GALERIE FOTO / Minivacanţă în oraşul vecin: Cum să ne relaxăm cu bani puţini la Brăila
Foto: Foto: Bogdan Codrescu

GALERIE FOTO / Minivacanţă în oraşul vecin: Cum să ne relaxăm cu bani puţini la Brăila
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Centrul Vechi, Grădina Mare, Palatul Administrativ, Faleza Dunării, parcul Monument şi staţiunea Lacu Sărat sunt doar câteva dintre obiectivele pe care nu trebuie să le rataţi dacă vă aflaţi în vizită la Brăila


În cazul în care nu dispuneţi de suficiente resurse financiare pentru a vă relaxa într-o staţiune montană sau pe litoral, dar vă doriţi extrem de mult să evadaţi din Galaţi, o puteţi face şi în oraşul vecin: la Brăila. Acesta este unul dintre puţinele oraşe din ţară în care s-au păstrat, în mare parte, în ultimul secol, neschimbate denumirile străzilor, care sunt dispuse sub forma unui arc semicerc, fiecare dintre acestea pornind de la Dunăre şi oprindu-se tot la Dunăre.

Centrul Vechi, străjuit de „Stăpânul timpului”

Centrul Vechi al oraşului Brăila a fost reabilitat de către autorităţi, astfel că o plimbare pe Strada Mihai Eminescu, care porneşte de la Teatrul „Maria Filotti”, ar reprezenta, poate, una dintre cele mai bune alegeri pe care le puteţi face. Aleea pietonală este străjuită, de o parte şi de alta, de clădiri impozante şi salcâmi foarte bine toaletaţi, iar în cazul în care vi se face sete vă puteţi opri la una dintre terasele de pe aleea pietonală. Strada Mihai Eminescu de astăzi reprezintă un ansamblu de arhitectură de nivel european şi, chiar dacă clădirile vechi au fost renovate, o plimbare pe Strada Mihai Eminescu te duce, încă, cu gândul la atmosfera începutului secolului al XIX-lea. Dacă aţi admirat construcţiile în stil baroc, rococo şi neoclasic ale Centrului Vechi, nu trebuie să părăsiţi zona fără să vă delectaţi privirea şi cu impozanta clădire a Teatrului „Maria Filotti”, monument de arhitectură ce se află pe lista imobilelor care fac parte din patrimoniul cultural naţional. Teatrul, de o deosebită eleganţă artistică, găzduieşte numeroase festivaluri naţionale şi internaţionale, iar interiorul acestuia merită văzut. La doar câţiva paşi de Teatrul „Maria Filotti” se află Piaţa Traian, acolo unde tronează bustul împăratului roman Traian, sculptat de Tache Dimo-Pavelescu, cu ocazia a 1.800 de ani de la cucerirea Daciei.

În imediata apropiere a statuii, însă, flancat de brazi, veghează, încă din anul 1909, vestitul Orologiu al Brăilei, una dintre emblemele oraşului-port, care a fost, de asemenea, reabilitat de către autorităţi, iar astăzi arată impecabil. Ceasul din Piaţa Traian este unul dintre cele mai frumoase obiective turistice din Brăila.

Grădina Mare, care adăposteşte Casa Memorială „Panait Istrati”, alături de care se află şi Muzeul de Etnografie, nu trebuie, de asemenea, ratată. Tot în oraş, mai puteţi vizita şi casele memoriale ale lui D.P. Perpessicius, Petre Ştefănescu-Goangă, Ana Aslan  şi Panait Istrati, precum şi Muzeul Brăilei, cu Centrul Cultural Nică Petre.

Esplanada Palatului Administrativ nu trebuie ratată

Înainte de a coborî pe Faleza Dunării, este musai să vă faceţi timp şi pentru a admira Palatul Administrativ, situat pe Strada Călăraşi, în care funcţionează, printre alte instituţii, Primăria, Consiliul Judeţului şi Prefectura. Pe platoul extrem de generos al clădirii impozante veţi descoperi un loc ideal pentru relaxare: multă verdeaţă, bănci întreţinute, curăţenie şi fântâni arteziene. Chiar dacă Faleza Dunării din Brăila nu este atât de impunătoare precum cea din Galaţi, o promenadă pe malul bătrânului fluviu nu vă va displăcea. Cu atât mai mult cu cât faleza a fost, de curând, reabilitată. De remarcat este că la fiecare bancă, autorităţile brăilene au montat şi un coş de gunoi, tot din lemn, care nu face deloc notă discordantă.

Dacă aveţi chef de bălăceală, vă puteţi opri, pentru câteva ore, la ştrandul de pe Faleza Dunării, acolo unde veţi avea la dispoziţie un bar cu terasă, şezlonguri şi multe jucării gonflabile în bazin, destinate, în special, copiilor.

Parcul Monument, 60 de hectare cu verdeaţă

"Monument", unul dintre cele mai mari parcuri din interiorul oraşelor din ţară, are o suprafaţă de 60 de hectare şi abundă în vegetaţie. Parcul este unul dintre locurile de promenadă preferate de brăileni, dar şi de către turişti, întrucât în zilele extrem de călduroase de vară o plimbare aici este o adevărată binecuvântare. Chiar dacă, în acest moment, parcul se află în modernizare, nimeni nu vă interzice să vă plimbaţi sau să luaţi loc pe o bancă, la umbra copacilor seculari.

Lacu Sărat, asaltat de gălăţeni

Staţiunea Lacu Sărat este luată cu asalt, în zilele de weekend, de mulţi dintre brăileni, gălăţeni, dar şi vrânceni, care preferă să se bronzeze pe malul lacului şi nu spun nu băilor cu nămol, un izvor de sănătate şi relaxare, de altfel. Intrarea în staţiune este liberă, iar taxă este percepută doar pentru accesul la plajă, tarifele fiind extrem de mici: doi lei/copil, cinci lei/adult, iar şezlongul poate fi închiriat cu nouă lei. Staţiunea Lacu Sărat are cel mai valoros zăcământ terapeutic din România.

De asemenea, nu trebuie să ocoliţi şi Biserica Grecească, un edificiu impunător, Palatul Agriculturii, clădirea Tribunalului, Palatul Lyra, iar dacă aveţi chef să vizionaţi un film o puteţi face la Cinema City, în Promenada Mall. Şi o cursă cu şalupa trebuie luată în calcul. Ambarcaţiunea de agrement „Zorile1” organizează excursii cu 157 de lei ora de marş. Pentru o staţionare de o oră, trebuie să mai achitaţi 20 de lei.

Citit 7507 ori Ultima modificare Luni, 19 August 2013 09:37

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.