Industria ultimului drum: Galaţiul funebru - circuit integrat

Industria ultimului drum: Galaţiul funebru - circuit integrat
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Nu degeaba avem noi şi un combinat siderurgic, de la care învăţăm ce e aia „circuit integrat”: bagi adică materia primă la un capăt şi pe partea ailaltă scoţi tabla! La fel pot să păţească şi oamenii. Într-un exemplu, brrr, funebru, deveniţi, iată, „materie primă” pentru „industria”… de pompe funebre. Un cititor care s-a internat de curând ni s-a plâns că şi lângă Spitalul de Urgenţă „Sf. Andrei” există un astfel de circuit, instituţia fiind pur şi simplu asediată de… oferte de pompe funebre. „Te duci cu gândul că vei fi vindecat, dar când vezi chiar lângă spital atâtea firme cu negru şi cruce-n faţă, cum te invită ăia pe ultimul drum, te ia cu leşin…” Este drept, la atât de multe cazuri disperate care vin aici, la atâtea accidente grave (apropo, din cauza lucrărilor din zonă, nu mai sunt pornite semafoarele din staţia auto de lângă spital, trecerea străzii Brăilei reprezentând un adevărat act de curaj!), nu se poate să nu înflorească şi „industria ultimului drum”. Doar că, în loc să treci printr-un peisaj liniştitor, îţi faci drum prin îmbulzeală şi mizerie în staţia auto, trecând apoi pe lână magazine de sicrie! Apropo de staţie: dacă, bolnav fiind, abia ieşit din spital, vrei să-ţi tragi (nu să-ţi dai, Doamne-fereşte!) sufletul, n-ai măcar o bancă să stai!

Dacă pentru rudele îndoliate, într-adevăr, este mai la îndemână să găsească oferta funerară pe loc, ochiul este însă agresat de atâta negru… Şi, pentru ca sistemul integrat să fie desăvârşit, spitalul are şi biserică. Atunci, de ce nu sunt mai multe şcoli lângă teatre? Şi cârciumi lângă Starea Civilă, care nici măcar cu statuia lui Eminescu nu se mai învecinează?

Analize sau... repaos? -  aceasta-i întrebarea

Simbioză desăvârşită între viaţă şi inversul ei găsiţi însă în imaginea alăturată, care s-ar putea intitula, vorba lu´ Kierkegaard, „Ori, ori”. În Ţiglina II, la începutul străzii Coşbuc venind dinspre Brăilei, în complexul comercial, putem vedea convieţuind bine, unul lângă alta, un laborator de analize medicale şi o casă mortuară. Evident, sensul de interes poate fi doar într-o direcţie, dacă n-ai norocul să-ţi iasă analizele de bine...

Citit 1227 ori Ultima modificare Vineri, 21 Septembrie 2012 21:20

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.