Elev la Şcoala de Magie

Elev la Şcoala de Magie
Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

* Bun venit în Hogwarts de Galaţi! * Tineri şi, în curând, celebri *

Lumea magică îşi deschide porţile. Monedele apar şi dispar. CD-uri şi bile roşii le urmează exemplul. Uite-o, nu-i! Un puşti jonglează cu un glob de lumină.

Un evantai de cărţi de joc, o alegere secretă şi… magicianul îmi citeşte gândurile. Mentalism se cheamă. Un ac străpunge o mână fără să curgă un strop de sânge.

Bucăţele de şerveţel levitează dirijate de mâna mea… conectată la cea a tânărului magician. Sunt în plină sesiune de lucru la Şcoala de Magie a celebrului Dan Bucfing (FOTO 6), preşedintele Asociaţiei Magicienilor şi Iluzioniştilor din România.

Cursul are loc în Magic Shop, magazinul magicianului şcolit de mari maeştri ai artei iluzionismului. Merită să-i cunoaşteţi elevii.

Chiar dacă nu toţi au parte de sprijinul familiei, se încăpăţânează să urmeze această pasiune mai puţin obişnuită: magia. Au cu toţii o genă magică şi talent.

Inginerie şi iluzionism

Cosmin Alin Tudor (FOTO 1) are 22 de ani, este student în anul III la Inginerie Electrică şi Electronică şi practică magia de doi ani şi patru luni. Ţine minte ziua în care a trecut pragul acestei arte - 20 decembrie 2007.

Era într-un club şi a văzut primul pachet de cărţi magice la colegul lui Robert. Fascinat, şi-a dorit unul la fel şi în două zile l-a avut. Este elev la Şcoala de Magie, iar specialitatea lui sunt monezile, cărţile, close-up magic şi street-magic, adică magia de stradă.

Îi place să fie în mijlocul publicului, să-i simtă uluirea, fascinaţia. Pe mine m-a vrăjit cu câteva monede şi un pachet de cărţi de joc.

Peste 20 de ani ştie că va fi un magician mult mai experimentat şi eventual cu două job-uri -  inginerie şi magie. Modelul lui este maestrul magician Lance Burton.

Şoc!

Un ac îi străpunge încet mâna ieşind pe partea cealaltă. Nici urmă de durere sau sânge pe chipul sau mâna lui Cristian Stamate (FOTO 2), de 23 de ani.

A descoperit magia acum cinci ani, dintr-o joacă. A intrat pe un site de magie, i-a plăcut şi a început să practice. „Specialitatea mea este puţin diferită.

E vorba de aşa-numitul shock-magic, geek, tot ce ţine de ace, cuie, lame. Dintre profesionişti, am fost primul pe care a făcut numărul acesta din România”, îmi mărturiseşte.

Cărţile, monezile, îl ascultă cuminţi, dar pasiunea lui e cea mai riscantă ramură a magiei. Nu are treabă cu fachirismul, e o cale de mijloc, îmbină fachirismul cu magia. Peste 20 de ani speră să ajungă precum modelul lui, Bucfing.

ADN de magician

De jumătate de an, Bogdan Alexandru Rusu (FOTO 3), de 16 ani, este elevul lui Dan Bucfing. Îi place magia clasică: bastoane, lumânări, inele şi m-a lăsat „mască” după o scurtă demonstraţie.

E primul din familie cu „ADN” de magician. Visează să-l depăşească pe David Copperfield. „Aş face să dispară lumea, ca s-o aduc înapoi”, îmi spune cu seriozitate. Succes!

Cine dispare primul?

Robert Ciobănenco (FOTO 4), de 22 de ani este deja un nume cunoscut pasionaţilor de magie. A apărut în show-uri de magie în Galaţi, Alba, Constanţa, Bucureşti. Cum a intrat în această lume?

„Acum patru ani, se uita la televizor. Era perioada în care David Blaine a început să fie mediatizat şi la noi în ţară. Am văzut un truc foarte interesant”.

„L-am regăsit pe net, l-am studiat o săptămână jumate. Mi s-a părut că m-am prins cum se face. Prietenii au rămas stupefiaţi când le-am arătat”.

