Cu parapanta sau avionul: Cât costă să zbori deasupra Galaţiului
Foto: Foto: Bogdan Codrescu

Cu parapanta sau avionul: Cât costă să zbori deasupra Galaţiului
Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

De la Icar încoace, unul a fost visul mistuitor al omului: să zboare. Chiar dacă, de ceva vreme, trebuie să bată drumul până la Vădeni, în judeţul Brăila, gălăţenii pot învăţa să străbată văzduhul, nu folosind aripi de ceară pe care soarele să le poată topi, ci pilotând aparate de zbor moderne, cum ar fi motodeltaplanul sau avionul. Ca să zbori trebuie să ai: ceva timp liber, maşină cu care să ajungi la baza aeriană de la Vădeni, dar şi bani puşi deoparte, pentru plimbări sau lecţii de zbor. Potrivit fondatorului Aerial Club, Albert Malaxa, toţi gălăţenii de peste 16 ani, în bună stare de sănătate, pot învăţa să zboare. Cu profesori buni, nu e greu să te ridici în aer şi să pluteşti. Cel mai dificil este, însă, să te ridici de pe fotoliu, să laşi telecomanda şi să pleci spre hangar! Odată ajunşi, pasionaţilor de aventură le va veni greu să se mai dea duşi.

Lumea văzută de sus

La Aerial Club învăţăm nu doar să zburăm, ci şi să vedem viaţa altfel. Albert Malaxa pilotează din 1987 şi spune că pregătirea de zbor are aspecte teoretice şi practice. Că de fiecare dată când zbori ţi-e un pic teamă şi că tocmai acea teamă te ajută să ajungi înapoi pe sol, viu şi nevătămat. Că înaintea unor formule matematice şi a unor date tehnice pe care le acumulezi, stă pasiunea.

„Marea noastră problemă este faptul că noi nu suntem învăţaţi să ieşim din casă şi să ne petrecem timpul în mijlocul naturii. Mergem mai degrabă prin oraş, în locuri în care să putem fi văzuţi de ceilalţi. Nu ieşim în natură. Nu facem rafting pe Siret, nu ne dăm cu maşinile şi motocicletele prin locuri în care nu ne admiră nimeni. Am zburat cu oameni care nu ştiau cât de frumoasă e Lunca Siretului. Am găsit porţiuni care sunt atât de sălbatice încât ai putea crede că eşti pe Amazon. E păcat că nu avem această cultură. Avem ce vedea şi ce face, dar nu ne prea interesează”, a declarat Albert Malaxa. Cei mai mulţi dintre gălăţenii care zboară la Aerial Club au trecut de 30 de ani şi au ajuns la momentul din viaţă în care vor să-şi petreacă timpul liber într-un mod aparte. Mai vin şi mai tinerii amatori de adrenalină, dar Aerial Club nu e un loc al căutătorilor de senzaţii tari, ci unul în care oamenii cu toate minţile acasă vin să înveţe să zboare şi să se bucure de fiecare experienţă de acest fel.

Preţurile

Cu motodeltaplanul, botezul zborului – prima călătorie prin aer - durează 15 minute şi costă 100 de lei. Zborul de agrement cu o durată de jumătate de oră este 200 de lei, iar ora de zbor combinat – turism şi iniţiere în tainele zborului – costă 400 de lei. Puţin mai mult costă zborul cu avionul. Mai exact, botezul zborului este 125 de lei, jumătatea de oră de plimbare ajunge la 250 de lei, iar ora de zbor combinat costă 500 de lei. Cine are ceva mai puţini bani, poate face cursul de zbor cu parapanta care costă 400 de euro.

Alta-i treaba când motodeltaplanul e al tău!

Programarea pentru o plimbare prin aer sau pentru o lecţie de zbor se face telefonic. Cu o bună planificare, clubul le poate oferi gălăţenilor toate resursele necesare. Totuşi, dacă unii dintre gălăţeni vor să-şi cumpere propriul motodeltaplan, ar cheltui de la 5.000 de euro pentru unul second-hand în stare bună până la 15.000 de euro, pe unul nou. Preţul avioanelor ultrauşoare pleacă de la 20.000 de euro şi ajunge până spre 150.000 de euro. Vă mai costă şi echipamentul, dar pe pasiune nu se prea poate pune preţ!

Citit 12336 ori Ultima modificare Marți, 27 August 2013 17:15

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.