Facebook - motiv de divorţ

Facebook - motiv de divorţ
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

 

  • Psihologul Carmen Rusu susţine că ştie cinci cupluri care anul acesta au ajuns să se despartă cu acte în regulă din cauza hoinărelii printre prietenii virtuali * Nu este recomandat ca minorii să aibă pagină

Reţelele de socializare sunt din ce în ce mai folosite de către persoanele de toate vârstele şi de categoriile sociale. Mulţi şi-au făcut un obicei să verifice pagina la intervale scurte de timp deoarece, spun psihologii, încet, încet se renunţă la viaţa socială, în favoarea celei virtuale. Faptul că primim tot mai multe cereri de prietenie sau că primim comentarii pozitive la fotografii sau activităţi ne face să ne simţim importanţi şi să devenim dependenţi de acest sistem.

Viaţa e în altă parte

Pentru a vedea ce caută cu adevărat oamenii la aceste reţele de socializare şi care sunt pericolele care îi pasc pe copii în spatele paginilor prietenilor, am vorbit cu psihologul Carmen Rusu. ”Reţeaua de socializare Facebook e cel mai des folosită, a devenit o problemă serioasă pentru mulţi în momentul în care ei îşi expun întreaga viaţă în mediul virtual. Ele nu sunt un lucru rău, dar depinde cum le folosim. Cei mai mulţi le utilizează pentru a evidenţia aspecte din viaţa lor, neglijând o mare parte din cea de zi cu zi”, explică psihologul Carmen Rusu. Tot aceasta a mai adăugat că atunci când unii oameni vizualizează fotografiile prietenilor în care aceştia sunt fericiţi şi zâmbesc, comparându-le cu ceea ce se întâmplă în viaţa lor, mare parte dintre ei sunt dezamăgiţi, trişti sau pesimişti. De asemenea, mulţi cărora li s-a respins cererea de prietenie au sentimentul că sunt excluşi din lumea reală. La polul opus, cei care primesc mai multe cereri pot deveni mai încrezători în propria imagine, cel puţin pentru o perioadă scurtă de timp.

Cât de nociv poate fi?

”În America, într-un divorţ din cinci este citat Facebook drept motivul principal al despărţirii. Iar în Japonia, un copil a murit de foame pentru că părinţii n-au mai ieşit de pe site să-l hrănească. Deşi la noi nu s-a ajuns la excese de acest gen, de la începutul anului şi până în prezent am întâlnit cinci cupluri care aveau ca motiv principal al divorţului această reţea de socializare: ei expuneau detalii intime pe acea pagină. Nu-şi mai fac timp unul de celălalt, dar au timp să posteze pe Internet momente din viaţă”, spune psihologul.

Un pericol pentru copii

”Consider că minorii nu ar trebui să aibă o pagină de Facebook. Aceştia sunt curioşi, pot fi tentaţi să accepte prietenia unor necunoscuţi sau să dea clic pe linkuri periculoase. Părinţii au un rol foarte important aici şi trebuie să ia deciziile potrivite pentru copiii lor. Adresa de acasă, numele şcolii la care învaţă, numărul de telefon sau vârsta nu trebuie făcute publice. Ei pot fi păcăliţi cu uşurinţă, iar informaţiile dezvăluite îi pot pune în pericol pe ei sau familia lor”, mai spune Carmen Rusu.

Păreri împărţite

Pentru a vedea ce cred unii părinţi despre aceste site-uri de socializare, am vorbit cu două mame, ale căror păreri sunt împărţite. Gabriela Bălănică are o fetiţă de 10 ani şi spune că deocamdată nu are nevoie de o pagină de Facebook: „Crinei nu i-am făcut cont pentru că eu consider că e prea devreme. Începând cu vârsta de 16 ani ar trebui să aibă pentru că, altfel poate fi periculos”, ne explică aceasta. „Vorbeşte cu colegii, postează fotografii şi se mai joacă uneori. Nu stau întotdeauna lângă ea, dar sunt convinsă că discută doar cu prietenii. Nu îl văd drept un lucru periculos, dacă ea ştie că nu trebuie să vorbească cu necunoscuţi”, ne spune Elena Dogaru, mama unei fete de 12 ani.

 

Citit 3468 ori Ultima modificare Sâmbătă, 26 Mai 2012 09:30

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.