Imprimă această pagină

Tensiuni în interiorul AJPS Galaţi - Acuzaţii de politizare şi nepotism

Tensiuni în interiorul AJPS Galaţi - Acuzaţii de politizare şi nepotism
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Conflict intern în cadrul asociaţiei care administrează Parcul Natural Lunca Joasă a Prutului Inferior * Acuzaţii de politizare şi nepotism *  Vechii susţinători ai lui Ion Ştefan au început să-i conteste acestuia acţiunile *

Afacerea legată de administrarea Parcului Natural "Lunca Joasă a Prutului Inferior" (PNLJPI) începe să scârţâie. De această dată, tensiunile au apărut din interior. Unii membri ai echipei de conducere a Asociaţiei Judeţene a Pescarilor Sportivi (AJPS) Galaţi, care administrează parcul, îl acuză pe actualul preşedinte de faptul că amestecă administrarea asociaţiei şi a parcului natural cu politica şi că i-a impus în echipa de coordonare a PNLJPI pe membrii propriei familii.

În momentul de faţă, principalul subiect al dezbaterii din interiorul asociaţiei  este legat de organizarea unor alegeri pentru funcţiile de conducere. Dorin Darabă, până nu de mult mâna dreaptă a controversatului Ion Ştefan, şeful AJPS, şi-a anunţat deja intenţia de a candida la funcţia de director, numai că, susţine acesta, Ion Ştefan întârzie nejustificat organizarea alegerilor.

"Ne pregătim pentru alegeri. Nu este stabilită încă data, dar suntem obligaţi prin lege să le organizăm cât mai urgent. Lucrul acesta trebuia, de fapt, să se întâmple deja. Este vorba, conform statutului, de 14 funcţii din consiliul director şi de trei funcţii de cenzor", a declarat Darabă. El a mai explicat faptul că, din motive necunoscute, Ion Ştefan întârzie organizarea alegerilor interne. "Doar preşedintele are atribuţia de a convoca aceste alegeri. Nu ştiu din ce motiv întârzie, poate îi este frică să dea cu ochii de oamenii din asociaţie. Însă, dacă nu se va stabili data şedinţei până la sfârşitul lunii noiembrie, mă voi folosi de anumite prerogative pe care le am ca actual preşedinte executiv, voi trece peste voinţa sau nevoinţa actualului preşedinte şi voi convoca eu aceste alegeri", susţine Darabă.

„O funcţie prea politizată”

Acesta nu şi-a ascuns intenţia de a candida pentru funcţia superioară de conducere a AJPS şi a mai declarat că o schimbare la acest nivel este imperios necesară pentru că asociaţia s-a transformat într-una politizată în acest moment. "Cred că este prea politizată această funcţie, în condiţiile în care ar fi nevoie de profesionişti şi de mai multă transparenţă. ONG-urile au rol foarte clar în societatea civilă şi cred că ultimul lucru pe care ar trebui să-l facă este să se implice în politică", s-a limitat să spună Darabă, făcând referire la faptul că Ion Ştefan, actualul preşedinte, este membru al PDL. Un alt subiect pe care acesta l-a atacat vorbind despre Parcul Natural a fost acela al transformării administraţiei într-o afacere de familie. "În momentul de faţă, director ştiinţific al parcului este domnişoara Alina Ştefan, fiica preşedintelui. Sper că pentru o perioadă scurtă de timp, pentru că este evidentă incompatibilitatea şi lipsa de experienţă. Această numire evidenţiază foarte clar lipsa de profesionalism”.

Linişte şi pace cu zgâlţâială

Contactat telefonic, Ion Ştefan a respins acuzaţiile aduse şi a comentat spunând că "în interiorul asociaţiei este linişte şi pace". El a mai spus că, dacă sunt persoane care au atitudini ce pot duce la lezarea imaginii asociaţiei, acestea trebuie să plece. "Lucrăm pe bază de voluntariat la proiecte importante aflate în curs de implementare. Muncim şapte zile din şapte de la ora 8:00 şi până la 20:00. Nu există aici, în cadrul acestei organizaţii nonguvernamentale implicări politice sau alte aspecte de acest fel. Resping aceste acuzaţii, iar problemele din interiorul organizaţiei le comentăm în interiorul organizaţiei. Dacă este cineva care nu doreşte să respecte lucrurile care se impun aici este liber să plece", a susţinut Ştefan, precizând că în cadrul AJPS au fost deja organizate alegeri şi că nu se impune o nouă iniţiativă de acest fel în momentul actual.  

Întrebat dacă accederea fiicei sale la funcţia de director ştiinţific al Parcului Natural are vreo legătură cu influenţa sa, acesta a precizat că Alina Ştefan "a pornit de jos, a fost mai întâi ranger şi a făcut voluntariat. A devenit director ştiinţific când cel care ocupa această funcţie a lăsat postul vacant".


Prolifici şi contestaţi

Nu este pentru prima dată când numele asociaţiei care administrează parcul natural este asociat cu un scandal. După ce AJPS a câştigat calitatea de administrator de parc natural a încercat să impună taxe suplimentare pescarilor care nu erau membri AJPS. Deşi acest lucru a fost contestat, iar Ministerul Mediului a transmis public un punct de vedere legat de subiect, asociaţia condusă de Ion Ştefan a continuat să aplice aceleaşi reguli. Mai mult, în plin scandal, celor de la AJPS le-a fost atribuită şi administrarea altor zone protejate, cum ar fi Braţul Măcin.  


 

Citit 5215 ori Ultima modificare Miercuri, 23 Noiembrie 2011 00:02