Spectacolul paparudelor la Gârboavele

Spectacolul paparudelor la Gârboavele
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

 

  • Salvarea tradiţiilor în euroregiune * Un proiect al Centrului Cultural "Dunărea de Jos" * Fuste de ştevie şi costume populare
"Caloeanul", "drăgaica", "paparudele", străvechi ritualuri păgâne, „înmuiate” uneori şi într-o brumă de credinţă creştină (pe alocuri, chiar preoţi de ţară însoţesc cortegiul funerar de căluian, mortul de lut care este adus ca sacrificiu ploii) au fost excelent evocate ieri de specialişti şi practicanţi ai folclorului, la Muzeul Satului din Pădurea Gârboavele. La eveniment au participat grupuri folclorice şi de culegători de tradiţii din judeţul nostru şi de peste Prut, care au oferit mici spectacole.

Fără repetiţii pentru filmare!

După cum povestea ieri folcloristul şi actorul Paul Buţa, de altfel proprietar al unui mic muzeu al satului, la filmările făcute ceremonialului de invocare a ploii, în timpul acţiunii de cercetare desfășurate în câteva sate din Republica Moldova şi Ucraina (unde a invoca şamanic ploaia mai este considerată o trebuşoară de tehnologie divină şi nu doar un obicei aproape uitat, ca pe la noi), câţiva săteni au cerut, cu disperare, să nu se mai repete invocaţia, după ce cu câteva zile în urmă tocmai săvârşiseră un astfel de ritual şi, bineînţeles, plouase, chiar cu asupra de măsură! Ei bine, am simţit cu toţii şi ieri această teamă că moldovenii chiar vor reuşi să aducă  ploaia şi să strice astfel cheful spectatorilor.

Crinoline în Ucraina

Simpozionul „Cercetarea, reconstituirea, conservarea şi valorificarea obiceiurilor străvechi” şi spectacolul folcloric s-au desfăşurat în cadrul proiectului cultural internaţional desfăşurat de Centrul Cultural "Dunărea de Jos" şi Direcţia Judeţeană pentru Cultură Galaţi,  cu finanţare de la Administraţia Fondului Cultural Naţional. Un proiect lucrat la Centrul Cultural de Laura Panaitescu, câştigător, printre numai alte 15 proiecte din 64 concurente! Ieri au evoluat bătrani, copii, în costume populare (deşi firesc, spun specialiştii, este portul obişnuit; într-un sat din Ucraina paparudele nu aveau fuste din iarbă, ci rochii moderne cu... crinolină!) din Vânători, Braniştea, Cuza Vodă, și din braionul Cahul: satele Cucoara, Andrușul de Sus și Pelinei; românii din Ucraina n-au putut ajunge. Iar lângă fetele din raionul Cahul care şi-au trecut peste graniţă şi căldură rochiile de paparudă din frunze de brusture sau de ştevie puțin ofilite, altele au venit în costume populare aproape româneşti, vădit influenţate de convieţuirea slavă îndelungată. Am ascultat ieri frumoase dovezi de credinţă din partea cercetătoarei Steluţa Pârâu, muzeografă tulceană, veche colaboratoare cu instituţii culturale gălăţene, a lui Amelian Chirilă, starostele grupului folcloric bărbătesc din Tuluceşti, ale Anişoarei Stegaru, cercetător la Centrul Cultural gălăţean, Rodicăi Beneşescu, directoarea Centrului Cultural din Cahul,  dăruitei folcloriste Steliana Frigioiu din Pechea și ale altora.

 

Citit 1769 ori Ultima modificare Duminică, 24 Iunie 2012 16:58

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.