PERICOL pe băţ/ ÎNGHEŢATA de ciocolată care nu a văzut CACAO

PERICOL pe băţ/ ÎNGHEŢATA de ciocolată care nu a văzut CACAO
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Unele îngheţate de pe rafturile magazinelor conţin şi până la nouă E-uri


Asociaţia Naţională pentru Protecţia Consumatorilor şi Promovarea Programelor şi Strategiilor din România (ANPCPPS–InfoCons) a realizat recent un studiu pe produsele de tip îngheţată cu cacao/ciocolată care se regăsesc pe piaţa din autohtonă. În cadrul cercetării au fost analizate 27 de tipuri de îngheţată, cumpărate în mod aleatoriu şi anonim în luna iulie 2014.

Aditivii, nelipsiţi

În urma analizei a reieşit faptul că numărul de E-uri care se regăsesc în cele 27 de produse variază între două şi nouă. Cele mai multe tipuri de îngheţată, 29,62 la sută, conţin câte cinci tipuri de aditivi alimentari. O proporţie de 18,51 la sută dintre îngheţate conţin câte patru E-uri, iar 14,81 la sută câte trei. Câte trei sortimente de îngheţată conţin şapte şi, respectiv, opt E-uri. Un singur produs conţine doar două E-uri, în vreme ce de partea opusă angajaţii instituţiei au găsit o îngheţată cu o compoziţie de nouă E-uri.

Cacao, doar pe etichetă

În ceea ce priveşte conţinutul de pudră de cacao al produselor analizate, acesta variază între 1,3 şi 25 la sută. Mai mult, dincolo de zgârcenia producătorilor în a adăuga în îngheţată această substanţă, pe mai mult de un sfert dintre etichetele produselor analizate nu era menţionat nici măcar conţinutul de cacao. Doar puţin peste jumătate dintre îngheţate, 55,55 la sută, aveau menţionat pe aceleaşi etichete conţinutul de zaharuri, acesta variind între 11 şi 31 de grame la 100 de grame de produs.

Îngheţatele care au făcut obiectul acestui studiu au un gramaj care variază între 36 şi 120 de grame. Şase dintre cele 27 de produse nu aveau nici măcar menţionată pe etichetă valoarea energetică, lucru interzis de legislaţia română în vigoare.

Reprezentanţii ANPCPPS–InfoCons spun că studiul face parte dintr-un proiect de monitorizare a produselor şi serviciilor comercializate pe piaţa românească.

CITEŞTE ŞI: Trei din zece sucuri au zahăr şi îndulcitori

 

Citit 1291 ori Ultima modificare Luni, 18 August 2014 20:32

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.