Voluntariatul poate schimba lumea

Voluntariatul poate schimba lumea
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

În timp ce alte state au centre de voluntariat puternice, la noi debutul este destul de timid * Chiar dacă elevi care au ales să-şi petreacă timpul liber ajutând, oamenilor maturi le lipseşte această obişnuinţă * Ce e de făcut pentru încurajarea voluntariatului? * Care sunt avantajele pe care le au totuşi aceste acţiuni dezinteresate * 

Într-o Românie dominată de foamea după câştigul palpabil imediat,  sunt foarte puţini cei care se încumetă să facă ceva pentru semeni fără să se gândească la propriile avantaje. Nici legislaţia, dar nici atitudinea celor din jur nu încurajează voluntariatul, oamenii care se ocupă cu aşa ceva fiind priviţi în general ca nişte ciudaţi.

Cei care au participat la masa rotundă organizată de „Viaţa liberă” sunt printre puţinii care au înţeles că o societate civilă puternică, menită să schimbe ceea ce nu merge bine, se bazează tocmai pe acţiunile voluntarilor. Au răspuns invitaţiei noastre Inspectoratul de Stat pentru Situaţii de Urgenţă, SMURD, Primăria Galaţi şi reprezentanţii organizaţiilor neguvernamentale de la Filiala „Crucea Roşie” Galaţi, Asociaţia „EuroDezvoltare” şi Consiliul Judeţean al Elevilor Galaţi.

Unde-i  unul nu-i putere

„Cu doi ani în urmă am lucrat la un proiect european pentru Anglia şi atunci am constatat că la nivelul oraşului Londra există un centru municipal de coordonare a voluntarilor. Sunt organizaţi pe domenii de activitate şi atunci când se iveşte o acţiune fie socială, filantropică, fie culturală sau de altă natură, coordonatorul central ia legătura cu cei de la departamentul de voluntariat care asigură forţele necesare pentru buna desfăşurarea a acţiunii.

În urmă cu doi an, am demarat şi noi un astfel de centru de voluntariat care funcţionează, dar la parametri de început, prin proiectul Asociaţiei EuroDezvoltare. Cei mai prezenţi voluntari aici sunt elevii şi profesorii, dar ar trebui să  ni se alăture oameni din toate domeniile. Ar trebui să avem o bază de date informatizată, astfel încât să ştim la cine să apelăm când demarăm o serie de acţiuni”, ne-a spus Viorica Palade, director Administrativ în cadrul Primăriei Galaţi.

La Galaţi, există diverse asociaţii şi organizaţii care fac, mai mult sau mai puţin, pionierat în diferite domenii. Dar e adevărat că lipseşte coeziunea astfel încât ecourile  acţiunilor să atragă mai mulţi  adepţi. 

Cine va fi schimbul de mâine

Pornind de la acţiunile pe care trebuie să şi le bifeze profesorii la dosar, sau pur ţi simplu din avântul specific vârstei, cele mai multe acţiuni de binefacere sunt desfăşurate de elevi. Cei mai mulţi dintre ei ne-au spus că au ales să fie voluntari pentru a-şi  petrece timpul liber altfel decât în faţa calculatorului. Întrebarea pe care ne-am pus-o toţi participanţii la masa rotundă a fost care sunt şansele ca aceştia să se regăsească şi printre voluntarii de mâine. Odată cu maturizarea, scade şi ponderea timpului liber, iar noi românii nu avem încetăţenită ideea că trebuie să ne facem timp şi pentru aşa ceva. Toţi cei prezenţi  am ajuns la concluzia că va trebui să mai curgă ceva apă pe Dunăre, până când să ne schimbăm mentalitatea şi convingerile, astfel încât să avem iniţiative şi să nu mai aşteptăm rezolvări de la alţii. 

„Sunt voluntar de ceva timp, iar colegii mei mă privesc destul de ciudat”, ne spune una dintre elevele prezente de discuţii. Altul îşi aminteşte că a avut probleme cu părinţii care l-au somat „să nu-şi mai piardă timpul aiurea”, ci să se apuce de învăţat. Suntem în ţara în care se crede că „prostul moare de grija altuia”. În tot acest timp, voluntarii din alte părţi sunt aplaudaţi la scenă  deschisă.

Ne lipseşte susţinerea

În ţările occidentale, voluntariatul e încurajat pe mai multe fronturi: „În Franţa, de exemplu, există diverse facilităţi pe care statul le acordă pentru firmele ai căror angajaţi participă la acţiuni de voluntariat. E adevărat că voluntariatul este o acţiune benevolă, de la care nu se aşteaptă câştiguri materiale, dar poate ar trebui pornit la drum şi cu astfel de încurajări”, e de părere Eugen Chiriţă, purtător de cuvânt la ISU.

Există şi avantaje

Gheorghe Hogea, preşedintele Filialei Crucea Roşie din Galaţi susţine că există pentru  voluntari unele avantaje pe care oamenii care n-au practicat aşa ceva n-au cum să le înţeleagă: „Dincolo de mulţumirea sufletească pe care ţi-o dă, voluntariatul te formează  ca om. Devii mai responsabil, mai organizat şi eficient, ştii cum să vorbeşti, cum să pui problema şi să soliciţi ceva. Am urmărit acest fenomen şi nu întâmplător, cei mai mulţi dintre voluntarii mei s-au angajat imediat după terminarea studiilor în diferite domenii. În străinătate, nu te angajează dacă nu ai la CV trecută activitate de voluntariat. La noi nu e aşa, dar iată că există motive întemeiate să se solicite acest lucru”.

Citit 2662 ori Ultima modificare Marți, 20 Martie 2012 09:56

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.