Avantaje pentru angajatori şi angajaţi: Ucenicie pe banii statului

Avantaje pentru angajatori şi angajaţi: Ucenicie pe banii statului
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

De la sfârşitul anului trecut, angajatorii primesc 300 de lei lunar, ajutor de la stat, dacă le oferă o şansă tinerilor cu vârste cuprinse între 16 şi 25 de ani şi îi angajează ca ucenici. Deşi exista o lege în acest sens încă din 2005, normele metodologice de aplicare au apărut abia în noiembrie 2013, ne-a explicat Nicoleta Harţegan, directorul executiv adjunct al Agenţiei Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă Galaţi.

Legea prevede că ucenicul beneficiază de contract de muncă pentru 40 de ore săptămânal şi de un curs de calificare într-o meserie. Contractul poate fi încheiat pe o perioadă de minim de un an şi maxim de trei ani. La finalizarea lui, angajatorul susţine financiar evaluarea ucenicului, iar în funcţie de rezultate îl poate angaja pe o perioadă nedeterminată.

Angajatorul primeşte lunar, la cerere, din bugetul asigurărilor de şomaj, câte 300 de lei pentru fiecare ucenic angajat, pe toată durata contractului de ucenicie. Firma trebuie să încheie un contract de formare profesională cu un furnizor autorizat într-o meserie, în Galaţi fiind în jur de 60 de astfel de furnizori, acreditaţi pe 50 de domenii diferite. Deocamdată, nicio firmă gălăţeană nu a solicitat la AJOFM acest tip de ajutor.

Citit 1989 ori Ultima modificare Marți, 15 Aprilie 2014 13:47

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.