Război împotriva repartitoarelor de căldură
Foto: Foto: Bogdan Codrescu

Război împotriva repartitoarelor de căldură
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

 

* Preşedintele Federaţiei Asociaţiilor de Proprietari, Laurenţiu Gafiţuc susţine că renunţarea la repartitoare aduce o serie de beneficii * Decizia trebuie discutată în adunarea generală a locatarilor *

Tot mai mulţi locatari doresc să renunţe la repartitoarele de căldură deoarece, spun ei, facturile sunt mai mari decât atunci când erau la pauşal. Pentru a afla care sunt paşii pe care trebuie să-i urmeze cei care solicită acest lucru, l-am contactat pe Laurenţiu Gafiţuc, preşedintele Federaţiei Asociaţiilor de Proprietari din Galaţi. Acesta a precizat din start că cel care refuză montarea acestor repartitoare nu poate fi sancţionat.

Drepturile de autor în defavoarea drepturilor clienţilor

„În ultimul sezon au fost semnalate o serie de erori efectuate de cititorii de repartitoare. S-a constatat că serviciul a fost prost făcut şi au fost iscate scandaluri între locatari, pentru că cei cu repartitoare plăteau la fel de mult ca şi cei de la pauşal. Lumea nici nu ştie pentru ce plăteşte, pentru că firma care citeşte repartitoarele susţine că modalitatea de calcul este protejată prin drepturi de autor.

Ca furnizor, e obligat să vină cu cântar de măsuri la client acasă să vadă cum s-a ajuns la acea valoare. De asemenea, contorul nici nu ar trebui plătit de client. S-a ajuns la concluzia că cei care sunt la pauşal plătesc doar cu puţin mai mult decât cei care au aceste sisteme de contorizare. Dar trebuie privit altfel: ei au căldură la discreţie, spre deosebire de ceilalţi, care dau repartitorul la o valoare foarte mică pentru a economisi, dar plătesc mai mult decât primesc. Deci este mai ieftin la pauşal”, a explicat Laurenţiu Gafiţuc.

Locatarii nu pot fi împiedecaţi să renunţe

În cazul în care sunt mai multe persoane care vor să renunţe la repartitor, asociaţia de locatari trebuie să facă o adunare generală unde toţi trebuie să discute  acest lucru. „Preşedinţii, administratorii asociaţiilor trebuie să le explice aceste diferenţe şi decizia trebuie supusă la vot. Dacă majoritatea doreşte renunţarea la repartitoare, ceilalţi nu au de ales şi trebuie să se supună. Dar dacă doar câţiva doresc să renunţe, sau doar un singur locatar, nu pot fi împiedicaţi să o facă. Asociaţia este cea care va trimite o notificare firmei care a montat repartitoare prin care va solicita rezilierea contractului, întrucât contractul e încheiat între asociaţie şi firmă, nu între locatar şi firmă. De asemenea, se respectă şi preavizul din contract”, a mai explicat Laurenţiu Gafiţuc.

Tot acesta a mai adăugat că renunţarea la repartitoare aduce mai multe beneficii: „În primul rând se fac economii mari, pentru că locatarii nu mai scot din buzunar acea sumă lunară pentru citirea repartitorului. Acea sumă poate fi de 6 sau 9 lei. Aceşti bani pot fi adunaţi şi poate fi reparat subsolul pentru a se evita pierderile, astfel că facturile vor fi automat mai mici pentru toată lumea. Am văzut la o scară de bloc că s-a strâns, în acest fel, suma de 90.000 de lei într-un an. Aceşti bani mergeau la cititorul de repartitoare degeaba”, a mai explicat preşedintele Federaţiei.

Renunţări în masă

Pentru a vedea cum procedează o asociaţie de locatari în această situaţie, am luat legătura cu Maria Rădulescu, membră a comisiei de cenzori a asociaţiei 235. „Dintre locatarii celor 190 de apartamente, 90 deja doresc să renunţe la repartitoare. Au fost montate în anul 2006 şi spun că plătesc foarte mult, mai mult decât înainte. De fiecare dată când vin la noi, se plâng de ele şi sunt revoltaţi. Noi vom organiza o adunare generală unde se va stabili cine doreşte să renunţe la ele şi cine nu. Deja am luat legătura cu reprezentanţii firmei şi le-am comunicat că mulţi vor renunţa la repartitoare”, a explicat aceasta.

Citit 10768 ori Ultima modificare Marți, 12 Iunie 2012 15:39

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.