Interviuri de angajare pentru rromi

Interviuri de angajare pentru rromi
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

O parte dintre cei 270 de rromi care au obţinut certificate de competenţă în urma cursurilor de calificare organizate de Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă (AJOFM) Galaţi au avut, miercuri, ocazia să stea faţă în faţă cu cinci angajatori aflaţi în căutare de forţă de muncă.

Agenţii economici prezenţi la acţiunea organizată de AJOFM au fost Tancrad, SC Poppel, SC Fieobet, Rokatserv şi Transpek. De cealaltă parte a baricadei, cetăţenii rromi care au obţinut certificat de competenţă au venit cu speranţa că vor putea, odată cu angajarea, să îşi construiască un viitor mai bun, pentru ei şi pentru familiile lor.

Mai multe detalii ne-a dat directorul AJOFM Galaţi, Carmen Tofan.

„Ne asigurăm astfel că pe acest proiect cererea se întâlneşte cu oferta. Vrem să ţinem evenimentele sub control, de asta l-am şi organizat aici. Angajatorii nu au venit cu un număr fix de locuri de muncă, pentru că multe depind şi de motivaţia celor care doresc să se angajeze de a ocupa posturile ce vor fi scoase la concurs”, a declarat directorul AJOFM Galaţi.

Printre persoanele de etnie rromă care doreau să se angajeze se număra şi Costel C., de 29 de ani. S-a calificat ca fierar betonist, la un curs de circa două luni şi jumătate al AJOFM. Sau, mai bine zis, aşa a căpătat actul de care are nevoie.

„Am lucrat şi înainte vreo 5 ani. Am avut şi carte de muncă”, povesteşte bărbatul. Spune că are un băiat şi ar avea mare nevoie de un serviciu bun. „Salariul ar fi bine să înceapă de pe la 500 de euro”, deşi e greu de crezut că va găsi aşa oferte.

Valerică S., pe de altă parte, a mai lucrat un an şi în Italia. Aşa că acum, la cei aproape 23 de ani ai lui, are deja experienţă. Acum şi-a luat şi certificat de zugrav şi îşi doreşte un loc de muncă stabil, vreo 1.200 de lei pe lună, poate şi bonuri de masă… N-ar mai pleca în Italia, deocamdată.

„Nu poţi să pleci aşa fără nimic stabilit. Ocazii au mai fost, dar nu poţi să ajungi acolo şi să dormi prin boscheţi” apreciază bărbatul.

Directorul AJOFM, Carmen Tofan, ne-a mai spus: „Urmează să organizăm astfel de întâlniri şi în alte locuri pentru a stimula partea de interviu şi, astfel, şansele de angajare”.

Rămâne de văzut, în zilele următoare, câţi dintre gălăţenii de etnie rromă veniţi la interviu au reuşit să se înţeleagă cu angajatorii în toate privinţele şi să bată palma pentru un loc de muncă.

Citit 763 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.