În şcoli, parţial grevă

În şcoli, parţial grevă
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Deşi profesorii afiliaţi la SIP anunţau săptămâna trecută că astăzi şi mâine vor pune lacăte pe porţile şcolilor, suspendând activitatea în semn de protest faţă de Guvern şi faţă de forma actuală a Legii Educaţiei, între timp spiritele s-au mai domolit.

La unele unităţi, dascălii au ales să se prezinte la cursuri. În alte locuri s-au decis ca astăzi să facă grevă japoneză, iar joi, când se asumă răspunderea pe Legea Educaţiei, să nu se vină deloc la şcoală. În alte unităţi, taman invers: miercuri nu se fac cursuri, joi – grevă japoneză.

Există şi o altă variantă: cei care au semnat pentru grevă, aflaţi în majoritate, nu se prezintă la cursuri, ceilalţi îşi vor ţine orele. A mai existat şi un alt răspuns din partea dascălilor:

„Miercuri vom veni normal la şcoală şi vom decide dimineaţă ce vom face. Doar e un protest spontan, nu?” (Ana Daniela Cristea – directoare-adjunctă la „Elena Doamna”).

De remarcat însă că acolo unde au fost câţiva profesori care vor să-şi ţină cursurile, aceştia pot să o facă în timp ce, la unităţile unde greviştii au fost minoritari, ei au fost obligaţi să se prezinte la cursuri.

Din şcolile la care ne-am interesat, se vor ţine cursuri la CNMK, Economic, Saligny şi CFR. La Şcoala Nr. 12 se fac azi ore, dar mâine se pune lacătul la poartă. La „Marină”, 26 de profesori au semnat pentru protest, iar 13 îşi vor desfăşura normal cursurile. 

„Politicienii ne-au furat dreptul de a protesta”

De la conducerea SIP, ieri după-amiază nu am putut afla o situaţie: „Nu ştim care este procentul exact de adeziune la protest. Dar, am constatat că oamenii s-au răzgândit să suspende cursurile din cauza politicienilor care ne cheamă pe noi, sindicaliştii, să facem grevă.

Au făcut cel mai mare rău posibil acţiunii sindicale. Oamenii nu vor să se lase manipulaţi de masa politică. Politicienii ne-au furat dreptul de a protesta în numele nostru, al nemulţumirilor noastre şi nu ale lor!”, ne explică vicepreşedinta SIP, Lidia Antoniu.

Dincolo de acest motiv destul de serios, dascălii au ales să nu se ralieze protestului şi din cauza pierderilor la salariile deja mici, dar şi pentru faptul că s-au săturat ca în urma grevelor să nu se obţină nimic.  

„Ştiu doar de 17 şcoli în care nu se învaţă”

Date ceva mai concrete am obţinut de la Inspectoratul Şcolar Judeţean: „Ştiu doar despre 17 şcoli în care nu se învaţă, 31 în care oamenii fac grevă parţial. În 73 de unităţi cursurile se vor ţine. Nu am reuşit să chestionăm decât 121 de unităţi din totalul de 180 câte are judeţul”.

„Vor mai fi şi lideri care pleacă la Bucureşti la miting. Nici noi nu ştim exact ce se va întâmpla. Vom monitoriza mai exact miercuri”, ne spune inspectorul general-adjunct, Onuţ Atanasiu.

Citit 2267 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.