Galaţiul intră în era telemedicinei/ Tehnologie avem, ne lipsesc medicii

Galaţiul intră în era telemedicinei/ Tehnologie avem, ne lipsesc medicii
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Proiectul este finanţat din bani europeni şi din fonduri de la bugetul de stat * Acolo unde deja funcţionează, sistemul întâmpină greutăţi din cauza lipsei medicilor specialişti din spitale


Un sistem de telemedicină pentru zone greu accesibile, care funcţionează deja în Tulcea de aproape doi ani, va fi implementat şi în Galaţi şi Brăila. Teoretic, proiectul presupune dotarea cu echipamentele performante a cabinetelor medicilor de familie din mediul rural, cu precădere în localităţile în care nu există acces la internet. Cu ajutorul acestui echipament, medicul de familie va putea intra în legătură cu un medic specialist de la Spitalul Judeţean. Astfel, pacientul va putea primi un diagnostic avizat fără a mai fi nevoie transportul său la Galaţi. Sistemul îşi va dovedi utilitatea, mai spus autorităţile, şi în situaţia în care, din cauza condiţiilor meteo nefavorabile, echipajele medicale nu vor putea ajunge la pacienţii în stare critică aflaţi în localităţile izolate sau atunci când bolnavii nu vor putea fi transportaţi la spital. Astfel de cazuri apar aproape anual în judeţul Galaţi, atunci când, din cauza zăpezilor, localităţi întregi rămân izolate.

Ce echipamente vor primi medicii

Pentru că proiectul se află abia în primă fază, autorităţile sanitare gălăţene nu au fost încă informate despre data de la care acesta va deveni funcţional. De asemenea, nu se ştie ce valoare are toată investiţia. Totuşi, se ştie că finanţarea va fi asigurată atât din bani ai Ministerului Sănătăţii (de la bugetul de stat, deci - n.r.), cât şi din fonduri europene.

"Medicii de familie care vor face parte din proiect vor primi pachete medico-informatice constând în: ecograf portabil, monitor de semne vitale, electrocardiograf, glucotest, spirometru, cameră web, boxe şi modem mobil. Consultaţiile vor fi axate în special pe cazurile de boli cronice", ne-a spus psihologul Liliana Iordăchescu, purtătorul de cuvânt al Direcţiei de Sănătate Publică Galaţi.

Dincolo de teorie

Dacă pe hârtie lucrurile par cum nu se poate mai bune, problemele vor apărea, inevitabil, la transpunerea în practică a acestor idei. După ce medicul de familie va primi echipamentele, în momentul în care va avea nevoie de un sfat al medicului specialist, va trebui să intre în legătură cu un doctor de la Spitalul Judeţean. Una dintre cele mai mari probleme cu care se confruntă această unitate medicală în ultimii ani este însă tocmai cea a lipsei medicilor. Cum doctorii rămaşi sunt nevoiţi adesea să facă gărzi prelungite, este greu de crezut că vor mai fi dispuşi să acorde şi consultaţii medicale la distanţă.

De altfel, problema aceasta există deja la Tulcea, acolo unde doctorul Jorj Cristea, din localitatea Murighiol, răspunde la telefoanele sătenilor zi şi noapte. Dacă în primii doi ani îi contacta de două-trei ori pe săptămână, pentru cazurile mai grave, pe medicii de la Spitalul Judeţean, începând cu ianuarie 2014 a folosit aparatura, dar nu a mai putut să le ceară sfatul. "Sunt prea ocupaţi, cu atât mai mult cu cât şi spitalul din Tulcea se confruntă cu deficit de personal, la fel ca toate unităţile medicale din judeţele limitrofe", spune dr. Cristea, citat de presa centrală.

Ce se întâmplă în alte ţări

Statisticile Ministerului Sănătăţii arată că peste 60 la sută dintre gravidele din România nu merg nici măcar o dată la medic în timpul sarcinii, acest lucru întâmplându-se cu precădere în mediul rural. Ajung în schimb la spital abia atunci când trebuie să nască. Unul dintre motivele principale pentru care românii nu merg la medic este şi faptul că le este aproape imposibil din cauza distanţelor mari pe care le au de parcurs până la specialişti. În tot acest timp, în multe state europene, medicina online a devenit deja o tradiţie. Pacientul îi trimite specialistului analizele pe e-mail, iar acesta îi spune care este cel mai bun tratament pentru el. Dar pentru ca acest lucru să poată fi făcut, pacientul trebuie să ajungă să-şi facă analizele, lucru care la noi nu prea se întâmplă.

CITEŞTE ŞI: NEMŢII ne învaţă cum să creăm noi LOCURI DE MUNCĂ

Citit 1175 ori Ultima modificare Miercuri, 08 Octombrie 2014 18:30

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.