Cum să nu plăteşti apa de două ori?

Cum să nu plăteşti apa de două ori?
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Dacă locuiţi la curte şi vă udaţi, vara, florile, roşiile, sau pur şi simplu cimentul, dar folosiţi apa potabilă de la societatea locală Apă Canal, ar trebui să ştiţi că aveţi posibilitatea legală de a nu plăti la serviciul de canalizare pentru întreaga cantitate de apă potabilă furnizată. Cu o condiţie: să vă contorizaţi apa pe care o primiţi, dar care nu se va scurge în reţeaua de canalizare, ci direct în pământ. 

Pe scurt, dacă apometrul dumneavoastră înregistrează că aţi consumat cinci metri cubi de apă potabilă, iar trei metri cubi au fost folosiţi folosit pentru irigarea plantelor din grădină, teoretic, ar trebui să plătiţi doar doi metri cubi pentru apă uzată, de canalizare.

Din păcate însă, deşi posibilitatea de reducere a tarifului la serviciul de canalizare există prevăzut în lege, prea puţini consumatori cer o astfel de scădere, din cauză că … nu ştiu că au dreptul la aşa ceva. Pentru a se reglementa această situaţie, ieri, subprefectul judeţului Galaţi, Ovidiu Tudorache, a cerut explicaţii din partea directorului tehnic de producţie al Apă Canal, Niţă Podaru. Potrivit datelor furnizate de directorul tehnic de producţie al Apă Canal Galaţi, Niţă Podaru, în prezent, preţurile pentru apa uzată (canalizare) sunt următoarele în judeţ: Tecuci şi Iveşti - 1,56 lei/mc, Bereşti-  1,31 lei/mc, iar la Tg. Bujor, Pechea şi Lieşti - 1,3 lei/mc. Din 2014, când se va finaliza proiectul de reabilitare şi extindere a infrastructurii de apă şi apă uzată din judeţ, în toate localităţile tariful va fi acelaşi.

Subprefectul cere modificarea contractului cu Apă Canal 

„În urma audienţelor cu oamenii din Lieşti, Tg Bujor, Pechea şi Tecuci, am înţeles că  cei care îşi udă grădinile sunt obligaţi să plătească apa folosită şi ca apă uzată, adică de două ori!”, a spus subprefectul, citând din contractul-cadru al Apă Canal, unde se precizează că apa folosită este plătită 100 la sută şi ca apă uzată.  „Totuşi, în standardul invocat în contract (Standard Român 1846-1), la aliniatul 2, se precizează că în situaţia în care consumatorii cu gospodării, sau instituţiile publice folosesc pentru stropitul grădinilor sau al terenurilor de sport, cantitatea de apă trebuie contorizată separat şi trebuie scăzută din cantitatea de apă preluată de sistemul de canalizare.

În aceste condiţii, consider necesar să modificaţi prevederile contractului cadru, astfel încât omul să ştie că are acest drept, să-şi monteze contor şi să fie scăzut de la apa uzată”, a adăugat Tudorache, supunând la vot decizia, în cadrul şedinţei Consiliului Consultativ pentru Protecţia Consumatorului, desfăşurată ieri. Pe de altă parte, directorul de producţie Niţă Podaru spune că şi până acum s-a respectat această prevedere legală, de către cei care au cunoscut-o şi au solicitat contorizarea separată şi scăderea de la plata apelor uzate.  „Lucrul de care faceţi vorbire se practică şi astăzi, sunt consumatori care au contoare divizoare, dar cu o documentaţie clară în spate, căci, până la urmă, noi furnizăm apă potabilă şi nu de irigat, vorbim de o apă tratată, transportată, ceea ce costă…

În plus, avem obligaţia să protejăm resursa de apă care este o valoare”, a mai spus Niţă Poadru, întrebând, „cu tot respectul”, dacă votul Consiliului Consultativ este „obligatoriu sau o recomandare pentru o societate comercială ca Apă Canal?”. Subprefectul a spus că este o obligaţie, în ciuda denumirii „Consultativ” care defineşte destul de clar rolul consiliului… „Vom aştepta în scris baza legală în care suntem obligaţi să modificăm contractul, potrivit votului din consiliu”, şi-a menţinut părerea Podaru.

În încercarea de a detensiona atmosfera, prefectul a propus „o anexă la contractul cadru”, însă, dincolo de toate aceste discuţii, rămâne realitatea: există bază legală pentru a nu mai plăti de două ori apa, lucru pe care foarte puţini l-au ştiut până astăzi…

 

Citit 4556 ori Ultima modificare Marți, 22 Noiembrie 2011 17:30

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.