea lor este considerată urgenţă medicală. Apoi, ar trebui să îi trimită în centre speciale, unde să poată fi puşi la adăpost de viforniţa de afară.

Din fericire, un astfel de centru de urgenţă pentru persoane fără adăpost există la Galaţi. Din nefericire, acesta are o capacitate de doar 64 de locuri, dintre care 63 sunt deja ocupate.

„Să spunem că am putea suplimenta capacitatea cu  trei locuri, cu  eforturile pe care le putem face. Nu avem voie să apelăm la paturi supraetajate din cauză că regulile ne împiedică”.

„Vom vedea cum ne vom descurca în perioada imediat următoare, pentru că cereri primim, în special de la spitale”, a precizat şeful centrului, Gina Gogoţ.

Ce se va întâmpla, în aceste condiţii, cu gălăţenii fără adăpost care vor ajunge la uşa centrului, căutându-şi refugiu?

„Dacă îi cazez câte doi în pat, o fac pe răspunderea mea. Dar şi dacă nu o fac şi îi las pe stradă….” adaugă şefa centrului de urgenţă.

În prezent, centrul este aproape plin cu beneficiari de tot felul: persoane fără adăpost, vârstnici abandonaţi şi oameni cu probleme grave sau foarte grave de sănătate (de la epilepsie până la schizofrenie şi afecţiuni cauzate de abuzul de alcool).  

În primă fază am fi zis că tare mulţumiţi ar mai fi oameni străzii care au ocazia să dea traiul mizer pe confortul unuia civilizat, cu mese calde şi regulate, cu un pat primitor, haine curate şi îngrijire medicală şi consiliere.

Se pare, însă, că mulţi dintre gălăţenii fără adăpost n-ar prea fi de acord cu noi. Unii vin, stau o vreme (perioada pe care o pot petrece în centru, potrivit legii, variază între 30 şi 90 de zile, cu posibilitate de reevaluare a cazului) şi apoi pleacă şi iarăşi vin, ne spune Gina Gogoţ.

„Multora nu le place faptul că aici trebuie să respecte nişte reguli minime. Trebuie să fie curaţi, să nu consume alcool etc. Aşa că pleacă.  Avem însă şi beneficiari cu probleme mari, pe care nu avem unde să-i reorientăm şi care stau de aproape un an”.

„Există şi poveşti de succes – tineri surdo-muţi care şi-au format familii şi au primit locuinţe. Dar mulţi, cu toată consilierea, nici nu încearcă suficient să reuşească pe alte căi şi se mulţumesc să stea aici şi să considere că singurul nostru scop este să îi îngrijim”, mai spune şeful Centrului de urgenţă.

Din păcate, beneficiarii actuali ai centrului nu au un alt loc în care să-şi petreacă iarna şi nici nu pot fi aruncaţi în stradă. În acelaşi timp, cazarea celor trimişi de spitale către Centrul de Urgenţă va fi o problemă reală.

O situaţie pentru care municipalitatea va trebui să găsească repede o soluţie, dat fiind că medicii de la Urgenţe s-au confruntat deja cu primele cazuri de oameni ai străzii care suferă de hipotermie.

În plus, cu sau fără acte de identitate, cu domiciliul în canalizări, în gară sau pe bănci, oamenii străzii fac parte din viaţa oraşului şi sunt ai noştri.

Citit 659 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.