„Am înţeles că satisfacţia spirituală nu ţine de foame şi a trebuit să profesez mai departe. Numărul meu favorit este unul de close-up: o ţigară aprinsă care zboară din mâna spectatorului şi dispare la el în tricou”, ne-a spus Robert.

M-a năucit cu totul făcând să dispară şi să apară câteva bile roşii. Peste ani va avea show-ul propriu şi îşi va şoca spectatorii cu dispariţii şi apariţii de persoane. Ce-ar fi să înceapă cu politicienii...

Lecţia de iluzionism - nu cu Dombledor, ci cu profesorul Dan Bucfing

În aprilie se împlineşte un an de când iluzionistul Dan Bucfing a deschis Şcoala de Magie. Elevii l-au găsit prin intermediul shop-ului şi al emisiunilor tv.

Nu e un examen de admitere, pur şi simplu au discutat cu magicianul şi, în funcţie de potenţial, au început să lucreze cu el. Sesiunile au loc săptămânal.

Primesc teme pentru acasă. Bucfing e zgârcit la note. Cine vrea să fie magician, să treacă pragul Şcolii şi să arate că are în sânge acest talent.

Cel mai bun elev

Deşi îşi respectă şi îşi apreciază toţi elevii, Bucfing e cel mai mândru de Eduard Maliţa (FOTO 5):

„A muncit enorm de mult şi a reuşit să ocupe un loc important între magicienii cei mai tineri din ţară. Sunt foarte puţini în lume care ajung să facă ceea ce face el acum la 18 ani”.

„Toţi elevii au un potenţial foarte mare, au un deosebit talent şi dacă vor merge pe linia asta în scurt timp se va mai auzi de ei”.

„Şi eu aş fi mândru să aud că vor fi atât adevăraţi artişti cât şi oameni. E bine să fie compatibilă calitatea de artist cu cea de om”, spune Dan Bucfing.

Numere celebre

Ca orice domeniu de activitate, şi magia evoluează. Cel mai cunoscut număr este acela în care magicianul se îngroapă de viu, stă sub pământ după care iese afară.

În Occident, apreciate sunt numerele de levitaţie şi manipulările de obiecte: bile, cărţi de joc, monede. Numerele necesită o muncă titanică.

Secrete

Practic adevărata magie stă în cele zece degete ale magicianului”, spune Dan Bucfing.

El are până în prezent două numere pe care le-a inventat, pe care din mai multe considerente le-a vândut unor parteneri care le-au patentat: e vorba de un pachet de cărţi de joc pe care se fac anumite numere şi o dispariţie de monedă. Ideile vin, dar păcat că le-au avut şi alţii înainte!

„Elevii vin la mine: ˝Oau, uitaţi ce am inventat˝. Scot cartea şi le arăt că a fost făcut numărul pe la 1921. E dificil să vii cu ceva nou acum, dar se pot combina trucuri, se pot face inovaţii şi ei chiar fac asta”.

„Există un cod al magicienilor care spune că secretul se păstrează, dar nu poţi să stopezi pe cineva să explice dacă doreşte să împărtăşească numărul”, ne-a explicat Dan Bucfing.

În loc de concluzii

Scandaluri au zguduit lumea iluzionismului, denigrându-i farmecul. Bucfing e de părere că magia a evoluat şi evoluează în timp, la fel ca magicienii şi numerele lor.

„Eu consider că atât magicienii din garda veche şi cei din cea nouă trebuie să colaboreze pentru un interes comun, de a promova arta magiei. E cel mai bun lucru pe care îl pot face.”

Eduard Maliţa, campion la iluzionism

* A descoperit magia după ce şi-a rupt ambele mâini la fotbal *

La fel ca în lumea lui Harry Potter, Eduard Maliţa - primul absolvent al Şcolii de Magie a lui Dan Bucfing - şi-a luat majoratul în magie înainte de a fi împlinit 18 ani.

E premiat internaţional încă de la 16 ani. În 2009, în Ungaria, la „Corodini Klub”, nu s-a mulţumit doar cu locul I şi şi-a adjudecat şi „Marele Premiu”. Avea doar 17 ani!

Avea deja experienţă pentru că, tot în Ungaria, în acelaşi an, la „Joker Magic Day”, se clasase pe locul al III-lea. La Colocviul Naţional de Magie, ediţia a II-a, a urcat pe locul I, fiind declarat campionul naţional al României.

Încă din 2008 Eduard a urcat pe podiumul magicienilor: la „Corodini Klub” s-a plasat pe locul al II-lea la juniori, iar la Galaţi, la Colocviul Naţional de Magie, a ocupat tot un loc secund. Pentru că locuieşte la Oradea, ne-a acordat un scurt interviu prin e-mail.

Reporter: Eduard, care au fost numerele cu care ai câştigat Marele Premiu?

Eduard Maliţa: Am câştigat Grand Prize-ul cu un program cu multe numere de magie generală, conceput ca o poveste. Un vagabond, în sens simbolic, găseşte magia din greşeală, pe stradă, şi îl interesează din ce în ce mai mult.

Într-un final ajunge ca magia să îl schimbe complet. Totul se modifică, de la recuzita de pe scenă până la îmbrăcămintea mea. Acest număr, unic în lume, doresc să îl perfecţionez până la cel mai înalt nivel.

Reporter: Care este "specialitatea" ta în domeniul iluzionismului?

Eduard Maliţa: De la primii mei paşi în arta magiei, am iubit manipularea cărţilor, cea mai grea ramură a magiei. Zilnic exersez pentru a ajunge la o rutină/program perfect.

Aceasta m-a determinat să includ şi să îmi creez numere bazate strict pe manipulaţie care mi-au adus şi alte premii, inclusiv titlul de campion naţional.

Cel mai mult îmi place îmbinarea trucurilor şi a manipulaţiei pentru a crea o poveste emoţionantă.

Reporter: Cum e să fii atât de tânăr şi cel mai bun?

Eduard Maliţa: Este un sentiment minunat să ştii că eşti cel mai bun în domeniul tău, la vârsta ta. Pe mine aceste titluri câştigate în ţară şi în străinătate mă fac să muncesc şi mai mult pentru a dovedi că le merit.

Eu doar încerc să fiu şi mai bun şi să îmi îndeplinesc obiectivele: să învăţ cât mai multă magie şi să creez showuri de magie cât mai bine primite de public.

Reporter: Ţi-ai dori ca un număr de magie să-ţi poarte numele?

Eduard Maliţa: Normal, oricine îşi doreşte să-şi lase amprenta, oricât de mică ar fi ea, în istorie.

Am dezvoltat deja câteva tehnici noi şi idei noi în lumea magiei, dar, dacă ar fi să aleg, aş alege în domeniul manipulării cărţilor.

Am noroc că pot învăţa de la magicienii de renume şi mă pot sfătui cu dl magician şi profesor Dan Bucfing, care m-a ajutat foarte mult.

Reporter: Eşti rudă cu Harry Potter? Glumesc! Magician te naşti sau devii?

Eduard Maliţa: Ei, nu sunt, evident... Dacă aş fi, aş avea ochelari (deşi am avut în trecut). Eu sunt de părere că, dacă vrei, poţi deveni orice, mai ales pe scena unde magicianul este şi actor.

Evident, dacă ai şi talent te descurci un pic mai bine. Am ajuns la concluzia asta pur şi simplu din povestea mea, eu neavând nicio legătură cu magia până nu mi-am rupt ambele mâini într-un meci de fotbal (am practicat fotbalul timp de şapte ani) şi am găsit magia din greşeala.

Acum a ajuns chiar ca un drog pot zice, în care dorinţa de a face mai multe în magie este uriaşă.

Reporter: Cum te vezi peste 20 de ani?

Eduard Maliţa: Sper ca peste 20 de ani să ajung să călătoresc prin toată lumea, uimind cât mai mulţi oameni cu magia mea, invitându-i pe spectatorii mei să fie părtaşi la bucuria, emoţia şi munca pe care le pun în fiecare show; să îi invit pe toţi să „păşească în visul lor...’’.

Citit 4781 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.